Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Äldre internetanvändare blir smartare

Annons

Äldre personer som använder internet blir smartare och bättre på att fatta beslut. Det visar ny forskning som pekar på att det syns förändringar i hjärnan efter bara en veckas regelbunden surfning.
– Att använda internet är ett enkelt sätt för äldre att träna hjärnan. Det kan göra dem smartare på ganska kort tid, säger Gary Small, professor i psykiatri vid University of California Los Angeles.&nbsp

Tillsammans med sina kollegor har Gary Small låtit 24 friska personer i åldrarna 55 till 78 år leta efter information på nätet. Deltagarna delades upp i två grupper beroende på hur vana de var vid att använda internet. Under en tvåveckorsperiod fick deltagarna sitta en timme per dag framför datorn och leta efter svar på frågor på olika sajter.&nbspVid två olika tillfällen undersökte forskarna deltagarnas hjärnaktivitet med hjälp av magnetkamera, så kallad fMRI. Och vid första undersökningen kunde forskarna tydligt se att aktiviteten ökade i de delar av hjärnan som styr språk, läsförmåga, minne och synintryck hos nybörjarna. När samma undersökning gjordes två veckor senare kunde de se ett ökat blodflöde i de områden i hjärnan som styr arbetsminne och förmåga att fatta beslut. Efter bara några dagars nätanvändning såg aktiviteten i hjärnan likadan ut hos nybörjare och de mer vana användarna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.