Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Prostata

Våga prata om din prostata

Prostatabesvär är vanligt - hälften av alla svenska män får problem med prostatan. Men långt ifrån alla söker hjälp. Anders Spångberg, specialist på BPH, ger svar på frågor om prostatabesvär.

Uppdaterad den: 2012-10-11

Annons

I en chatt på Netdoktor om BPH svarade Anders Spångberg, överläkare och medicine doktor på medlemmars och besökares frågor. Läs hela chatten här nedan.

Fråga 1: Finns någon bra behandling, medicin (receptfri) för att minska storleken på prostatan? Om inte vad ska man göra, tänka på?

Anders Spångberg: Det finns mediciner som minskar storleken av prostata med ungefär 25 %. Men det viktiga är egentligen inte hur mycket prostata minskar i storlek utan hur mycket besvären minskar.

Fråga 2 från Peter: Hej, min far gick förra året bort i sviterna av prostatacancer vid 75 års ålder. Hur stor är risken att jag också drabbas? Jag är idag 45 år o undrar när jag bör gå o kolla mig?

Anders Spångberg: Om Du endast har en släkting som har fått prostatacancer har Du inte ökad risk jämfört med vem som helst. Man brukar kräva att man har två nära släktingar för att risken ska vara ökad.

Fråga 3: Karlslund: 14:09 Hej! Anser du att alla män som söker för prostatarelaterade problem, typiskt kisseribesvär, ska få sitt PSA-värde taget?

Anders Spångberg: De flesta bör få det taget. Hur viktigt det är att ta PSA beror på vilken ålder man har. Alla yngre bör få det taget.

Fråga 4: Jag har haft behandling för lindriga prostatabesvär sedan 2004. Något halvår innan besvären började fick jag en hostmedicin som enligt bipacksedeln kunde liknande besvär, vilket det också gjorde. Kan detta ha spelat någon roll för att "trigga igång" besvären?

Anders Spångberg: Hostmedicinen bör inte ha givit några kroniska besvär utan endast symtom efter att Du tog den.

Fråga 5 från pehrbau: Jag är 77år och brukar ibland få stiga upp mitt i natten för att urinera. Om jag inte dricker kaffe efter kl 21 så behövs det i regel inte. Viss är det skillnad mot för 20 år sedan men inte någon katastrof - hoppas jag?

Anders Spångberg: Du har klarat Dig bra. De flesta i Din ålder går upp 1-2 gånger.

Fråga 6: Hej! Har inget större besvär med vattenkastningen, men desto större problem med erektionen. Kan det vara så att det beror på förstorad prostata? Kan jag prova Cernitol och se om erektionen möjligen blir bättre? Tacksam för svar.

Anders Spångberg: Nej, jag tror inte att prostataförstoring direkt påverkar erektionsförmågan. Att urineringsproblem och erektionsproblem ofta förekommer samtidigt beror antagligen på att nervsystemet åldras och att nervsystemet styr båda funktionerna. Det är inte sannolikt att Cernitol förbättrar erektionen.

Fråga 7 från litozinkund: Man 81 år har besvär med för snabb vattenkastning, hinner inte alltid till toalett innan det rinner. Har fått Finasteride Accord tabl 5 mg 1x1 av urolog. Senaste PSA-prov var på 5.6,har gått ner från c:a 11.Finns något annat att göra? Tacksam för svar.

Anders Spångberg: Det finns läkemedel som kallas för alfablockerare och antikolinergika. Ibland räcker det inte med läkemedel eftersom denna behandling inte är så effektiv. Ibland behövs operation.

Fråga 8 från Thomas: Hej, jag är både opererad och strålad för prostatacancer, nu har jag fått för lågt Testosteron med många biverkningar, bröst, trötthet, svaga muskler, ont i leder i bena, erektionsvikt, dålig sexlust, fått bukfett. Har det kommit några nya forskningsresultat om påfyll av testosteron, såg på nätet att det var gammal skrämsel att det var farligt att fylla på Testosteron.

Anders Spångberg: Det kan vara farligt för Dig att ta testosteron, Du behöver diskutera detta med läkare som sköter Dig för prostatacancern.

Fråga 9 från Karlslund: Hej! Urineringsbesvär är ju av starkt varierande svårighetsgrad och yttrar sig olika. Har du någon objektiv tumregel för när det kan vara dags för en man med sådana besvär att söka hjälp?

Anders Spångberg: Nej, det finns inte några bra tumregler mer än att det beror på hur besvärad man själv upplever sig vara. Man kan mäta tiden det tar att kissa första decilitern. Tar det 20 s eller mer är flödet lågt men det är fortfarande inte något krav att man måste behandlas.

Fråga 10: Hej Anders! Jag är en man på 84 år.Jag har haft förstorad prostata konstaterad för 15 år sedan.Då vae PSA-värdet 2,6 nu överstiger PSA-värdet6. Har jag anledning att oroa mig?

Anders Spångberg: Med PSA-värdet 6 kan Du ha prostatacancer men det rör sig i så fall sannolikt inte om en avancerad cancer. Under en 5-årsperiod händer sannolikt inget även om Du fortsätter utan ytterligare utredning och behandling men jag kan inte säga något med absolut säkerhet bara från det här värdet.

Fråga 11: Tre år sedan PSA 6 cellprov visade lite men snäll variant enl Gleason. Olika urologer olika behandlingsid&eacuteer allt från OP till "vänta, överbehandling" Sekond Opinion är svårt när Urologerna inte är överens det blir upp till mig att bedöma? I dag PSA har legat på 29 i ett år stillastående, Magnetrtg visar en liten tumör på prostatan som är känd sedan tidigare. Jag är 67 år men aktiv för övrigt och mår bra För en vecka sedan senaste besöket hos Urologen rekommenderade man Bikalutamid, verkar det OK

Anders Spångberg: Bikalutamid kan vara bra men det är en för komplicerad frågeställning för att jag ska kunna säga något säkert. Har Du frågat varför man inte ska operera bort prostata eller strålbehandla istället?

Fråga 12 från Rembrant: Varför får man ingen penicillin när man har prostatit? Är det infektion eller inflammation man har, känns som en boll i baken. Det är knappt man orkar och ingen hjälp finns. Vad kan man göra? Hoppas på något råd. Tack på förhand.

Anders Spångberg: Vid så kallade prostatitbesvär har man dålig effekt av antibiotika. I övrigt kan jag inte säga något eftersom jag vet för lite om Dina besvär. Ofta används anti-inflammatoriska läkemedel.

Fråga 13: Hur mycket kan man lita på PSA värden några Urologer säger att man kan ha en cancer vid mycket låga PSA värden andra säger att höga värden inte behöver vara svårartad prostatacancer?

Svar från Anders Spångberg: Risken för cancer ökar med PSA-värdet inom hela omfånget från 0 till 50. Man har alltså inte 0 procent chans att ha cancer vid något värde och inte 100 % chans att ha cancer vid något värde. PSA talar alltså inte med säkerhet om ifall man har cancer eller inte.

Fråga 14 från Fot: Hej! jag har ont i vänster testikel av och till, vaknade inatt att jag hade ont. Är lite orolig. Är 55 år.

Anders Spångberg: Att man har ont behöver inte betyda så mycket. Man ska egentligen vara mer uppmärksam på om testikeln ändrar form eller ökar i storlek.

Fråga 15: Nyligen visades ett TV program från Royal Marsden Hospital i London en helt ny strålningsmetod för bla prostatacancer som skonade allt utom cancern, vad har vi för form och alternativ i Sverige, kan man begära att få behandlingen i London?

Anders Spångberg: Jag kan inte svara på den här frågan. Det låter lite konstigt att enbart cancern skulle ta emot strålar.

Fråga 16 från Hebbe40: Jag fyller snart 72 och har troligen någon form av prostataförstoring. Symptomen är att jag måste gå upp ca 3 ggr varje natt för att kasta vatten.
Jag bad min familjeläkare om ett PSA-test, men han vägrade. En undersökning visade att prostatan är förstorad, men att den uppvisade inga förhårdningar. Ska jag byta familjeläkare för att få det nämnda PSA-provet gjort, eller kan jag låta det bero.

Anders Spångberg:
Om detta är Ditt enda symtom beror det antagligen på att Du utsöndrar mycket urin nattetid och detta har inte med prostata att göra. Det bästa är att mäta urinen varje gång Du kissar under ett dygn och se hur mycket som kommer ut på dagen respektive natten. Har Du mer än 1200 - 1500 ml urin på ett dygn bör Du minska vätskeintaget.

Fråga 17 från Manboy: Hej! Jag är 63 år och har inte direkt svårt att pissa. Men jag får gå upp c:a 3ggr /natt för det, och har lite besvärligt att tömma hela blåsan vilket innebär att jag mot slutet av tömmningen får hålla på och småskvätta tils jag blir klar...det är alltså inget jämn flöde. Dessutom skulle jag vilja ha betydligt starkare stråle. Bör jag gå och undersöka mig? Jag har hört att frekvent onani är bra för att stimulera prostatan, kan det stämma-isåfall borde mina besvär vara borta!

Anders Spångberg:
Frekvent onani kan stimulera prostatas erektionsfunktion men det förbättrar inte vattenkastningen.
Du måste nog själv avgöra om Du är motiverad att söka. Är besvären så stora att Du vill göra utredning och behandlas med läkemedel eller ev operation?&nbsp

Fråga 18: Hej Anders. jag är ung 57 åring. som har problem med urineringen. Då jag efter suttit på toalett, måste jag när jag ställer mig upp urinera igen precis efter. Min fråga är om det har något med prostatan att göra.

Anders Spångberg: Om det inte bara handlar om efterdropp tyder symtomet på att blåsan inte blir tom när Du kissar. Att blåsan inte blir tom kan bero på prostata men det kan också vara blåsan som har blivit svagare.

Fråga 19: Hejsan, har lite problem vissa dagar med dåligt "tryck", har gjort undersökning hos läkare, men ingen förstoring av prostata har upptäckts.Har även tagit prov via blodet, "Prostataprov" inget fel där heller. Vad rekommenderar du?

Anders Spångberg: Om Du har mycket besvär får man göra ytterligare undersökningar för att se om det dåliga trycket beror på svag urinblåsa eller avflödeshinder i urinröret. Om det är blåsan som är svag finns det inte någon behandling som gör den starkare.&nbsp

Fråga 20 från Karlslund: Hej! Min prostata är borttagen, och jag är därefter räddningsstrålad. Skälet till att jag sökte ursprungligen var att det sved när jag kissade, från ungefär där prostata sitter och ut i penis. Detta försvann efter operationen. Men sedan ungefär ett år är det tillbaka, fast det yttrar sig som att det alltid gör väldigt ont på morgonen så att jag måste uppsöka toan. Då kommer bara lite urin. Fenomenet kommer ibland vid andra tidpunkter också, men sällan. Kan de båda problemen hänga ihop?

Anders Spångberg: Är sveda det ena problemet och värk det andra? De besvär som Du har nu tror jag är nya utan samband med den gamla svedan.

Fråga 21: Blev opererad för ett år sedan, har inga större problem kvar - går kansek upp 1-2 ggr per natt, men på morgonen brukar jag kissa direkt efter jag stigit upp - går därefter och sätter på datorn. 10 minuter senare är jag kissnödig igen beror detta på dålig tömning av blåsan vid första toabesöket, eller vad? Har även haft ett par problem med urinsten (hade många små flata,som togs bort vid operationen), som känts som "broms i urinröret", och som jag sedan kissat ut - kan detta med urinsten förebygga

Anders Spångberg: Blåsan är kanske kraftigt utspänd när Du kissar första gången och då blir det också mer kvar i denna som inte kommer ut. Detta kan förklara att Du snabbt behöver kissa igen. Sannolikt blir det alltid lite urin kvar i blåsan efter urineringen.&nbsp

Fråga 22: Finns det två varianter av PSA !: PSA " Fritt PSA" ?

Anders Spångberg: Egentligen är det samma PSA men en del av det är fritt löst i blodet och den andra delen sitter fast på äggviteämnena som också finns i blodet. Den kvot man talar om är det fria PSA:t dividerat med det totala.

Fråga 23: Det finns flera olika sätt att behandla prostatan, ska det uppfattas som att det inte ännu finns ett sätt att genomföra en säker behandling?

Anders Spångberg: Det stämmer att det inte finns något perfekt sätt att behandla prostataförstoring. Det finns risk för komplikationer och det finns risk att behandlingen behöver göras om.&nbsp

Fråga 24 från Rooban: Har trängningar ofta men inte förstorad prostata enl. läkare, lite förhöjt PSA (5) ingen fara men följs upp. Kan det ändå bero på prostatan?Har haft det i ung 15 år, testade nån medicin mot trängningar för ca 7 år sen , finns det nån medicin som är värd att testa? jag är 57år

Anders Spångberg: Trängningarna kan bero på prostatabesvär även om man tycker att den inte är förstorad. Innan man börjar behandla bör man göra mätningar på urineringen för att säkrare kunna säga vad trängningarna beror på.

Fråga 25: Hej har ibland svårt att tömma blåsan helt blir lite efterdropp ibland, vad göra och behövs det undersökas?

Anders Spångberg: Om Du endast har besvär med efterdropp brukar man kunna klara av det genom att tryck på mellangården, dvs området mellan pungen och analöppningen, och sedan mjölka ut den urin som finns kvar i urinröret.&nbsp

Fråga 26: Hej Anders. En urulog jag träffade i Tyskland rekommenderade att man skulle ta ett PSA-prov årligen. Min familjeläkare vill dock inte gå med på detta. Vad ska jag göra? Byta vårdcentral?

Anders Spångberg: Om ett PSA-värde som man har tagit är mycket lågt behöver det inte kontrolleras årligen. Om man är över 70-75 år har man knappast någon nytta av att kontrollera PSA som rutin. I övriga fall är det omdiskuterat om man ska kontrollera det eller inte. Som patient har man rätt att få det taget men man ska vara medveten om att det också finns nackdelar med att ta det och det måste ha gått en viss tid efter senaste prov.&nbsp

Fråga 27 från Karlslund: Hej! Hej Anders! Med anknytning till frågan om förvägrat PSA-prov: Varje man mellan 50 och 75 år har väl rätt att ta PSA-prov efter att ha satt sig in i fördelar och nackdelar?

Anders Spångberg: Jo, det har man men det måste gå en viss tid efter föregående prov.&nbsp

Fråga 28: Har haft en succesiv ökning från 1.5 2003 till 2010 3.8 18% 2.8 18 % 2011 och 2012 april 3.7 18% och sept 4.3 16% det jag undrar är om värden vid
nedgången är rätt(fel på labbprove??) oavsett det så är vi min rektala undesökning prostatan ngt förstorad och remiss ivägskickad till urolog.
Tacksam för svar

Anders Spångberg: Laboratorieprover visar inte samma värde om man tar det flera gånger. Det finns en sann variation av PSA i kroppen men sedan finns det också ett slumpmässigt fel i mätningen. Tar man PSA 2 dagar i rad kan man t ex få värdena 2,8 och 3,8 som Du hade. Man behöver fler värden för att kunna säga om det finns en sann minskning eller ökning.

Fråga 29: Hej, Jag har under de senaste åren drabbats flera gånger av prostatainflammationer. Jag har slutat cykla, bada kallt och dricka coca cola,
rödvin och kaffe. Vad kan jag mera göra för att slippa ytterligare prostata-inflammationer. Kan ofta förekommande prostata inflammationer ge upphov till prostata cancer? Hur kan man själv märka att man har prostata-inflammation? Trånga byxor och kalsonger kan det spöka? Kan man bada
bastu regelbundet? Kan regelbunden motion orsaka spridning av cancern?

Anders Spångberg: Prostatainflammation ger inte upphov till cancer. Motion ger inte spridning av cancer. Det är tvärtom så att fysisk träning skyddar lite mot cancer.
Antagligen kan Du bada bastu och ha trånga byxor men man behöver själv försöka notera om det är något som ger försämringar eller förbättringar.

Fråga 30: Anders! Hur stor är "viss tid mellan varje PSA-prov" i fallet uppföljning av PSA, där PSA ligger under "larmgränsen"?

Anders Spångberg: Jag skrev inte någon bestämd tid eftersom det kan variera med vilka värden man har mätt upp tidigare. Man brukar aldrig behöva ta det mer än en gång per år men relativt ofta kan man vänta längre.

Annons
Annons
Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.