Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

10 frågor om gallsten - experten svarar

Varför får man gallsten? Kan man få nya gallstenar efter operation? Är operation det enda sättet vid gallproblemen? Här svarar Jacob Freedman, docent och kirurg vid Danderyds sjukhus på läsarnas frågor om gallsten.


Publicerad den: 2018-10-05

10 frågor om gallsten - experten svarar
Annons

1. Hur bildas gallstenar?

Läsarfråga:

Varför får man gallsten?

Jacob Freedman svarar:

Hej, en mycket studerad fråga som inte lämnar helt entydiga svar. 

Gallstenar bildas när gallan kristalliseras och det beror på koncentrationen av de ämnen som ingår i galla; bilirubin (nedbrytningsprodukt av blodkroppar), kolesterol och gallsalter.

Annons
Annons

När dessa ämnen befinner sig i ojämnvikt börjar små kristaller att bildas i områden där gallan står still, vanligtvis i gallblåsan. 

Så allt som påverkar dessa ämnen påverkar risken för gallstensbildning. Det är ärftliga faktorer, men även kostfaktorer och livsstilsfaktorer. En snabb viktökning eller viktminskning ökar risken för gallsten. Många graviditeter ökar risken för gallsten. Hög vikt ökar risken för gallsten. Kvinnor har mer gallsten än män. Infektioner kan ge gallstenar. Parasiter kan ge gallstenar. Ju längre man lever desto större är risken att man bildar gallstenar.

2. Kan man missa gallsten vid en ultraljudsundersökning?

Läsarfråga:

Hej!

I början på mars sökte jag vård för typiska gallstensbesvär som kommit smygande med anfall då och då under åren. Nyligen opererad för hyperparathyreodism. De gjorde ett ultraljud i mars och såg då en minimal gallsten, ömmade redan då vid området. Sen gjordes inget mer trots tjat. Efter varje måltid nu får jag hemska smärtor, kolikliknande efter måltid, kallsvettas, mår illa, yrsel, hjärtklappning. Jag blir väldigt dålig och det sitter runt under hela revbensbågen, höger sida.

Annons
Annons

Delta i enkätundersökning om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Vi vill gärna höra om dina erfarenheter och din sjukdomshistoria för att bättre förstå hur IBD-vården fungerar och hur det är att leva med IBD - Svara på enkäten »

Ska tillägga att jag sedan mars utretts av gastrocenter Lund för att utesluta annat. Nu görs inget mer där. Kan man få såna besvär av denna lilla sten? Kan man missa fler stenar på ett ultraljud? Är en mr bättre? Enligt röntgenläkaren kan man missa stenar som sitter i t ex gallgång. Kan min hyperparathyreodism orsakat stenen? Jag äter varken mättat fett, mjölkprodukter eller gluten men reagerar på nyttiga fetter också.

Klassiska anfall vid äggintag, äpple och viss andra livsmedel som jag plockade bort, ändå får jag ont. Det håller i sig ett par timmar efter varje måltid. Så ska jag be om en mr eller ct? I så fall med kontrast för att se om det finns fler stenar samt se om den jag har blivit större? Vi har gallsten i släkten, är detta ärftligt?

Jacob Freedman svarar:

Hej, ultraljud är en bra och billig undersökning för att hitta gallstenar, men hundraprocentig är den inte. Ingen teknik är hundraprocentig. Precis som du skriver är ultraljud inte så bra på att hitta stenar i gallgången då delar av den ligger bakom tolvfingertarmen som är gasfylld. Ultraljud kommer inte igenom gas. Här är magnetkameraundersökning mycket bättre. 

Du  beskriver klassiska gallbesvär och det är rimligt att dels titta på dina blodprover för att se om det finns tecken på gallgångssten där (ämnen som ALP, GGT och bilirubin brukar stiga) och starkt överväga en MR gallvägar. CT (eller DT - datortomografi) är ingen bra undersökning för gallsten, inte ens med kontrast.

Ja, det finns en ärftlig komponent i risken att få gallsten.

3. Kan man få nya gallstenar efter operation?

Läsarfråga:

Kan man få nya gallstenar eller grus i gallgångarna efter att man har opererat bort gallblåsan o stenar? Har hört att man kan få det. Stämmer detta?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Jacob Freedman svarar:

Hej! Ja. Man kan få nya gallstenar men det är ovanligt. Det krävs att gallan är stillastående för att kristalliseringen skall hinna gå så långt att stenar bildas. När man opererat bort gallblåsan finns det normalt sett ingen del av gallträdet där gallan är stillastående, det är ett kontinuerligt flöde från levern till tolvfingertarmen.
 
Men, skulle det finnas avvikelser i gallgångarna som gör att det finns stillastående galla så kan stenar bildas. Det kan vara om man har cystiska gallgångar i levern, om det finns en gallgångsförträning någonstans i gallträdet, om man drabbats av parasitsjukdomar (ja, det finns små kryp som trivs speciellt bra i gallgångar, men bara i tropiska länder) eller av upprepade gallgångsinfektioner (kolangiter)

4. Ska man operera i förebyggande syfte?

Läsarfråga:

Om ultraljudet visar en gallsten någon centimeter stor, kan den finnas utan att den ger besvär någon gång? Bör man operera förebyggande för att undvika komplikationer med eventuell bukspottkörtelinflammation och är det vanligt att man får det i samband med att man har gallsten ?

Jacob Freedman svarar:

Gallstenar ger vanligen inga som helst besvär och det är klart visat att det är endast om man har tydliga gallstenssmärtor eller komplikationer till gallstenen som den skall opereras. Förebyggande galloperationer förekommer således inte. Det är ovanligt att man får bukspottkörtelinflammation av gallstenar. Det är en mycket liten del av alla gallstenspatienter som drabbas av detta. Har man sådan otur är det en indikation för operation, och då helst akut.

Av alla patienter som drabbas av bukspottskörtelinflammation är gallsten orsaken i kanske hälften av fallen. Lika vanligt är alkohol i allt för hög dos och koncentration. Sen finns en lång rad ovanliga anledningar, allt från ämnesomsättningssjukdomar till läkemedel och infektioner.

5. Söka hjälp igen eller avvakta tills nästa gallstensanfall?

Läsarfråga:

Jag fick ett rejält gallstensanfall i april och åkte akut till sjukhus. Nu har jag sedan några dagar en molande värk dock inte så kraftig men irriterande att ha hela tiden.
Undrar också om det finns något läkemedel man kan få utskrivet eller måste jag nu opereras . Hur bör jag göra -söka igen eller avvakta tills nästa anfall? / Gunn

Jacob Freedman svarar:

Hej, eftersom dina besvär kvarstår så tycker jag att du skall be att få komma och prata med en kirurg på sjukhusets kirurgmottagning.

6. Opererades bort gallan - biverkningar?

Läsarfråga:

Jag opererade bort gallan och undrar hur kroppen påverkas. Kan mina sämre levervärden bero på det? Finns det eventuellt andra biverkningar?

Jacob Freedman svarar:

Gallan har vi för att få ut de ämnen som renats ur blodet  i levern. Den har också en mycket viktig funktion i att ta upp fetter ur tarmen. Som tur är opererade du inte bort gallan utan bara gallblåsan. Gallblåsan är en mellanlagringstation där gallvätskan (gallan) koncentreras något och portioneras ut till tolvfingertarmen vid måltid. Så de extra skjutsen av galla försvinner efter en gallblåseoperation vilket kan medföra att man kan få svårt att ta hand om större mängder fett i maten. Midsommar och jul brukar kunna ställa till besvär med de kosttraditioner vi har. Passerar för mycket fett för långt ner i tarmen blir man lös i magen.

Dina levervärden skall inte påverkas av en galloperation, om det inte varit någon komplikation i samband med operationen.

7. Går man upp i vikt efter gallstensoperation?

Läsarfråga:

Hej! Har hört att många som opererat bort gallblåsan går upp väldigt mkt i vikt efteråt...Vad händer i kroppen?

Jacob Freedman svarar:

Hej, bra fråga. Detta är inte studerat i större studier men jag hittade en från Irland för 14 år sedan där man hos gallopererade så än mycket marginell viktökning 3 år efter galloperationen jämfört med kontrollpersoner som ej opererats.

En tänkbar förklaring är att gallbesvären tvingat en till att hålla en diet med låg fetthalt och efter operationen behövs det inte längre. Sen är det ju så att de flesta människor sakta ökar i vikt över tid mellan 25-60 års ålder.

8. Är operation det enda sättet vid gallproblemen?

Läsarfråga:

Hej Finns det inget annat sätt att komma åt gallproblemen än att operera? Kan man inte tömma gallan på stenar på något sätt ungefär som vid njursten, d.v.s ultraljud, krossa dem? Finns det någon ny forskning angående detta?

Jacob Freedman svarar:

Hej!

