Fakta | Manlig hälsa

Vattenbråck – hydrocele


Publicerad den: 2014-06-10
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är hydrocele?

Hydrocele testis, eller vattenbråck, är ett tillstånd då vätska samlas i hinnan runt testikelsträngen och själva testikeln, alltså i pungen. De vanligaste besvären är obehag och praktiska problem när pungen ökar i volym. I enstaka fall kan området vara ömt eller göra ont.

1 av 1 000 pojkar eller män får den här diagnosen varje år. Tillståndet kan förekomma i alla åldrar, men är vanligast bland pojkar och äldre män.

Orsak

Hydrocele orsakas i regel av en medfödd svaghet i bukhinnan som gör att vätska sipprar ner i pungen från bukhålan. Hos vuxna män kan hydrocele också i vissa fall vara en komplikation till följd av sjukdomar i pungen eller andra sjukdomar som hjärtsvikt, skrumplever eller tumörer i bukområdet.

Annons
Annons

Diagnos

För att ställa diagnos, kan läkaren lysa genom pungen med en ficklampa. Man ser då att pungen är fylld med vätska, den är genomskinlig. Om det är någon tveksamhet kan läkaren ställa diagnos genom att tömma hydrocelet, med hjälp av en spruta som suger ut innehållet.

Behandling

Hos små pojkar som får hydrocele behövs oftast ingen behandling. Men ibland kan det behövas för att minska det obehag som den vätskefyllda pungen kan orsaka.

Den vanligaste behandlingen är operation. Man opererar småbarn som har ont eller i fall där hydrocelet är kvar vid fyra års ålder. Att tömma vattenbråcket ger bara en kortvarig lindring av besvären, eftersom hydrocelet i de flesta fall kommer tillbaka.

Annons
Annons

Prognos

Tillståndet kan vara besvärligt men är inte farligt i sig. Hos småbarn brukar hydrocelet minska under första levnadsåret och sedan försvinna.

Prognosen är lika bra med eller utan behandling. Hos vuxna som får vattenbråck är det viktigt att hitta vad som orsakat tillståndet, och behandla denna orsak.


Annons
Annons
Annons