Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lichen sclerosus hos män

Lichen sclerosus är en sjukdom som hos män kan ge hudförändringar på ollon och förhud. Med tiden kan det bildas ärrvävnad som kan ge smärta i penis och svårigheter att kissa.


Uppdaterad den: 2020-09-23

Annons

Vad är lichen sclerosus?

Lichen sclerosus är en kronisk hudinflammation som hos män kan ge hudförändringar på penis och ibland andra ställen på kroppen. Tillståndet kallas även för balanitis xerotica obliterans och en tidigare benämning är lichen sclerosus et atrophicus.

Lichen sclerosus är en ganska ovanlig sjukdom. Det kan förekomma i alla åldrar men är vanligast hos män i 30 till 50 års ålder. Om barn drabbas är det vanligast mellan sju och nio års ålder. Lichen sclerosus är ingen sjukdom som bara förekommer hos män, det är i själva verket betydligt vanligare hos kvinnor.  

Annons
Annons

Symtom och tecken

Lichen sclerosus ger vanligen hudförändringar på ollon och/eller förhud. Det kan yttra sig genom områden utan pigment, vit hud, och områden med rodnad. Utslag på penisskaftet eller pungen är sällsynt. Eftersom sjukdomen leder till ärrbildning kan förhuden bli trång, vilket kan leda till svårigheter att kissa. Huden kan bli tunnare och det kan uppstå sprickor. Klåda kan förekomma. Symtomen kan leda till att det gör ont att ha sex. Det kan också leda till dålig självkänsla och nedstämdhet. 

Inflammationen i huden varierar över tid. Vissa perioder är huden lugn medan den andra gånger är mer inflammerad, med mer rodnad i huden.

I vissa fall finns sjukdomen på andra ställen än könsorganen. Den vanligaste platsen är på bålen, nedanför bröstet. Lichen sclerosus på andra ställen än könsorganen brukar inte ge några symtom.

Orsak

Den exakta orsaken till lichen sclerosus hos män är okänd. Möjligen kan det ha en koppling med autoimmuna sjukdomar men vetenskapen är inte enig om detta. Man har sett att personer som läcker små mängder urin efter att man har kissat, efterdropp, oftare får sjukdomen. Man har sett att personer med lichen sclerosus oftare har övervikt, högt blodtryck, eksem och underfunktion av sköldkörteln än andra. 

Annons
Annons

Diagnos

Lichen sclerosus, närbild

Diagnosen baseras på fynd vid undersökningen. Det finns många hudsjukdomar som kan likna lichen sclerosus, såsom inflammation av ollon/förhud, pigmentförändringar, eksem och psoriasis. Om förändringarna är upphöjda eller såriga är det viktigt att utesluta peniscancer. 

Ofta tas ett vävnadsprov, en liten bit av huden, för att bedöma om det verkligen handlar om lichen sclerosus. 

 

Behandling

Behandlingen har olika mål. På kort sikt är det viktigt att minska symtomen. På lång sikt är det viktigt att förhindra att det uppstår ärrvävnad. Man har sett att risken för att utveckla peniscancer är något förhöjd vid lichen sclerosus, men risken verkar vara mycket lägre om man behandlar tillståndet.

För att minska risken att framkalla inflammation bör man undvika irritation av könsorganen, såsom tvätt med tvål, deodorant och svett. Ofta är det bättre med löst sittande kläder. För att hjälpa huden att skydda sig är det viktigt att använda mjukgörande krämer frekvent, särskilt efter tvätt eller efter att ha kissat. 

Den viktigaste behandlingen av tillståndet är lokalbehandling med mycket stark kortisonsalva. Ofta inleds behandlingen med en intensiv behandling där man smörjer in området dagligen. Om huden lugnar ner sig kan man senare övergå till behandling en till två gånger i veckan.  

Kirurgisk omskärelse, då förhuden avlägsnas, kan ha gynnsam effekt. Det ska särskilt övervägas om förhuden har blivit för trång.

Prognos

Om man behandlar lichen sclerosus i tid är prognosen mycket god. Nästan alla upplever en förbättring med lokal behandling, och vissa blir helt av med tillståndet.

Om man utvecklar sår eller hårda, upphöjda områden på penisen ska man söka vård för att utesluta peniscancer. 

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.