Ny medicinsk bedömning (second opinion) – vad är det?
Om du har en livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom eller skada, exempelvis cancer eller hjärt- och kärlsjukdom, ska du få möjlighet till en ny medicinsk bedömning, det står i patientlagen. En ny medicinsk bedömning kallas även för second opinion.
“Jag vill bidra till förändring” - Ny podd om sällsynta hälsotillstånd
I en helt ny podd om sällsynta hälsotillstånd vill Takeda sätta ljus på de 500 000 människor i Sverige som lever med en sällsynt diagnos. Sällsynta-Podden sätter fokus på de människor som företräder landets patienter och deras anhöriga.
Hur ska jag gå tillväga för att få en ny medicinsk bedömning?
För att få en ny medicinsk bedömning ska du vända dig till din läkare eller kontaktsjuksköterska, hen ordnar sedan med remiss till en annan mottagning. Du kan själv välja vilken klinik eller läkare du vill remitteras till, både inom eller utanför den region där du är skriven.
Kostnaden för en ny medicinsk bedömning står din region för, om du har godkända skäl till en sådan. Kostnaden betalas även om du måste få den nya medicinska bedömningen i en annan region.
Multipel skleros, MS – gå kostnadsfri onlinekurs
Utbildning där du som lever med MS eller är anhörig till någon med MS får lära dig mer om behandlingsmöjligheter, vad som gäller vid vaccinationer och olika bromsmediciner och vilka rättigheter och möjligheter man har som patient med MS.
Vad händer om en annan behandling föreslås?
Om den nya medicinska bedömningen leder till ett annat förslag på behandling ska den nya behandlingen erbjudas om:
-
Behandlingen står i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.
-
Det med hänsyn till den aktuella sjukdomen eller skadan och till kostnaderna för behandlingen framstår som befogat.
Lär dig mer om dina rättigheter
Vet du hur lång tid det som längst bör ta innan du får ett vårdbesök? Eller har du koll på vem som har har rätt till en fast läkarkontakt eller vårdkontakt? I Netdoktors utbildning om patientlagen får du snabbt koll på dina patienträttigheter på ett lättbegripligt sätt. Utbildningen är webbaserad och helt kostnadsfri. Gå till utbildningen om patientlagen.
-
Cancercentrum - https://cancercentrum.se/samverkan/patient-och-narstaende/patientlagen/ny-medicinsk-bedomning/
- Patientlagen - https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/patientlag-2014821_sfs-2014-821
Kommentera denna artikel
Små sällsynta sjukdomar. Interstitiell cystit.
Inga har kommenterat på denna sida ännu