Nej. Njurstenar är hårda och splittras av energitillförsel genom stötvågor eller laser. Gallstenar är oftast betydlig mjukare och geggigare. Dessutom ger större gallstenar mindre problem än små stenar som kan vandra ut och fastna i gallgången med risk för inflammationer, infektioner och bukspottkörtelinflammation.
 
Förr provade man att öppna gallblåsan, ta ut stenarna och sy ihop. Alla patienter fick sedan nya gallstenar, så det var en dålig taktik.

9. Medicin som smälter bort stenarna?

Läsarfråga:

Varför verkar man inte ge medicin som typ smälter bort stenarna i Sverige? Min dotter i Italien fick sådan behandling med perfekt resultat.

Jacob Freedman svarar:

Hej. Det finns ingen medicin som smälter bort gallstenar. Hälsokostaffärer påstår det ibland och det går att hitta "gallkurer". Det är lurendrejeri.

Det finns läkemedel som hindrar gallstensbildning, det är en annan sak. Det brukar man ge till personer som har en mycket stark risk att bilda gallstenar till följd av väldigt specifika sjukdomar. Det är ett ämne som man hittade i björnens galla, därför kallad ursodeoxycholsyra (ursus=björn), som har visat sig ha den egenskapen (ursofalk heter läkemedlet). Det är dock inte en behandling för gallsten.

10. Är gallsten ärftligt?

Läsarfråga:

Min mormor och min mamma hade gallsten och jag har haft svagt en gång vid (70 år). Är det ärftligt? Kan jag få mer problem ju äldre jag blir, ska man undvika viss mat? Tacksam för svar!

Jacob Freedman svarar:

Hej. Det finns helt klart en ärftlig komponent i gallstensbildande. Sen är det så att det är mycket vanligt med gallstenar hos kvinnor i din ålder. I grova mått brukar man säga att det lika många procent som man är gammal. Det vill säga 80 procent av 80-åriga kvinnor har sten. Bara en mycket liten andel har besvär.

Vad gäller kost och gallbesvär så finns det en del man kan göra själv. Gallblåsan stimuleras till tömning av ett hormon som heter cholecystokinin och som utsöndras till blodet från övre delen av mag-tarmkanalen vid måltid. Framför allt av fett i kosten. Det gör hjärnan lite "mosig" sådär som man kan känna efter måltid men gallblåsan stimuleras till sammandragning, och det kan utlösa stensmärtor. Så dra ner på fetter i kosten. Sen finns gamla "sanningar" om att saker med grönt skal kan utlösa gallsmärtor; äpplen, päron, grön paprika, gurka mm. Det finns många patienter som hävdar detta av egen erfarenhet men inte så stark vetenskaplig evidens. Andra hävdar att gul lök kan dra igång deras gallsmärtor, men även här är bevisföringen inte så stark.

Netdoktors läsare ställde frågorna

Frågorna ovan ställdes till experten under en chatt den 4 oktober 2018. För att läsa alla frågor och svar, följ denna länk:

GÅ TILL ALLA FRÅGOR OCH SVAR >>>

 

 

 


 

 

Så undviker du diarré på utlandsresan

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-08-28 12:28 (5 år sen)

    Långt tillbaka så sades vid ett tillfälle i samband med röntgen av magen att jag oj hade en galla fylld med en stor gallsten som doktorn menade att eftersom den var så stor så kunde den inte röra sig och orsaka besvär. Stämmer detta? Inga bekymmer alls?

  • Avatar Tidigare användare 2019-02-12 21:38 (5 år sen)

    Jag har ibs, men vet att jag också har 10-12 gallstenar, som jag tror jag har besvär av. Nu har man sagt att ibs försämras om man opererar gallan. Kan det stämma ?

  • Avatar Tidigare användare 2019-02-9 16:33 (5 år sen)

    Vågar jag som 84 årig kvinna gå in och göra en typ av titthåls op. Fick gallstens inflammation konstaterat den 10 jan.2019 i gallblåsan. Dagen efter sattes ett dränage utan bedövning , fruktansvärt ont, sen sattes antibiotika in . Efter 5 dagar på MAVA kom jag till Kirurgen 14, där var jag i 5 dagar. Klar för att åka hem och sköta spolningen själv hemma, vilket var OK. för mig.!4 dagar skulle jag göra detta, därefter fick jag en tid då dränet skulle tagas bort. Vilket jag gjorde. Stenen finns kvar,stor som en 5:- Vad gör jag.Tacksam för svar. Med vänlig hälsning Hjördis.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.