Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Allt fler erbjuds kontroll av kroppspulsådern

Annons

För att upptäcka livshotande bråck erbjuds allt fler män screening av stora kroppspulsådern. I höst kommer män i 12 av 21 landsting att kontrolleras. Men än så länge råder det delade meningar om vid vilken ålder undersökningen ska genomföras.
– Den här sjukdomen ökar ju med ökande ålder. Genomsnittsåldern på dem vi opererar är ungefär 73 år. Om vi screenar dem som är 70 år så kanske vi kan hitta fler av dem som kan behöva en operation inom en snar framtid, säger Ken Eliasson, överläkare på Universitetssjukhuset i Örebro.

Ett bråck innebär att kroppspulsådern har utvidgats. Och om bråcket blir för stort kan det brista,&nbspvilket ofta leder&nbsptill att personen avlider. Den undersökning som kan rädda liv tar bara några minuter med hjälp av ultraljud. I dagsläget erbjuder åtta landsting undersökningar där man letar efter bråck men intresset ökar och i höst tillkommer Stockholm, Värmland, Västerbotten och Jönköping. Varje år omkommer omkring 900 personer av bråck på den stora kroppspulsådern och de flesta av dessa är män.

Annons
Annons
Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.