Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Trång förhud (fimos)

Nästan alla små pojkar har en förhud som inte kan dras tillbaka, men det växer oftast bort med tiden. Trång förhud kan också uppstå vid olika sjukdomar i förhuden. Ibland behövs kirurgi för att minska besvären.


Uppdaterad den: 2019-11-17

Annons

Vad är fimos?

Trång förhud hos en liten pojke. Bild från Center for Disease Control and Prevention

Fimos är beteckningen på trång förhud som inte kan dras tillbaka över ollonet. Trång förhud hos små pojkar är ett normaltillstånd och kallas också för fysiologisk fimos. Om det uppstår till följd av sjukdomar i förhuden kallas det för patologisk, eller sjuklig, fimos.

Fysiologisk fimos finns hos nästan alla pojkar vid födseln och försvinner med åren hos de allra flesta. 6 % av alla barn som är cirka 10 år gamla har fimos, medan förekomsten hos barn som är 16–17 år endast är 1 %. Patologisk fimos är ovanligt. 

Annons
Annons

Symtom

Oftast ger fimos inga symtom, men det kan bland annat orsaka balanit, en inflammation i förhuden och ollonet. En sådan inflammation medför smärtor, rodnad och beläggning eller flytning. Hos barn kan förhuden bli så trång att urinstrålen hindras. Vid vattenkastning kan då förhuden blåsas upp som en liten ballong. Det är inget farligt och brukar försvinna med tiden. Hos något äldre barn och vuxna kan fimos ge obehag vid leda till obehag vid erektioner. I sällsynta fall kan den trånga förhuden leda till att det är svårt, eller omöjligt, att kissa. 

Orsak

Förhuden kan vara trång från födseln, eftersom förhuden och ollonet sitter ihop under en stor del av graviditeten. Först senare i graviditeten börjar förhuden långsamt lossna från ollonet så att förhuden kan dras tillbaka mer och mer. Den här processen är inte klar när pojken föds utan fortsätter under barndomen och fimos under barndomen betraktas därför i regel som normalt.

Vuxna, men även barn, kan få skador i förhuden vilket gör att det bildas ärrvävnad i förhuden. Det kan uppstå vid regelbundna inflammationer i förhuden, om förhuden töjs för snabbt så det uppstår sprickor, eller till följd av hudsjukdomar som lichen sclerosus. Förhuden blir då hårdare och går inte längre att tänja ut. 

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av en undersökning av penis och förhud. Ärrvävnad talar för fimos till följd av inflammation i förhuden. Övriga undersökningar, såsom prover eller röntgenbilder, har inget värde vid utredning av trång förhud. 

Behandling

Hos små pojkar med trång förhud behövs oftast ingen behandling. Om förhuden sväller upp när pojken kissar kan man försiktigt dra tillbaka förhuden när pojken kissar. Man ska inte försöka att töja ut förhuden, eftersom det kan leda till sprickor och ärrvävnad. Behandling kan bli aktuellt om det uppstår regelbundna förhudsinflammationer (balaniter), smärtor vid erektioner eller svårigheter med att kissa. Hos pojkar kan man då i första hand prova med en stark kortisonsalva. Denna smörjs in en gång dagligen, till exempel på kvällen, i sex till åtta veckor. Efter cirka två veckor ska man försiktigt försöka tänja ut förhuden genom att dra förhuden bakåt. Det är viktigt att inte dra för hårt så det uppstår sprickor – det är viktigare att dra under en längre tid. 

Om det har uppstått symtom på grund av fimos med ärrvävnad i förhuden, eller om behandling med kortisonsalva inte haft effekt, kan det bli aktuellt med en operation. Vid en operation gör man förhuden vidare eller utför man en omskärelse där man tar bort förhuden helt. 

Prognos

Fimos är normalt hos små pojkar och tillståndet försvinner så småningom i de allra flesta fall. Tillståndet är ofarligt och kan om det behövs behandlas effektivt. Om det har uppstått till följd av en annan sjukdom behövs ofta kirurgisk behandling. Operationer vid fimos är trygga och leder sällan till komplikationer. 

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.