Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läsarfråga: ”Kan Crohns sjukdom påverka vikten?”

Kan kosten eller vikten påverkas av Crohns sjukdom? Och kan man få ledvärk av IBD-sjukdomar trots att de är i ett lugnt skede? Här svarar Mikael Lördal, överläkare inom gastroenterologi vid Karolinska Universitetssjukhuset, på läsarnas frågor om inflammatorisk tarmsjukdom.


Publicerad den: 2019-05-21

ont i magen
Annons

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är ett samlingsnamn för sjukdomar som ulcerös kolit och Crohns sjukdom. De vanligaste symtomen är magsmärtor, lös avföring (med blod- och/eller slemtillblandning) och viktnedgång.

I maj 2019 kunde Netdoktors läsare chatta med Mikael Lördal, överläkare inom gastroenterologi vid Karolinska Universitetssjukhuset, om inflammatoriska tarmsjukdomar.  Här nedan kan du läsa några av de frågor och svar som kom in under chattillfället. 

Vanligt med kronisk utmattning vid ulcerös kolit?

Läsarfråga:

Hej, undrar hur vanligt det är med ulcerös kolit och kronisk utmattning?

Annons
Annons
Mikael Lördal svarar:

Trötthet är inte så ovanligt vid inflammatorisk tarmsjukdom, i regel som följd av blod- och/ eller järnbrist. På senare år har man uppmärksammat att även järnbrist utan samtidig blodbrist (anemi) kan orsaka trötthet. På frågan hur vanligt det är har siffror på cirka 10 procent angivits.

Kan man få ledvärk trots att IBD-sjukdomen är lugn?

Läsarfråga:

Hej!
Jag har fått lite olika bud gällande ledvärk och IBD. Vissa säger att man endast har ledvärk tillsammans med aktiv sjukdom och andra säger att ledvärken kan man ha ändå.
Jag har aldrig fått helt klart för mig vilken av IBD-sjukdomarna jag har (står för det mesta ”obestämbar total kolit” och ibland ulcerös c.) Har inte haft aktivt skov på flera år (sjuk sedan -08) men en jäkla ledvärk de sista två. Reumatologen tar inte emot då de anser att mina prover ser bra ut och att jag har adekvat behandling. Äter för närvarande Salazopyrin och Azathioprin (vb papaverin och smärtstillande), men ledvärken är för jäklig! Kan det komma av IBD eller inte när själva tarmsjukdomen är lugn?

Mikael Lördal svarar:

Ledbesvären kan vara antingen inflammatoriska, det vill säga regelrätt inflammation i leden, eller icke-inflammatorisk. I det först fallet förekommer inflammation i leden samtidigt som inflammationen i tarmen är aktiv. I det senare fallet kan leden gör ont, utan att vara inflammerad, och utan att tarminflammationen är aktiv. I det senare fallet kan man inte förvänta sig någon effekt av läkemedel mot inflammation.

Kan Crohns sjukdom påverka vikten?

Läsarfråga:

Hej,
Rökning och stress verkar ju vara väl dokumenterat att det kan påverka skov, men hur är det med kroppsvikten? Rent generellt för hälsan är det väl bra att hålla en sund kroppsvikt, men jag undrar hur och om min Crohns påverkas av kroppsvikten?

Tack på förhand!

Mikael Lördal svarar:

Din Crohn påverkas inte av kroppsvikten. Däremot kan din vikt påverkas av Crohnssjukdomen, som när den är aktiv ofta leder till viktnedgång.

Hur påverkas Crohns sjukdom av olika typer av mat?

Läsarfråga:

Hej. Min sons läkare tycker att det inte spelar så stor roll vad han äter för typ av mat. Sonen är 16 år och har haft diagnosen Crohns i ca 1½ år. Jag själv är rätt så övertygad om att det som kommer ner i tarmarna påverkar hur man mår. Hur ser du på detta? Och vilken typ av mat förordar du till Crohnspatienter? Mvh Martina

Mikael Lördal svarar:
Det finns tyvärr inga generella väl beprövade och vetenskapligt belagda kostråd för att undvika eller lindra de inflammatoriska tarmsjukdomarna Crohns sjukdom och ulcerös kolit, med undantag för att man vid behandling av barn med aktiv Crohns sjukdom kan nå goda behandlingsresultat vid behandling med så kallad elementaldiet, en diet som ges under ett antal veckor, antingen ensamt eller tillsammans med ”vanlig mat”.

Kan man minska risken för skov?

Läsarfråga:

Finns det något man kan göra själv för att minska symtom eller minska risk för fler skov? Till exempel stress, kost etc?

Mikael Lördal svarar:

Om du har Crohns sjukdom är det viktigaste Du kan göra för att minska risken för skov att inte röka. Annars gäller att vara noggrann med att använda de läkemdel som Din läkare skrivit ut i förebyggande syfte.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Läs fler frågor och svar om inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) >>>

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Jan König 2020-07-8 11:52 (4 år sen)

  Hej
  Jag tackar för att ni finns till en gåva till mänskligheten
  Det är alldeles utomordentlig i medicinsk information ni levererar och hjälper att hålla en förebyggande kontroll av multisjukdomar
  Är intresserad av att delta i projekt rörande Sthlm 3 rörande prostata samt hjärta eller tarmcancer m.m
  MVH
  Jan König
  Fil.lic. 83 år för övrigt i bra form!

 • Avatar Tidigare användare 2019-10-24 01:53 (5 år sen)

  Hej! Lider av diabetes typ ett sen 47år, fick även diagnosen Crons för snart 3år sen, efter 2 akutoperationer, jag bajsar på mig dagligen, ofta på kvällen, äter Colasatagel 2 tabletter 3ggr dagligen + orudis, men blir inte bättre alls, en svår sjukdom att ha när jag även lider av Diabetes, led av självsvält och total vitaminbrist när jag fick diagnosen, hade gått ner 17kg på 1år. Min fråga är om vitaminerna jag äter äter finns kvar tillräckligt länge för att göra nytta, då allt jag äter rinner rakt igenom mig??? Mvh Eva Eklund

 • Avatar Tidigare användare 2019-10-19 09:40 (5 år sen)

  Röd eller grön Inolaxol ? Vad skiljer dem åt ?

 • Avatar Tidigare användare 2019-10-19 09:40 (5 år sen)

  Mina diareer började helt plötsligt. Jag gick upp i vikt och ville gå ner några kilo. Började räkna kalorier, åt mellan 800-1000 dagligen och efter fjärde dygnet började diareerna och jag gick ner i vikt ( 4 kilo))så fort så jag blev rädd . Började äta normalt men diareerna fortsatte. Det har nu gått drygt ett år .Har geomgått koloskopi gastrokopi samt en massa blodprover .Det hittades inget anmärkningsbart. Äter dagligen en tablett Imobium 2 mg som stoppar diaree men ger hård mage ,med mycket besvär och därför byter jag till Inoloxal två gånger i veckan. I dag kämpar jag för att gå upp till min normala vikt. Köpt näringsdryck på Apoteket och det visar sej vara bra för vikten ! Är det. någon som känner igen sej och kan komma med goda råd ? Det här drar ned både fysiskt och psykiskt.

 • Avatar Tidigare användare 2019-09-17 21:42 (5 år sen)

  Jag har haft ont i magen under ca 40 år.

  Två gånger har min mage opererats för " Brock i övre matmunnen "
  Men jag fick det brocket tredje gång och man opererar inte längre den.

  Jag hade för några år sedan U. kolit.
  Nu i våras hittade man Chrons sjukdom.

  Först i vinter och i våras hade jag mycket diarre och jag gick ner i vikten.
  Sedan hittade man Chrons sjukdom och jag fick Pentasa mediciner.
  Nu under 2-3 månader har jag haft hård make.
  Jag har bajsnöjd nästan hela tiden, men jag kan bajsa bara ibland och
  bajsen är ganska hårt.

  Jag äter bara lite, men går inte längre ner i vikten. Jag tycker nu att
  smaken smakar illa. Och jag är inte hungrig heller, bara ibland.

  Varför har bajsen förändrats från diarre till håd bajs ?
  Och varför går jag inte ner i vikt längre ?

  Vad skall jag undvika att äta ?

  Med vänlig hälsning

 • Avatar Tidigare användare 2019-09-4 19:05 (5 år sen)

  Hej har haft o har croons 10 cm inflammation i tunntarmen opererad 3 år sedan nu har jag fått svar att vi ska ses om ett år ätit enercort 2 gånger hjälpt o nu inte göra något är slut så jobbigt stor bug 20 tömningar per dygn läcker ibland på natten svårt att gå ut

 • Avatar Tidigare användare 2019-06-7 08:35 (5 år sen)

  Jag har Crohns sjukdom. Varför är jag hungrig jämt?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.