Intresseområden sparade.
Fakta | Rosacea

Fakta om pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor är en hudsjukdom framkallad av jästsvampen Malassezia. Denna svamp finns i hårbottnen hos nästan alla vuxna, men hos några få procent ger den upphov till en ofarlig men kosmetiskt störande hudåkomma.


Uppdaterad den: 2015-08-03
Författare: Mats Berg, DOCENT VID UPPSALA UNIVERSITET OCH HUDLÄKARE SKINDOC, DANDERYD

Fakta om pityriasis versicolor
Annons

Den smittar alltså inte. Malassezia-svampen har även betydelse för utveckling av vanligt mjäll och mjälleksem (seborroiskt eksem). Hos enstaka personer infekterar Malassezia hårsäckarna på rygg och bröst. Detta visar sig som kliande små akneliknande knottror. Tillståndet kallas för pityrosporumfollikulit och även detta ses hos yngre vuxna.

Pityriasis betyder "fjäll" och versicolor "byta färg", vilket är ett mycket passande namn, eftersom detta är en lätt fjällande hudåkomma, som byter färg mellan sommar och vinter. Tyvärr finns dock inget bra svenskt namn.

Hur får man pityriasis versicolor?

Under vår uppväxt får vi någon gång Malassezia-svampen på kroppen. Pityriasis versicolor är speciellt vanligt i subtropiska och tropiska områden och är här hemma speciellt benägen att visa sig under de varma sommarmånaderna.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Vilka är tecknen på pityriasis versicolor?

Pityriasis versicolor finns vanligen överst på ryggen och bröstet men kan ibland förekomma även på andra ställen. Om sommaren/hösten, när huden är brun, syns infektionen som skarpt avgränsade ojämna ljusa eller blekröda fläckar. Fläckarna kan flyta ihop och bilda större områden. På vintern, när huden är blek, ser fläckarna mörkare ut än den övriga huden. 

Vilka kan drabbas?

  • Alla kan drabbas, framför allt tonåringar och unga vuxna.
  • Personer som lider av kraftig svettning eller blir varma i sitt arbete eller på fritiden har en större benägenhet att drabbas.
  • Personer med nedsatt immunförsvar.

Hur ställer läkaren diagnosen pityriasis versicolor?

Diagnosen ställs på det typiska utseendet och lokalisationen och ibland på en typisk, hyvelspånsliknande fjällning när man skrapar på huden.

Ibland kan man ha nytta av ett hudprov för mikroskopisk undersökning, men svampen är svår att odla fram.

Annons
Annons

Utsikter inför framtiden

Vid behandling är det viktigt att veta att man får leva med fläckarna några månader tills det översta hudlagret blivit fullständigt återskapat. Det är dock vanligt att fläckarna återkommer och man kan då försöka förebygga dessa genom behandling cirka 2-4 gånger per månad i många månader. Har man en gång fått åkomman har den en relativt stor tendens att komma igen, men tendensen brukar försvinna inom några år.

Hur behandlas pityriasis versicolor?

Själva utslagen kan behandlas på flera olika sätt, nästan lika många som det finns hudläkare. Några vanliga sätt är medselenhaltiga schampon, svampmedelinnehållande schampon/krämer eller propylenglykol 50 % i vatten.

Medlen gnids in på de angripna områdena en gång om dagen i 2-3 veckor.

Schampot sköljs ur efter 5 minuter. Medlen finns att köpa receptfritt på apotek.

Glöm dock inte att resultatet inte syns direkt, eftersom det tar några månader för huden på de angripna ställena att få tillbaka sitt naturliga pigment. För att förebygga pityriasis versicolor kan man fortsätta med medlet 1-2 gånger per vecka i ytterligare några månader. Observera vidare att hos rätt många lyckas inte behandlingen helt utan man får vänta några år tills åkomman ”självläker”.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »