Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Färre IBD-sjuka behöver operera bort tjocktarmen

Behandlingsresultaten vid de inflammatoriska tarmsjukdomarna Ulcerös colit och Crohns har förbättrats kraftigt de senaste decennierna och allt färre patienter behöver operera bort tjocktarmen. Det visar en ny Uppsalastudie ledd från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-14

Annons

– Resultaten är glädjande och visar att endast fem procent av patienterna med Ulcerös colit behövt operera bort tjocktarmen fem år efter diagnos jämfört med 20 procent 1989. Liknande resultat kan ses för patienter med Crohns sjukdom. säger Anders Rönnblom, docent och överläkare i gastroenterologi på Akademiska sjukhuset.

Den förbättrade prognosen torde dels bero på bättre diagnostik vid IBD som gör att man även upptäcker lindrigare fall, dels att det finns en ökad medvetenhet om att särskilt Crohns inte kan botas med operation. Då sjukdomen har en stor benägenhet att återkomma efter ett kirurgiskt ingrepp bör tarmen hos dessa patienter sparas, menar Anders Rönnblom. Detta lyfts fram med anledning av internationella mag-tarmdagen den 17 oktober.

Annons
Annons

Har du koll på IBD?

Genom att ta del av Netdoktors kunskapstestet på IBD-Koll.se lär du dig mer om ulcerös kolit och Crohns sjukdom och dess behandling samt vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen. Genomför testet här

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2016-10-14 15:09 (8 år sen)

    Det är i huvudsak bakterierna som styr vad som händer nere i grovtarmen. In flera länder ges den mest effektiva prebiotikan istället och i första hand. Den kommer från koncentrat av jordärtskockor och innehåller fruktooligosackarider + inulin . Dessa dels blir supernäríng åt de goda bakterierna som tillväxer kraftigt och tränger ut dem som avger de skadliga substanserna. Dels töms eventuella fickor, dels bildas ett slemskikt som lägger sig på tarmens väggar och skyddar mot irriterande ämnen. Under en kur hinner väggarna återhämta sig vanligen.
    Denna produkt som används av vården i flera länder heter Topinulin.
    Här får ni en referenslista från användare:

    http://www.aktivsyn.se/referenser.html

    En tysk kollega sa beträffande transplantationer av fekalier - avföring, att detta ger bättre, snabbare resultat och samtidigt snabb lindring och återställande.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.