Fakta | Manlig hälsa

Trång förhud (fimos)


Uppdaterad den: 2013-01-24
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är fimos?

Bild från Centers for Disease Control and Prevention

Fimos är beteckningen på trång förhud som inte kan dras tillbaka över ollonet. Tillståndet är vanligt hos barn och förbättras med åren hos de allra flesta.

Oftast ger detta tillstånd inga symtom, men det kan orsaka balanit, en inflammation i förhuden och ollonet. En sådan inflammation medför smärtor, rodnad och beläggning eller flytning. En del får återkommande balaniter.

  • Hos barn kan förhuden bli så trång att urinstrålen hindras. Vid vattenkastning kan då förhuden blåsas upp som en liten ballong.
  • Hos vuxna kan fimos ge obehag vid samlag och smärtsamma erektioner.
  • Fimos kan vara särskilt besvärligt hos personer med diabetes eftersom de är extra utsatta för balanit och svampinfektioner (Candida).

7 % av alla sjuåringar har fimos, medan förekomsten hos tonåringar är 1,5 %. Med andra ord så växer det bort hos de allra flesta.

Annons
Annons

Orsak

Förhuden kan vara trång från födelsen, eller man kan få en inflammation i förhuden. Inflammationen kan leda till ärrbildning och skrumpning av förhuden, vilket resulterar i fimos.

Diagnos

Diagnosen grundas på de typiska symtom och fynd som beskrevs här ovan. Man finner ofta tecken på balanit under undersökningen.

Behandling

Målet med behandlingen är att lindra besvären och undvika balanit, förträngningar och lokal sårbildning. Det är viktigt att du som förälder inte försöker att töja ut eller dra förhuden över ollonet. Det kan leda till sprickor i huden, ärrbildning och förvärrade besvär.

Annons
Annons

Man kan prova lokalbehandling med stark kortisonsalva. Denna smörjs in en gång dagligen i fyra till åtta veckor. Vid svåra besvär kan det blir aktuellt med omskärelse. Det innebär att man tar bort förhuden. alternativt utför en förhudsplastik med målsättningen att göra förhuden vidare.

Prognos

Fimos är normalt hos små barn och tillståndet försvinner före fyra års ålder hos de allra flesta. Tillståndet är i utgångsläget ofarligt och kan om det behövs behandlas effektivt.

Om man inte får behandling kan det emellertid uppstå en del komplikationer som till exempel:

  • Balanit.
  • Förträngningar i utloppet.
  • Sår på penis.
  • Urinvägsinfektioner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons