Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | IBD |

Fler får ulcerös kolit – men färre behöver opereras

Idag drabbas tio gånger fler av tarmsjukdomen ulcerös kolit än på 60-talet, det visar en studie som gjorts vid Örebro universitet. En av orsakerna tros vara att färre röker. Samtidigt behöver allt färre av patienterna genomgå operation.


Publicerad den: 2017-10-16
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Fler får ulcerös kolit – men färre behöver opereras
Annons

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är ett samlingsnamn för sjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom. De vanligaste symptomen är magsmärtor, lös avföring och viktnedgång.

Färre genomgår operation

 

Carl Eriksson, doktorand vid Örebro universitet, har undersökt hur det har gått för personer som fick diagnosen ulcerös kolit mellan åren 1963 och 2010 i Örebro. I studien deltog 1000 personer.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Det visade sig att risken för att behöva genomgå en operation har minskat. Av de som fick diagnos innan år 1975 blev var femte patient tvungen att genomgå en operation. Mellan 1991 och 2005 var det endast 12 procent.

– Det kan betyda att våra nya behandlingar faktiskt fungerar, säger Carl Eriksson.

Annons
Annons

Rökning skyddar mot ulcerös kolit

Men samtidigt som det är kraftigare behandlingar som minskar inflammation och symptom, så är det allt fler som drabbas av sjukdomen ulcerös kolit. Idag drabbas tio gånger fler av tarmsjukdomen än på 60-talet. En orsak kan vara att vi röker mindre, menar Carl Eriksson.

– Det finns ju två inflammatoriska tarmsjukdomar, ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Och om man röker vid Cronhns sjukdom så blir man sämre, men vid ulcerös kolit verkar det skydda. Om man röker så brukar det nästan fungera som en behandling, det hjälper mot besvären. Det vet man erfarenhetsmässigt, säger han.

Läs mer: Aferesbehandling ur ett patientperspektiv

Annons
Annons

Trots det rekommenderar inte Carl Eriksson patienter med ulcerös kolit att börja röka.

– Rökningar har så mycket andra biverkningar så man behandlar det på andra sätt i stället, säger han. 

Det kan dessutom finnas en hel del andra förklaringar till att tarmsjukdomen har ökat, så som livsstil.

– Det är svårt att säga varför det ökar så mycket, men det kan vara många orsaker, genetiska och miljöfaktorer.

Läs mer: IBD-vård med fokus på mer än tarmen efterfrågas

Bland annat berättar Carl Eriksson att man har sett att det är ovanligt med inflammation i tarmen på östra halvan av klotet. Något som visar på att våra levnadsvanor här i väst kan vara skyldiga.

– Om föräldrar har immigrerat till västvärlden, kan man se att immigranternas barn sedan får lika stor risk att drabbas som de andra som bor i landet. Medan föräldrarna själva, som har kvar sina levnadsvanor, inte har samma risk.

En annan anledning till att ulcerös kolit ökat så pass mycket kan vara att sjukvården blivit bättre på att identifiera patienter med inflammatoriska tarmsjukdomar. Men även om man tar hänsyn till det så har det skett en tydlig ökning menar Carl Eriksson.

  Källor

 • Örebro universitet - https://www.oru.se/nyheter/ulceros-kolit/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar My 2021-01-1 21:31 (21 månader sen)

  Jag fick ulcerös proktik 2015 i samband med rökavvänjning. Jag valde då att börja röka på nytt.
  2016 fick jag ett ultimatum av min dotter angående min rökning/ o träffa mitt barnbarn. Jag slutade med hjälp av hälsocentral. Efter 1 månad blev jag jättesjuk. Fick då diagnos total ulcerös kolit. Valde rökning igen. Nu 2020 har jag idén om att sluta med rökning igen. Pratade denna gång med min magdoktor. Har fått börja med lanvis som ett slags skydd.Ganska låg dos. Hoppas att jag inte blir sjuk igen . Är rökfri nu,sen kort tid

 • Avatar Tidigare användare 2018-09-3 13:39 (4 år sen)

  Om jag har tagit min metrojektpenna för nära naveln vad kan då hända

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-13 14:17 (5 år sen)

  Jag fick diagnosen ulcerös kolit i februari i år sen dess har har jag haft tre kortison behandlingar och nu ville dom ge mig en fjärde efter att fått en skov igen. Jag fick massa andra biverkningar med kortisonet så jag neka till den fjärde behandlingen. Nu vet jag inte vad jag ska göra, har haft 4 olika mediciner som inte har hjälpt mig. Känner mig frustrerad

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-5 19:39 (5 år sen)

  Fick ulcerös kolit 2014 skulle börja med kortisonklyschor.fick kort därefter hål i tjocktarm o fick ta bort den och fick stomi .Hoppet jag hade var att få den nedlagt men fick hål i samband med operation.så då fick jag stomi permanent och har bara två m tunntarm kvar o en bit av ändtarm.

 • Avatar Tidigare användare 2017-10-18 11:12 (5 år sen)

  Bra


Annons