Så kan du vara hemma med lön – när du blivit smittad på jobbet

Vinterkräksjukan är inte att leka med och det kan vara svårt att undkomma den. Om du blir smittad på jobbet bör du vara hemma med lön, men då gäller det att du blir beordrad av en chef, skriver Vårdfokus.


Publicerad den: 2017-11-22
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Enligt Vårdförbundet är det självklart att man som arbetstagare, som har blivit smittade på jobbet, inte ska behöva stå för kostnaden det innebär att stanna hemma när man blivit sjuk eller i väntan på att bli smittfri, enligt Vårdfokus.

Villkoren vid vinterkräksjukan ser dock olika ut på olika arbetsplatser. Tidningen har därför listat tips på hur du ska agera och formulerade när du ska berätta om att du blivit smittad på jobbet:

1. För att slippa avdrag på lönen måste du bli beordrad att stanna hemma. Ta reda på vem du ska kontakta just på din arbetsplats som har rätt att göra det.

2. Berätta att det går kräksjuka på ditt jobb, att du nyss kräkts och att du smittar, men att du kan gå till jobbet eftersom du är pigg – då kommer du sannolikt bli beordrad att stanna hemma. Be om at få det tydligt bekräftat och fråga hur länge du ska hålla dig borta, då slipper du missförstånd.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

3. Vissa arbetsgivare har skriftliga rutiner när det kommer till smitta och vinterkräksjuka på jobbet. Hur ser det ut på din arbetsplats? Och ta reda på hur länge du får vara hemma med lön. Från första tecknet på sjukdom eller inte? Det varierar från arbetsplats till arbetsplats.

4. Reglerna för avstängning på grund smittrisk finns i kollektivavtalet Allmänna Bestämmelser (AB §10 moment 4) som Vårdförbundet tecknat med Sveriges kommuner och landsting, SKL. Detta avtal gäller för anställda inom kommun, region eller landsting men inte för privatanställda

5. Är du privatanställd? Då kan det vara bra att komma överens med sin arbetsgivare om vad som gäller om du blir smittad på jobbet. Be om en skriftlig överenskommelse.

Annons
Annons

    Källor

  • Vårdfokus - https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/november/smittad-pa-jobbet-sa-okar-du-chansen-att-fa-vara-hemma-med-lon/
  • Vårdfokus - https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/november/smittad-pa-jobbet-sa-okar-du-chansen-att-fa-vara-hemma-med-lon/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-11-22 12:47 (4 år sen)

    Hur kan man bevisa att det är på jobbet man blivit smittad och inte blivit smittad av sitt dagisbarn?