Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ungdomar struntar i preventivmedel

Annons

Trots att könssjukdomen Klamydia fortsätter att öka uppger en av fem unga att de inte använder något skydd alls. Enligt en undersökning bland drygt 4 000 personer i åldrarna 15-74 år som Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, gjort använder svenska ungdomar preventivmedel i betydligt mindre utsträckning än unga i Danmark, Finland och Norge. Svenskar gör dessutom fler aborter och har oftare könssjukdomar än de övriga nordiska länderna.

Maria Bergström, sexrådgivare vid RFSU, menar att många ungdomar i dag anser att det kan vara värt att få en könssjukdom som klamydia jämfört med risken att tappa erektionen om de börjar krångla med en kondom.
– Många beskriver kondomen som krånglig, oskön, ett tråkigt avbrott. Om vi blir bättre på att lära unga kondomteknik, så de litar mer på sin förmåga, ökar möjligheten att de ska använda den, säger Maria Bergström.

19 procent av svenska killar anser att det är väldigt lätt hänt att ta för givet att tjejen använder något preventivmedel om hon inte säger något.
– Om inte tjejen föreslår kondom så tar killarna för givet att hon använder p-piller och att hon i annat fall tar ett akutpiller, säger Maria Bergström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.