Ehec: 85 bekräftats vara smittade - källan ännu okänd

Ytterligare åtta personer bekräftas vara smittade av ehec-bakterier. Sammanlagt har 85 fall bekräftats tillhöra det stora utbrottet med samma smittkälla, enligt Folkhälsomyndigheten.


Publicerad den: 2018-08-29
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Ehec: 85 bekräftats vara smittade - källan ännu okänd
Annons

– Det som är bekräftat är att dessa fall hör ihop. Majoriteten har insjuknat i juli, men det finns också fall under augusti. Eftersom vi inte vet vad smittkällan är ännu så kan det förstås komma nya fall, säger Anneli Carlander, enhetschef för övervakning och samordning på Folkhälsomyndigheten, enligt TT.

Folkhälsomyndigheten jobbar bland annat tillsammans med smittskyddsläkare i hela landet och Livsmedelsverket för att försöka hitta det som orsakat utbrottet.

– Vi skulle förstås helst ha hittat smittkällan redan nu. Men vi fortsätter arbetet med förhoppningen att kunna identifiera den. Det viktigaste är att inte fler människor insjuknar, säger Anneli Carlander, enligt TT.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

I veckan bekräftades alltså åtta nya fall och ytterligare ett tiotal personer utreds om även de har koppling till utbrottet. De insjuknande patienterna finns i nio landsting. 

Vad är ehec?

Ehec är en bakterie som kan bilda gifter i tarmen. Bakterien kan drabba alla, men särskilt känsliga för komplikationer är barn under fem år och äldre.

Sjukdomen är en zoonos, alltså en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa.
Framför allt kopplas ehec ihop med nötkreatur, men kan även förekomma hos idisslare som får och getter.

Annons
Annons

Smittan kan spridas via kontakt med djuren eller med deras gödsel. Även förorenade livsmedel eller förorenat vatten kan sprida smittan. Man kan till exempel bli sjuk av Ehec efter att ha ätit kött, opastöriserad mjölk och kallrökt korv. Eller om man ätit grönsaker eller frukt som förorenats vid bevattning med förorenat vatten eller vid gödsling.

Ehec - symtom:

 • Kraftiga magsmärtor
 • Diarréer (som kan vara blodiga)
 • Kräkningar

I vissa fall kan Ehec orsaka allvarliga komplikationer som kan leda till njursvikt. Bakterien kan även ge milda symtom, och det finns fall där den smittade bäraren är helt symtomfri.

Så skyddar du dig:

 • Skölj grönsaker, sallad och frukt noggrant.
 • Stek kött ordentligt, framförallt köttfärs, och smaka inte på rå köttfärs. (Bakterien dör snabbt vid cirka 70 grader).
 • Håll isär rått kött från andra livsmedel som inte ska tillagas (t.ex. grönsaker).
 • Var noga med att tvätta händerna före matlagning och efter att du hanterat rått kött.
 • Undvik opastöriserad mjölk och färskost gjord på opastöriserad mjölk.
 • Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur.

LÄS MER OM: Mage & tarm

  Källor

 • TT/OMNI - http://tt.omni.se/aea294d5273b29c5c2d18596cff56f1615abcf95

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-08-29 12:55 (3 år sen)

  Smittkällan kanske är importerade färska bär tex Jordgubbar eller Hallon? mer eller mindre Mobila stånd som säljer färska bär finns ju över hela landet. Finns ju numera i var enda stad utanför butiker. Hur och var odlas de grödorna? Var kan personalen tvätta händerna? Vilken kontroll har myndigheterna man på kvaliteten av den försäljningen?