Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Antalet dödliga överdoser minskar

Antalet personer som dör till följd av överdosering av narkotika minskar. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.


Lovisa
Publicerad den: 2019-12-02
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Antalet dödliga överdoser minskar
Annons

Förra året dog 566 personer i Sverige av överdos – 10 procent färre än året innan. Att färre dör tyder på att de insatser som gjorts för att begränsa tillgången på framförallt opioider som säljs på nätet har gett effekt. Främst handlar det om dödsfall till följd av fentanylliknande substanser som minskat kraftigt.

Naloxon mer tillgänglig

Ytterligare en åtgärd som vidtagits under 2018 är att tillgängligheten för naloxon, ett läkemedel som kan rädda liv vid överdos har ökat. Både för personer i riskzonen samt för närstående och personal inom räddningstjänsten.

 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Annons
Annons

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2019/november/minskning-av-antalet-narkotikarelaterade-dodsfall/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons