ont i magen
Artikel | IBD |

Läsarfråga: ”Kan Crohns sjukdom påverka vikten?”

Kan kosten eller vikten påverkas av Crohns sjukdom? Och kan man få ledvärk av IBD-sjukdomar trots att de är i ett lugnt skede? Här svarar Mikael Lördal, överläkare inom gastroenterologi vid Karolinska Universitetssjukhuset, på läsarnas frågor om inflammatorisk tarmsjukdom.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2019-05-21
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är ett samlingsnamn för sjukdomar som ulcerös kolit och Crohns sjukdom. De vanligaste symtomen är magsmärtor, lös avföring (med blod- och/eller slemtillblandning) och viktnedgång.

Ta chansen och lär dig mer om IBD genom vår korta online-utbildning: IBD-koll.se >>

I maj 2019 kunde Netdoktors läsare chatta med Mikael Lördal, överläkare inom gastroenterologi vid Karolinska Universitetssjukhuset, om inflammatoriska tarmsjukdomar.  Här nedan kan du läsa några av de frågor och svar som kom in under chattillfället. 

Vanligt med kronisk utmattning vid ulcerös kolit?

Läsarfråga:

Hej, undrar hur vanligt det är med ulcerös kolit och kronisk utmattning?

Mikael Lördal svarar:

Trötthet är inte så ovanligt vid inflammatorisk tarmsjukdom, i regel som följd av blod- och/ eller järnbrist. På senare år har man uppmärksammat att även järnbrist utan samtidig blodbrist (anemi) kan orsaka trötthet. På frågan hur vanligt det är har siffror på cirka 10 procent angivits.

Kan man få ledvärk trots att IBD-sjukdomen är lugn?

Läsarfråga:

Hej!
Jag har fått lite olika bud gällande ledvärk och IBD. Vissa säger att man endast har ledvärk tillsammans med aktiv sjukdom och andra säger att ledvärken kan man ha ändå.
Jag har aldrig fått helt klart för mig vilken av IBD-sjukdomarna jag har (står för det mesta ”obestämbar total kolit” och ibland ulcerös c.) Har inte haft aktivt skov på flera år (sjuk sedan -08) men en jäkla ledvärk de sista två. Reumatologen tar inte emot då de anser att mina prover ser bra ut och att jag har adekvat behandling. Äter för närvarande Salazopyrin och Azathioprin (vb papaverin och smärtstillande), men ledvärken är för jäklig! Kan det komma av IBD eller inte när själva tarmsjukdomen är lugn?

Mikael Lördal svarar:

Ledbesvären kan vara antingen inflammatoriska, det vill säga regelrätt inflammation i leden, eller icke-inflammatorisk. I det först fallet förekommer inflammation i leden samtidigt som inflammationen i tarmen är aktiv. I det senare fallet kan leden gör ont, utan att vara inflammerad, och utan att tarminflammationen är aktiv. I det senare fallet kan man inte förvänta sig någon effekt av läkemedel mot inflammation.

Kan Crohns sjukdom påverka vikten?

Läsarfråga:

Hej,
Rökning och stress verkar ju vara väl dokumenterat att det kan påverka skov, men hur är det med kroppsvikten? Rent generellt för hälsan är det väl bra att hålla en sund kroppsvikt, men jag undrar hur och om min Crohns påverkas av kroppsvikten?

Tack på förhand!

Mikael Lördal svarar:

Din Crohn påverkas inte av kroppsvikten. Däremot kan din vikt påverkas av Crohnssjukdomen, som när den är aktiv ofta leder till viktnedgång.

Annons
Annons

Hur påverkas Crohns sjukdom av olika typer av mat?

Läsarfråga:

Hej. Min sons läkare tycker att det inte spelar så stor roll vad han äter för typ av mat. Sonen är 16 år och har haft diagnosen Crohns i ca 1½ år. Jag själv är rätt så övertygad om att det som kommer ner i tarmarna påverkar hur man mår. Hur ser du på detta? Och vilken typ av mat förordar du till Crohnspatienter? Mvh Martina

Mikael Lördal svarar:
Det finns tyvärr inga generella väl beprövade och vetenskapligt belagda kostråd för att undvika eller lindra de inflammatoriska tarmsjukdomarna Crohns sjukdom och ulcerös kolit, med undantag för att man vid behandling av barn med aktiv Crohns sjukdom kan nå goda behandlingsresultat vid behandling med så kallad elementaldiet, en diet som ges under ett antal veckor, antingen ensamt eller tillsammans med ”vanlig mat”.

Kan man minska risken för skov?

Läsarfråga:

Finns det något man kan göra själv för att minska symtom eller minska risk för fler skov? Till exempel stress, kost etc?

Mikael Lördal svarar:

Om du har Crohns sjukdom är det viktigaste Du kan göra för att minska risken för skov att inte röka. Annars gäller att vara noggrann med att använda de läkemdel som Din läkare skrivit ut i förebyggande syfte.

Läs fler frågor och svar om inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) >>>

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Lise-Lotte Sandberg 2019-06-7 08:35 (5 månader sen)

  Jag har Crohns sjukdom. Varför är jag hungrig jämt?

 • Avatar Annchristi Bjurklint 2019-09-4 19:05 (48 dagar sen)

  Hej har haft o har croons 10 cm inflammation i tunntarmen opererad 3 år sedan nu har jag fått svar att vi ska ses om ett år ätit enercort 2 gånger hjälpt o nu inte göra något är slut så jobbigt stor bug 20 tömningar per dygn läcker ibland på natten svårt att gå ut

 • Avatar O Helin 2019-09-17 21:42 (35 dagar sen)

  Jag har haft ont i magen under ca 40 år.

  Två gånger har min mage opererats för " Brock i övre matmunnen "
  Men jag fick det brocket tredje gång och man opererar inte längre den.

  Jag hade för några år sedan U. kolit.
  Nu i våras hittade man Chrons sjukdom.

  Först i vinter och i våras hade jag mycket diarre och jag gick ner i vikten.
  Sedan hittade man Chrons sjukdom och jag fick Pentasa mediciner.
  Nu under 2-3 månader har jag haft hård make.
  Jag har bajsnöjd nästan hela tiden, men jag kan bajsa bara ibland och
  bajsen är ganska hårt.

  Jag äter bara lite, men går inte längre ner i vikten. Jag tycker nu att
  smaken smakar illa. Och jag är inte hungrig heller, bara ibland.

  Varför har bajsen förändrats från diarre till håd bajs ?
  Och varför går jag inte ner i vikt längre ?

  Vad skall jag undvika att äta ?

  Med vänlig hälsning


Annons
Annons
Annons