Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Äldre har lite inflytande

Annons

Människor som bor på äldreboenden har alldeles för lite inflytande över sina liv,&nbspmenar Tove Harnett vid Hälsohögskolan i Jönköping. Hon disputerar i gerontologi på fredag, med en avhandling om vardagsmakten inom äldreomsorgen.
– Det handlar ju om hur man pratar om klagomål, att man beskriver äldre klagomål som småsaker och bagateller, att det inte är några allvarliga saker, jag ifrågasätter vem som har rätt att definiera vad som är en småsak och vad som är viktigt, säger Tove Harnett, till Vetenskapsradion.&nbsp

Hon har intervjuat socialcheferna i 100 svenska kommuner, gjort observationer på äldreboenden och intervjuat personal, boende och anhöriga. Och slutsatsen i hennes doktorsavhandling är att vardagsmakten inte alls ligger hos dem boende, utan hos personal och chefer inom äldreomsorgen och att dessa oftast sätter rutinerna framför människorna och konsekvent bagatelliserar dem boendes klagomål. Tove Harnett menar att det alltså inte bara behövs mer pengar och personal, utan hon eftersöker även ett annat synsätt och andra normer inom äldrevården.
– Det finns mycket som är väldigt bra, det beror på var man sätter standarden. Man får tak över huvudet, tre mål mat om dagen, medicin och en säng att sova i. Men om man vill vara med och påverka, bestämma när jag ska gå på promenad, när jag ska gå och lägga mig, eller vilka kläder jag ska ha på mig, då är det inte alls lika säkert att jag är nöjd längre.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.