
Sekret och ägglossning
I livmoderhalsen utvecklas hela tiden ett sekret från slemhinnan. De första dagarna efter menstruationen är sekretet mycket sparsamt. Detta kallar man för de torra dagarna.
Dagarna före ägglossningen ökas slemproduktionen och sekretet blir klart, vattnigt och gulaktigt. Detta kallas för de våta dagarna. Under själva ägglossningsdagen blir sekretet rikligt, vått och trådigt, vilket ger en fuktig känsla i slidan. Fyra dagar efter ägglossningen blir sekretet återigen sparsamt och de torra dagarna påbörjas.
Hur kan man avgöra om man har ägglossning?
Om du vill prova denna metod för att avläsa när du har ägglossning, bör du öva dig i några månader, och varje morgon undersöka slidans sekret på ditt finger, som du först för in i slidan.
Titta på sekretet och bedöm hur stor mängden är. Observera att detta kan vara väldigt svårt att se och alla kvinnor kan inte upptäcka skillnaderna i sitt sekret. Därför är denna metod osäker.
Precis före ägglossningen är sekretet, som sagt, trådaktigt. Om du har sekretet på ditt pekfinger och trycker fingret mot tummen och sedan försiktigt drar isär pekfingret och tummen, uppstår det en tunn slembro, som kan bli 3-6 centimeter lång innan den brister. Detta är ett tydligt tecken på att sekretet är trådaktigt.
Ingen säker metod
Att endast använda denna metod som förebyggande åtgärd är inte en säker metod. Men den här metoden, som även kallas Billings prov, är tillräckligt bra i kombination med andra naturliga metoder för familjeplanering eller för dem som gärna vill ha en ökad säkerhet i kombination med kondom eller pessar. Även om det absolut inte är en säker metod är den mycket bättre än ingen metod alls om man vill undvika graviditet.
-
Fosterdiagnostik ställer högre krav på vården
Det räcker med ett blodprov - sedan kan du veta om barnet i magen har någon kromosomavvikelse eller annan sjukdom. I takt med att fosterdiagnostiken finslipas blir frågorna från de blivande föräldrarna fler.
1 Kommentarer -
Vad händer vid missfall?
Missfall innebär att graviditeten avbryts innan barnet är i stånd att överleva. Detta sker oftast innan de första 20 veckorna av graviditeten är över.
-
Vanliga frågor inför en förlossning
Hur känns förvärkar och vad ska jag ta med mig hemifrån? Frågorna inför en förlossning är många. Här får du svar på de åtta vanligaste frågorna inför en förlossning.
-
Pollenallergi vid graviditet
Hittills har inga läkemedel mot pollenallergi vid graviditet visat sig ge ökad risk för fosterskador. I första hand bör man dock behandlas med receptfria läkemedel. Det säger Morgan Andersson, allergiforskare och docent vid Lunds universitet.
-
Frågor och svar om amning
Torsdagen den 24 juli svarade Sofia Zwedberg, barnmorska med specialistkompetens inom amning och mor–barnområdet, på besökarnas frågor om amning. Läs Sofias svar från chatten i arkivet.