Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Peter, 65, har krökt penis: ”Blev väldigt sned ganska fort”

För cirka ett år sedan märkte Peter, 65 år, att hans penis blivit sned. Han blev orolig och googlade därför runt på vad det kunde vara. Han kom snart fram till att han drabbats av Peyronies sjukdom (krokig penis). Nu undrar han om han måste operera.


Publicerad den: 2018-09-10

Man med prostatacancer
Annons

Mejlade redaktionen

Peter skickade ett mejl till Netdoktor och skrev följande:

”För cirka ett år sedan märkte jag att min penis blev lite sned i erektionstillstånd. Sedan gick det snabbt så att penis blev väldigt sned ganska fort. Blev lite orolig och började googla och fick snart klart för mig vad det var för sjukdom (Peyronies sjukdom).

Känns inte helt ok. Kan ha samlag men det gör lite ont när den står förstås. Har inte kontaktat läkare om detta, vet ej om jag har lust att operera. Finns väl inget som är hundraprocentigt säkert. Om det fanns tabletter vore det helt underbart.

Är det enbart operation som gäller om man ska bli bra? Förstår att tillståndet inte är farligt men det är obehagligt när man får stånd, gör lite ont. En annan fråga är om det kan gå tillbaka av sig själv? Om det finns medicin eller någon form av kosttillskott? / Mvh Peter”

Annons
Annons

 

Läkaren svarar på Peters frågor

För att svara på Peters frågor ringde vi på Netdoktor upp Jonas Richthoff som är specialistläkare inom urologi.

Annons
Annons

– Tillståndet förvärras ju sällan. Efter sex månader brukar tillståndet stabilisera sig. Man kan ha ont i början och sedan kan värken försvinna. Så om man bara har en lättare böjning kanske man inte ens behöver någon behandling, säger Jonas Richthoff, specialistläkare inom urologi.

– I början eller vid lindriga fall skulle man kunna ta e-vitamin, som kanske kan ha en viss inverkan. Man kan också ta tabletter som kan förbättra själva erektionsfunktionen, men det finns ingen tablett som gör att den här böjningen försvinner.

– Men operation är inte den enda behandlingen som finns. Vi har ju även injektionsbehandlingar som vi kan erbjuda till de som önskar en behandling. Då använder vi Xiapex för att lösa upp det här placket/förhårdnade som har bildats.

Men hur säker kan Peter vara på att han har drabbats av just Peyronies sjukdom?

– Det kan man ju inte vara hundra procent säker på. Han får i så fall söka upp en doktor som undersöker honom. Och då kan han gärna ta en bild på sin penis i erigerat tillstånd och ta med den till läkarbesöket. För då kan man se hur böjningen ser ut och om man känner någonting (förhårdnad). Kan man inte det så får man komplettera med ultraljud. 

Att det skulle röra sig om någon annan sjukdom än Peyronies sjukdom är inte troligt, menar Jonas Richthoff. Men nämner att det i sällsynta fall skulle kunna handla om till exempel en akut skada i penis (penisfraktur) eller tumörförändringar i penis. Det är dock som sagt väldigt ovanligt.
 
– Så det är betydligt större sannolikhet att det är Peyronies sjukdom, avslutar Jonas Richthoff.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

 

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-03-30 20:44 (4 år sen)

  Jag har fått konstaterat att jag har Peyronies sjukdom, jag har också fått tid för operation på Gastro Center Urologmottagning i Lund. Min penis är väldigt böjd uppåt i ca. 60 gr. vid erektion. Operationen skall utföras av Ulf Håkansson som är specialist inom detta område. Är väldigt orolig inför operationen och har senarelagt denna vid ett tillfälle. Jag undrar nu om det med injektion av Xiapex kan ersätta en operation och förbättra tillståndet. Nästa fråga blir då var man kan få denna/dessa sprutor.

 • Avatar Tidigare användare 2019-12-14 09:32 (4 år sen)

  Hej! Jag har gjort en höftleds operation 2015 och när de skulle sätta in katetern innan operationen stack de hål på urinröret och efter detta har jag fått böjd penis och problem med erektion, erektionen håller inte i så länge utan lägger helt enkelt av och detta är för mig hel frustrerande när jag vill ha det intimt med min sambo jag själv känner mig oduglig och ledsen orolig att förlora min sambo. Har en kraftig förtjockad en bit in på penis, när jag pressar ihop och drar framåt så böjs penisen uppåt, även att den har blivit mindre i storlek, har problem vid urinering det blir inget tryck! Vet ej hur jag kan bli kvitt detta stora problem, skull vilja höra vad ni tror i detta fall vad det kan vara och göras åt mvh Patric.

 • Avatar Elina Mattsson 2018-09-21 10:19 (6 år sen)

  Hej Arne!
  Ta kontakt med närmaste urolog och ta gärna med en bild på snoppen i erigerat tillstånd till urologen. (Det är hjälpsamt enligt Jonas Richthoff, specialistläkare inom urologi.)
  Du kan ju också ringa din vårdcentral och fråga hur du ska gå tillväga. De kan nog guida dig fram. Allt gott! / Elina, redaktör

 • Avatar Tidigare användare 2018-09-14 11:42 (6 år sen)

  Hej, detta med krokig penis kan man läsa hur mycket som helst, har själv skrivet om min penis "ÅTSKILLIGA" GÅNGER som nästan är 90gr och ställt frågan var man kan få denna insprutning gjord? Det räcker inte med den ena förklaring efter den andra då det är ingen som kan hänvisa till ett enda ställe där jag kan få insprutningen gjord, detta är ju det viktigaste med alla dessa informationer o upplysningar att man kan få reda på VAR man kan få detta åtgärdat?? :-( MVH Arne Nilsson

 • Avatar Tidigare användare 2018-09-14 11:18 (6 år sen)

  Jag tycker att jag har onormalt liten penis men bra erektion,
  Så att kvinnor har kommit tillbaka sen jag gjort slut??????


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.