Patientnämnd och patientombudsman
“Jag vill bidra till förändring” - Ny podd om sällsynta hälsotillstånd
I en helt ny podd om sällsynta hälsotillstånd vill Takeda sätta ljus på de 500 000 människor i Sverige som lever med en sällsynt diagnos. Sällsynta-Podden sätter fokus på de människor som företräder landets patienter och deras anhöriga.
I varje landsting finns en patientnämnd, som är fristående från hälso-och sjukvården. Nämnden bistår patienter och anhöriga när de inte lyckas lösa problem som uppstått i kontakten med hälso- och sjukvården.
Patientnämnden utreder alla klagomål och hjälper dig att förmedla kontakt med rätt myndighet eller instans om du vill driva ditt ärende vidare. Medarbetarna i Patientnämnden har tystnadsplikt. All kontakt med Patientnämnden är kostnadsfri.
Patientnämndens arbetsområde omfattar all offentligt finansierad hälso- och sjukvård, vissa socialtjänstfrågor inom äldreomsorgen, tandvård som landstingen ansvarar för enligt tandvårdslagen samt förordnande av stödpersoner för de patienter som intagits för sluten psykiatrisk vård mot sin vilja.
Patientnämnden har inga disciplinära befogenheter utan arbetar som en rådgivande instans. Nämnden har inte heller egen medicinsk kompetens och kan inte göra egna medicinska bedömningar.
 
Patientombudsmannens uppgift är att bistå patienterna med information och hjälp vid eventuella klagomål på sjukvården.
 
Multipel skleros, MS – gå kostnadsfri onlinekurs
Utbildning där du som lever med MS eller är anhörig till någon med MS får lära dig mer om behandlingsmöjligheter, vad som gäller vid vaccinationer och olika bromsmediciner och vilka rättigheter och möjligheter man har som patient med MS.