Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så förbereder du dig inför läkarbesöket

Allt för ofta känner man sig snopen efter att ha varit hos läkaren. Ett sätt att undvika detta och få ut mer av besöket är att förbereda sig. Här är några tips kring hur du gör det.  


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-26

Så förbereder du dig inför läkarbesöket
Annons

Doktorn räcker fram handen för att tacka för sig och besökstiden är över. Själv har du knappt hunnit berätta hur du mår. Och först när du stänger dörren bakom dig kommer du på den där viktiga frågan som du självklart glömde eller kanske inte vågade ställa. Ett sätt att få ut mer av sitt läkarbesök är att förbereda sig ordentligt. 

Det första som är bra att tänka på är att du som patient vid ett läkarbesök inte sällan högst ett par minuter på dig att berätta din sjukdomshistoria innan läkaren behöver ta beslut om hur ni ska gå vidare med behandling och åtgärder. Bara att vara medveten om det här och inte på grund av det här känna sig illa behandlad kan vara en fösta hjälp.

Inför läkarbesöket

 • Skriv dagbok. Många av oss har svårt att komma ihåg hur sjukdomen betedde sig för en månad sedan.
 • Förbered frågor. Skriv ned dessa på en lapp och ta med till besöket.
 • Fundera över hur du mår just nu och hur du skulle vilja må om sex månader.

 Under läkarbesöket

 • Tveka inte att ställa frågor – ingenting är för jobbigt att fråga. Förmodligen har läkaren inte bara en gång lyssnat till liknade problem tidigare.
 • Stäm av med läkaren hur mycket tid ni har avsatt så att ni båda vet hur mycket ni ska hinna med under besöket.
 • Ta upp det viktigaste först, även om det är saker som känns jobbiga att prata om. Väntar du tills i sista minuten finns det risk att frågor som är angelägna för dig inte hinns med.
 • Var ärlig. För att du ska få så bra hjälp som möjligt behöver läkaren få hela bilden av dina besvär.
 • Diskutera behandlingsmål. Att definiera mål med behandlingen är viktigt för att du och din läkare ska veta om behandlingen fungerar.

Efter läkarbesöket 

 • Sammanfatta vad ni kommit överens om
 • Dokumentera eventuella förändringar i behandlingen inför nästa läkarbesök.

 

Annons
Annons

 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-02-11 13:05 (5 år sen)

  Försöker skriva ner. Problemet är att få läkartid.Sist jag ringde (mådde så dåligt)Fanns ingen tid. Kom igen nästa vecka.Ringde nästa vecka.Fick en tid sju dagar senare. Jag fick 10minuter med läkaren. Har haft olika läkare varje gång. Vid förfrågan om listning hos doktor blev svaret att jag råkat falla mellan stolarna. Har skrivit till ansvarig om det finns en stol ledig. En sjuksköterska svarar att nu har jag fått en tid-ärendet avslutat. Jobbigt att ringa för känslan är att de vill bli av med mig snarst möjligt.

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-2 16:24 (6 år sen)

  Behandlingsmål för min psoriasisartrit hade jag ännu inte, under mina 71 år diskuterat med min läkare, förrän jag förra året bytte VC och läkare! Och sammanfattning har det inte funnits tid till, eftersom läkaren när hen sa välkommen, egentligen såg ut att mena "tack och adjö". Viktigt att vara väl förberedd.
  Och årets nya lag att få träffa en primärvårdsläkare inom 3 dagar istället för 7 är ju helt orealistisk. Hur ska det gå till när man på VC kan få vänta upp till 6 veckor på att få tid hos sin husläkare.

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-2 14:17 (6 år sen)

  Ta gärna med en anhörig eller vän, fyra öron uppfattar mer än två stressade patientöron.

 • Avatar Tidigare användare 2018-02-12 15:55 (6 år sen)

  Det här är ju väldigt bra information och bra tips.
  Tyvärr hjälper det inte särskilt mycket, eftersom det stora problemet (åtminstone för mig) är att över huvud taget få träffa min läkare.
  Jag är "multisjuk" bl.a fibromyalgi, polyneuropati,artros. Sedan rätt länge har jag haft mer värk, varit mycket tröttare och känt mig allmänt sämre, menhar inte kommit mig för/orkat beställa tid hos min läkare på vc förrän i dag.
  Jag ringer ( 12/2), och får beskedet att min läkares första tid är den 23. Ok, det är väl bra, men det är den 23/3, alltså om mer än FEM veckor!
  Jag har ju inget val, annat än att ta emot den tiden


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.