Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Leva med Lymfocytär kolit

I sju år gick Monika Lundberg med rejäla magsmärtor utan att få en ordentlig diagnos och rätt medicinering. För drygt ett år sedan fick hon äntligen veta vad det var som plågade henne.

Publicerad den: 2008-10-02
Författare: Terese Alvén

Annons

– Jag har lymfocytär kolit, vilket är en vanlig form av mikroskopisk kolit, säger Monika. Det var underbart att äntligen få veta vad det var som var fel och få rätt medicinering så att mina besvär kunde lindras.

Oklar orsak om sjukdomens uppkomst

Trots att det finns forskning om sjukdomen sedan flera årtionden tillbaka är det fortfarande oklart varför sjukdomen uppkommer. Men många kommer ihåg exakt när de drabbas eftersom symtomen är så starka. För Monika kom de första besvären när hon började sina universitetsstudier i Skottland. Hon vaknade på nätterna av så stark magkramp att hon dagen efter hade träningsvärk i magen och var tvungen att planera sitt liv efter var det fanns toaletter på grund av sin kraftiga diarr&eacute.

Annons
Annons

– Jag kunde inte äta precis innan en föreläsning eftersom jag var tvungen att låta magvärken komma för att sedan sitta på toaletten i en kvart innan jag lugnt kunde sätta mig i en lektionssal. Detta pågick i tre månader innan jag sökte upp en läkare som gav mig kramphämmande medicin som gjorde att jag i princip kunde äta normalt.

Symtomen kan lätt feltolkas som irriterade tarmens syndrom (IBS), och det var även det läkarna först misstänkte att Monika hade. Symtom för lymfocytär kolit är kronisk diarr&eacute med oblodiga, vattniga avföringar och buksmärtor med gasbesvär och uppblåst buk.

– I början spydde jag ofta för att det gjorde så ont och eftersom jag hade diarr&eacute och knappt kunde behålla något efter måltiderna trodde min familj att jag hade ätstörningar då jag snabbt tappade tio kilo, säger Monika.

Annons
Annons

Efter sju år med smärtor, kramphämmande medicin och årliga besök hos olika läkare för att finna en orsak till symtomen träffade Monika sin pappas kusin som är läkare.

– Han gav mig en remiss till Ersta sjukhus där de är duktiga på mage/tarm, säger Monika. Läkarna där bokade in mig för gastroskopi och endoskopi och det var då de upptäckte inflammationen i tarmen.

Dagliga mediciner

Ända sedan diagnosen lymfocytär kolit fastställdes har Monika dagligen ätit antiinflammatoriska preparat två gånger, fiberpreparat tre gånger och tillskott av kalcium och folsyra en gång.

– Jag anpassar min diet så att jag ska må så bra som möjligt. Kosten påverkar inte min läkningsprocess, men jag kan få ont i magen av för mycket fett eller hårdsmälta köttbitar. Dessutom är jag överkänslig mot laktos även om jag inte är allergisk mot det.

Monika känner idag att hon har en sjukdom som det går att leva med. Bara hon äter medicinen som hon ska och äter någorlunda rätt mår magen bra. Men självklart hoppas Monika att inflammationen ska läka ut och hon kan leva sitt liv utan daglig medicinering.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Anna 2020-11-30 13:39 (2 år sen)

  Jag försöker ta reda på så mycket som det bara går, ang. Lymfocitär kolit, för jag har precis fått den diagnosen.
  Men enda medicin som jag fått, är stoppande tabletter.
  Det är intressant att läsa om andra som har sjukdomen. Jag gjorde koloskopi med biopsi, de sa att det är enda sättet att upptäcka denna sjukdom, men Monica fick sin diagnos efter endoskopi. // Anna

 • Avatar Okänd 2020-09-21 19:35 (3 år sen)

  Fick nyligen diagnos lymfocitär kolit men ej påbörjat behandling. Finns några möjligheter till självhjälp? Är så rädd att budenofalk inte ska funka.

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-3 20:37 (3 år sen)

  Jag fick min diagnos för ca 10 år sedan . Då hade jag haft stora problem i drygt 1 år. Sen dess har jag ätit Budenofalk . Varje gång jag försöker sluta med medicineringen så kommer diarréerna tillbaka.

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-29 11:12 (4 år sen)

  har blivit precis diagnostiserad med Lymfocytär Kolit, inväntar vidare behandling med mediciner och kosthållning.

 • Avatar Tidigare användare 2019-06-14 16:35 (4 år sen)

  Har just fått veta att jag har lymfocytär kolit och har fått remiss för vidare undersökning. Behöver förmodligen få medecin samt ändra min kost och hoppas få hjälp med hur.

 • Avatar Tidigare användare 2019-02-7 19:42 (4 år sen)

  Hej. Jag har microskopist kolit. Ibland är det fruktansvärt att leva med det. Vad kan jag göra efter toalettbesök, då har jag får så ont tarmen? Det kan sitta i en hel dag. Äter Dimor dagligen.
  Mvh

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-18 22:00 (4 år sen)

  Hej, äntligen hör jag talas om fler som har denna sjukdom. Vill väldigt gärna komma i kontakt med Monika eftersom jag behöver tips o råd. Bla vad jag ska ta om jag får ont i magen. Vill gärna komma i kontakt med andra också om denna sjukdom.

 • Avatar Tidigare användare 2018-09-13 14:12 (5 år sen)

  Fick denna sjukdom konstatera 2016 . Har haft fyra skov sen dess och den är outhärdlig och om den inte hindras i sitt förlopp kan den leda till blodförgiftning enl min mag o tarm dr. Jag vet flera som tar den och den gemensamma nämnare vi har är att vi pga av kortisonbehandling för andra sjukdomar fått den. Finns det relevans i det påståendet ?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons