Lista: 7 saker som kan ge män sexuella problem
Artikel | Manlig hälsa

Lista: 7 saker som kan ge män sexuella problem

Ibland fungerar inte sexlivet som man skulle önska. Det kan bero på sviktande erektion, sjukdom, minskad lust eller till och med smärta vid sex. Här har vi listat sju saker som kan ge sexuella problem hos män.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2018-09-18
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Impotens

Impotens innebär att man inte kan få erektion, eller att man inte kan behålla erektionen tillräckligt länge för att genomföra ett tillfredsställande samlag. Problemet har många orsaker och blir vanligare med stigande ålder (men sexualdriften minskar mindre med åldern än vad förmågan gör).

Det är dessutom viktigt att känna till att impotens (erektil dysfunktion) kan vara ett tidigt tecken på begynnande hjärt-kärlsjukdom.

Varför uppstår erektionsstörning och hur behandlar man impotens? Det kan du läsa mer om här:

För tidig utlösning

För tidig utlösning definieras när man som man får utlösning inom en till två minuter efter påbörjat samlag och problemet ska ha pågått i minst sex månader. Snabb utlösning kan ge problem i samlivet om partnern har behov av mer tid för att själv hinna med att få orgasm.

Behandlingen/träningen består i regel av flera olika delar. Ta del av tipsen och råden här:

Fördröjd utlösning

Fördröjd utlösning, retarderad ejakulation eller orgasmstörning är inte ett helt ovanligt problem. Det är lika vanligt hos äldre som hos yngre män.

Det kan bero på att:

...man som man inte får tillräcklig mekanisk stimulans, under ett samlag

...man tar vissa läkemedel som kan påverka

...man  känner stora krav kring sexlivet, vilket kan ge mentala blockeringar som försvårar njutningen och orgasmen.

Här svarar Suzanne Lindström, barnmorska och sexualrådgivare på en läsarfråga kring ämnet. Hon ger dessutom några tips på vad som skulle kunna hjälpa:

 

Annons
Annons

Testosteronbrist

Testosteronbrist är ovanligt, men brist på testosteron kan medföra nedsatt sexuell lust och förmåga/impotens samt ökad trötthet och orkeslöshet.

Vem drabbas av testosteronbrist, vilka är symtomen och hur vanligt är det? Här svarar Mikael Lehtihet, docent och överläkare vid medicinkliniken på Capio S:t Görans sjukhus, på sju vanliga frågor om testosteronbrist:

Testosteronbrist? Testa dig och få råd

Tror du att du har testosteronbrist eller är du redan diagnostiserad? Då är du välkommen att få stöd, kunskap och information av oss. Tillsammans med patientpoolen Lyfepond bygger vi just nu en patientcommunity för personer med testosteronbrist.

Du kan ställa frågor till vår kunniga personal, samt få ett gratis test som visar om du har testosteronbrist. Anmäl ditt intresse här, så kontaktar vi dig!

Peyronies sjukdom (krokig eller böjd penis)

Har du svårigheter att genomföra ett samlag på grund av att din penis blivit böjd/krokig? å kan du ha drabbats av Peyronies sjukdom.

Om man har drabbats av Peyronies sjukdom har en förhårdnad bildats i en svällkropp i penis, detta kan i sin tur leda till en krökning och smärta vid erektion. Penetrationssex kan därför vara svårt att genomföra - dock är tillståndet inte farligt.

Här kan du läsa mer om Peyronies sjukdom:

Depression och sexlust

Depression och nedstämdhet kan påverka den sexuella lusten, det kan i sin tur att man inte kan få erektion. 

Antidepressiva läkemedel kan också påverka lusten och reaktionsförmågan negativt - då kan det vara aktuellt att byta preparat.

  • Här kan du läsa mer om symtom och behandling vid: Depression

Godartad prostataförstoring (BPH)

När man blir äldre kan prostatan (en körtel som ligger runt urinröret) växa och trycka mot urinröret - vilket gör det svårare att kissa. Förstorad prostata ökar inte risken för prostatacancer.
 
Även sexuallivet kan påverkas negativt; täta tvingade urinträngningar och kanske också inkontinens gör att intresset för sexuella aktiviteter minskar. Man avstår kanske därför oftare eller alltid från samlag på grund av sina besvär. En konsekvens av detta kan också vara att erektionsförmågan påverkas negativt. 

Här kan du läsa mer om hur livet påverkas av godartad prostataförstoring (BHP):

 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons