Fakta | Manlig hälsa

Lichen sclerosus hos män


Uppdaterad den: 2013-01-24
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är lichen sclerosus?

Lichen sclerosus är en kronisk hudinflammation som leder till vita fläckar och tunn och skör hud. Tillståndet kan ge hudförändringar både på könsorganen och andra ställen på kroppen, men utslag på penis är fem gånger vanligare än på andra ställen. Tillståndet kallas även balanitis xerotica obliterans eller lichen sclerosus et atrophicus.

Förekomsten är okänd men tillståndet är inte ovanligt. Lichen sclerosus ses nästan uteslutande män, och pojkar (sällan), som inte är omskurna. Utbredningen av omskärelse i en befolkning påverkar alltså incidensen. Tillståndet är betydligt vanligare hos kvinnor (på och runt blygdläpparna) än hos män (6:1).

Orsak

Orsaken är okänd. Det kan förekomma flera fall i samma familj, hos båda könen. Det finns ingen klar teori om orsaken, även om autoimmun sjukdom kan misstänkas hos män.

Annons
Annons

Symtom och tecken

Lichen sclerosus på penis kan föregås av klåda, men kan också visa sig som trång förhud (fimos) som uppstår snabbt trots att förhuden tidigare har gått lätt att dra tillbaka. I några fall kan förhuden bli så trång att patienten får svårt att kasta vatten. Hudförändringarna kan vara vita, röda, pigmenterade, svullna eller med sårbildning. I vissa fall kan de ge obehag vid samlag. Lichen sclerosus på andra ställen på gruppen ger oftast inga symtom, men kan ibland orsaka klåda.

Diagnos

Diagnosen ställs som regel med hjälp av sjukdomshistorien och de typiska hudförändringarna. Andra undersökningar behövs sällan.

Tillståndet börjar som vita, oregelbundna prickar (papler) som flyter samman till större områden (plack). Plackens storlek kan variera betydligt, från några få millimeter till avsevärda storlekar om de sitter på kroppen. Lichen sclerosus liknas efter hand vid "cigarettpappershud", det vill säga hud som är tunn, vit och rynkig. Ibland kan inflammationen blir så kraftig att blåsor bildas.

Annons
Annons

Hudförändringarna på penis sitter vanligen på ollonet och förhuden. Utslag på peniskroppen är ovanligt och på pungen sällsynt. Ofta visar sig tillståndet först som en något hårdare ring vid förhudens kant. Utslag kan även dyka upp på andra ställen på kroppen men rapporteras oftast på rygg och skuldror.

Behandling

Målet är att bota eller lindra besvären. Lichen sclerosus på andra ställen än på penis behöver oftast inte behandlas.

Utslag på penis behandlas med god hygien och mild kortisonsalva. Salvan påföres två gånger dagligen tills du har kontroll över besvären, vanligen i 10–14 dagar. Om behandlingen inte hjälper använder du starkare kortisonsalva och går sedan tillbaka till mildare salva så snart du har blivit bättre.

Undvik att torka huden alltför kraftigt efter dusch eller bad. Fuktighetskräm eller olja bör användas. Var noga med hygienen, undvik irriterande ämnen och allergener, använd underkläder av bomull och undvik stramande och tättsittande kläder. Sexuell avhållsamhet kan bli aktuellt under en tid om sex förvärrar klådan och besvären. Sexuell avhållsamhet kan också bli aktuellt i början av behandlingen.

Klobetasol är en stark kortisonsalva som kan användas för att bota besvären. Den smörjs in i huden två gånger dagligen i åtta till tio veckor. Dosen trappas ner till en gång dagligen, därefter en gång i veckan. Vid återfall kan dosen ökas till en till två gånger dagligen i några veckor. Om det är svårt att behandla tillståndet bör hudläkare kontaktas. Andra medel som kan prövas är tretinoin eller pimekrolimus.

Kirurgisk omskärelse, då förhuden avlägsnas, kan ha gynnsam effekt och avlägsna eventuell fimos.

Prognos

Tillståndet kan hos en del bli kroniskt eller återkommande. Den kan kompliceras av smärtsamma erektioner, svårigheter att kasta vatten, trång förhud och i sällsynta fall (2–3 %) peniscancer.

Prognosen är trots det god, men svåra besvär kan hämma den sexuella funktionen. Tillståndet svarar oftast bra på behandling inom mindre än en månad.


Annons
Annons
Annons