Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fem frågor om sex och krokig penis (Peyronies sjukdom)

Om man har drabbats av Peyronies sjukdom har en förhårdnad bildats i en svällkropp i penis, detta kan i sin tur leda till en krökning och smärta vid erektion. Penetrationssex kan därför vara svårt att genomföra, men inget som man ska oro sig för enligt Jonas Richthoff, specialistläkare inom urologi. Här svara han på fem frågor som rör sex och krokig penis.


Publicerad den: 2017-10-09

Fem frågor om sex och krokig penis (Peyronies sjukdom)
Annons

Är det farligt att ha samlag med Peyronies sjukdom?

– Nej, det kan egentligen inte hända något. Vissa har ont och smärta under samlag och man kan känna en förhårdnad på snoppen, och det kan leda till att man tappar lusten och erektionen. Men det är inte farligt.

Läs mer:  Peyronies sjukdom  – en relativt vanlig åkomma

Hur kan sexlivet påverkas?

– Ju mer snoppen böjer sig ju svårare kan det bli att ”komma in”, men det är inget farligt och kan inte bli några skador.

Annons
Annons

– Krökningen på penisen brukar oftast fortskrida i upp till sex månader, sedan stannar det oftast av. Det kan också gå tillbaka efter det och bli bättre.  Utan behandling förbättras cirka 10 procent spontant med tiden och 40 procent av de som drabbas behöver ingen behandling eftersom krökningen inte är så kraftig. Smärtan kan även avta och man kan hantera situationen.

Quiz: Sant eller falskt om krokig penis


Finns det något man kan göra för att underlätta vid penetrationssex?

– I princip skulle man kunna tänka sig att man kan ta något inflammationsdämpande. Och använda sig av en smärtstillande gel som ger lokalbedövning.

– Man kan också tänka sig att man kan ta potensmedel eller liknande preparat, samtidigt som man tar smärtstillande.

Annons
Annons

Enkät för dig som lever med prostatacancer. Vi vill bjuda in dig som lever med prostatacancer att delta i en enkätundersökning. Att svara på frågorna tar cirka 5–10 minuter - Svar på enkäten »

Kan man onanera när man har Peyronies sjukdom?

– Onani borde inte vara ett större problem. Oftast är det inträngandet vid ett samlag som gör det svårare. Samtidigt kan erektionen framkalla smärta och då kan ju erektionen försvinna, men det är aldrig något farligt. Det är egentligen bra att hålla igång om man kan.

Att ha en krökning på penisen kan leda till dåligt självförtroende, vad kan man göra åt det?

– Jag tror att det är en skämsfaktor, när det kommer till sex och samliv så är mycket psykologiskt. Man vill ha skönt och trevligt, och fokuserar man då på att snoppen är sned så är det svårt att fokusera på allt det andra.  Men mycket kan lösas. Man kan till exempel gå till en sexolog som man prata med om hjälpmedel och få tips och råd. Om man har en partner så är det bra att den följer med så att man tillsammans kan prata om det. Det är viktigt att man har en öppen dialog med sin partner.

Chatt om krokig penis

Det är många som aldrig har hört talas om Peyronies sjukdom och den drabbade kan känna en viss oro på grund av knölarna, smärtan och krökningen i penis.

Nu har du chansen att chatta med Jonas Richthoff , specialistläkare inom urologi vid Ljungby lasarett, om Peyronies sjukdom. Chatten kommer hållas den 17 oktober kl 12.00, men du kan redan nu ställa dina frågor till experten. Ställ din fråga här!

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Hej 2021-07-22 06:50 (3 år sen)

  Kan jag fortsätta ta sildenafil efter att min penis blivit böjd vid erektion

 • Avatar Tidigare användare 2019-12-9 14:58 (5 år sen)

  Jag hörde först om denna sjukdom från den här artikeln. Mycket skrämmande sjukdom för killar. Det är bra att det är härdbart

 • Avatar Tidigare användare 2019-12-9 14:02 (5 år sen)

  Jag hörde först om denna sjukdom från den här artikeln. Mycket skrämmande sjukdom för killar. Det är bra att det är härdbart

 • Avatar Tidigare användare 2019-07-29 12:35 (5 år sen)

  Hej, det skrivs så mycket om krökt penis men inte var man kan få hjälp med att få dessa insprutningar som löser upp förhårdnaden. Har varit i kontakt med urolog i Kristianstad, men de gjorde inte dessa insprutningar o visste inte heller var man kunde få hjälp med dessa. Det är ju ingen mening o berätta en massa om dessa krökta penisar då det inte verkar finnas någon som gör dessa insprutningar? Och om det finns någon i Skåne om detta ingår i högkostnadsskyddet? Detta måste ju också ventileras var det görs, vad är man annars hjälpt med att läsa en massa då ingen hjälp går att finna. MVH SOAN


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.