Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lista: 7 saker som kan ge män sexuella problem

Ibland fungerar inte sexlivet som man skulle önska. Det kan bero på sviktande erektion, sjukdom, minskad lust eller till och med smärta vid sex. Här har vi listat sju saker som kan ge sexuella problem hos män.


Publicerad den: 2018-09-18

Lista: 7 saker som kan ge män sexuella problem
Annons

Impotens

Impotens innebär att man inte kan få erektion, eller att man inte kan behålla erektionen tillräckligt länge för att genomföra ett tillfredsställande samlag. Problemet har många orsaker och blir vanligare med stigande ålder (men sexualdriften minskar mindre med åldern än vad förmågan gör).

Det är dessutom viktigt att känna till att impotens (erektil dysfunktion) kan vara ett tidigt tecken på begynnande hjärt-kärlsjukdom.

Varför uppstår erektionsstörning och hur behandlar man impotens? Det kan du läsa mer om här:

För tidig utlösning

För tidig utlösning definieras när man som man får utlösning inom en till två minuter efter påbörjat samlag och problemet ska ha pågått i minst sex månader. Snabb utlösning kan ge problem i samlivet om partnern har behov av mer tid för att själv hinna med att få orgasm.

Behandlingen/träningen består i regel av flera olika delar. Ta del av tipsen och råden här:

Fördröjd utlösning

Fördröjd utlösning, retarderad ejakulation eller orgasmstörning är inte ett helt ovanligt problem. Det är lika vanligt hos äldre som hos yngre män.

Det kan bero på att:

...man som man inte får tillräcklig mekanisk stimulans, under ett samlag

...man tar vissa läkemedel som kan påverka

...man  känner stora krav kring sexlivet, vilket kan ge mentala blockeringar som försvårar njutningen och orgasmen.

Här svarar Suzanne Lindström, barnmorska och sexualrådgivare på en läsarfråga kring ämnet. Hon ger dessutom några tips på vad som skulle kunna hjälpa:

 

Annons
Annons

Testosteronbrist

Testosteronbrist är ovanligt, men brist på testosteron kan medföra nedsatt sexuell lust och förmåga/impotens samt ökad trötthet och orkeslöshet.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Vem drabbas av testosteronbrist, vilka är symtomen och hur vanligt är det? Här svarar Mikael Lehtihet, docent och överläkare vid medicinkliniken på Capio S:t Görans sjukhus, på sju vanliga frågor om testosteronbrist:

Testosteronbrist? Testa dig och få råd

Tror du att du har testosteronbrist eller är du redan diagnostiserad? Då är du välkommen att få stöd, kunskap och information av oss. Tillsammans med patientpoolen Lyfepond bygger vi just nu en patientcommunity för personer med testosteronbrist.

Du kan ställa frågor till vår kunniga personal, samt få ett gratis test som visar om du har testosteronbrist. Anmäl ditt intresse här, så kontaktar vi dig!

Peyronies sjukdom (krokig eller böjd penis)

Har du svårigheter att genomföra ett samlag på grund av att din penis blivit böjd/krokig? å kan du ha drabbats av Peyronies sjukdom.

Om man har drabbats av Peyronies sjukdom har en förhårdnad bildats i en svällkropp i penis, detta kan i sin tur leda till en krökning och smärta vid erektion. Penetrationssex kan därför vara svårt att genomföra - dock är tillståndet inte farligt.

Här kan du läsa mer om Peyronies sjukdom:

Depression och sexlust

Depression och nedstämdhet kan påverka den sexuella lusten, det kan i sin tur att man inte kan få erektion. 

Antidepressiva läkemedel kan också påverka lusten och reaktionsförmågan negativt - då kan det vara aktuellt att byta preparat.

  • Här kan du läsa mer om symtom och behandling vid: Depression

Godartad prostataförstoring (BPH)

När man blir äldre kan prostatan (en körtel som ligger runt urinröret) växa och trycka mot urinröret - vilket gör det svårare att kissa. Förstorad prostata ökar inte risken för prostatacancer.
 
Även sexuallivet kan påverkas negativt; täta tvingade urinträngningar och kanske också inkontinens gör att intresset för sexuella aktiviteter minskar. Man avstår kanske därför oftare eller alltid från samlag på grund av sina besvär. En konsekvens av detta kan också vara att erektionsförmågan påverkas negativt. 

Här kan du läsa mer om hur livet påverkas av godartad prostataförstoring (BHP):

 

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-12-30 19:50 (4 år sen)

    Tack för informationen. Tycker att det är mycket bra att ni tar med dessa preparat, typ SSRI och närbesläktade, som en möjlig orsak till problem som skrivs här.
    Det är verkligen på sin tid att dessa tveksamma preparat tas upp just pga alla de biverkningar dessa ger. Forskning kring dessa preparats olika verkningar har inte varit ärlig under en lång tid nu.
    Hälsningar

  • Avatar Tidigare användare 2019-10-21 15:54 (4 år sen)

    Hej ! Får 2 dagar sen såg jag att min pennis är snäd åt vänster , böjd uppåt , och blivit kortare vid erektion . Pga detta har minskat sex lusten ! Jag är en 63 års man ! Va kan de vara ? Mvh Dan

  • Avatar Tidigare användare 2019-09-18 14:57 (5 år sen)

    Hej. Mitt problem är ingen sädesvätska vi erektion. Har gjort en operation av kroppspulsordern i mellangärdet allt gick bra. Efter operationen hade jag en kateder för urinen ett par dagar. Så min fråga blir varför har min sädesvätska helt upphört. Kan det bero på operationen. Tar medicin för förstorad prostata.

  • IMG 20151107 WA0012 1
    Roger Sperrling 2019-08-6 03:24 (5 år sen)

    Sorry Elina - men tyvärr har det smugit sig in diverse vanliga och fatala missförstånd i din text...
    Det första och mest allvarliga är att IMPOTENS skulle vara oförmågan att få erektion.... Ett mycket vanligt missförstånd och felaktigt språkbruk och tyvärr även bland läkare som borde veta bättre! - Du menar väl förstås ED/Erektil Dysfunktion; för impotens betyder ju egentligen en oförmåga att befrukta en kvinna/få barn/att "göra barn" för en man....
    Roger Sperrling
    Numera Pensionerad Läkare, Sexolog, Klinisk sexolog, m.m. - men fortsatt välinformerad och idog medicinsk språkvårdare....


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons