Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Undersökning | Mage & tarm

ERCP

ERCP används för undersökning av de gångar som går från levern, gallblåsan och bukspottskörteln till första delen av tunntarmen, tolvfingertarmen.

Backlund Magnus foto Gunilla Sonnebring
Publicerad den: 2008-10-02
Författare: Magnus Bäcklund, Överläkare inom onkologi vid Drottningmottagningen

Annons

ERCP (endoskopisk retrograd kolangio-pancreatikografi) är en röntgenundersökning med hjälp av kontrastvätska. Läkarna väljer att göra ERCP när närmare undersökning av gallvägarnas utmynnande i tolvfingertarmen behövs, te x om en patient blivit gul i huden, så kallad ikterus. Man kan med denna metod hitta, och i vissa fall ta bort, gallsten som satt sig fast i gallgångarna och vid behov vidga och avlasta gallgångarna med ett rör, så kallat stent. Även cancer och inflammation kan diagnostiseras med hjälp av ERCP.

Hur går en ERCP-undersökning till?

Patienten måste fasta, alltså varken dricka eller äta, innan undersökningen ska utföras. Patienten får ofta även ett lugnande medel för att slappna av. Narkos kan användas, framför allt om det både blir undersökning och behandling. Lokalbedövning sprutas också ner i halsen så att det blir mindre obehag att få ner endoskopet (ett böjbart kikarrör).

  • Man för ner endoskopet via svalget till magsäcken. För att det skall bli lättare att föra ner endoskopet ber man patienten att samtidigt svälja.
  • Endoskopet förs sedan vidare från magsäcken till tolvfingertarmen.
  • När endoskopets ände nått till tolvfingertarmen förs ett mindre rör vidare in igenom en liten öppning i väggen på tarmen och ut i utförsgångarna från levern, gallblåsan och bukspottskörteln.
  • Kontrastvätska sprutas in genom det lilla röret samtidigt som det till sist tas röntgenbilder på området.
  • Patienten kan efteråt få ont i halsen samt en känsla av sura uppstötningar.
  • Det bör gå några timmar efter undersökningen, så att bedövningen släpper, då patienten inte ska äta eller dricka.

Undersökning och behandling med ERCP brukar ta mellan 15 och 30 minuter, men kan ta upp till 90 minuter.

Annons
Annons

Är det farligt att bli undersökt med hjälp av ERCP?

Det är viktigt att man som patient talar om ifall man tidigare har reagerat allergiskt mot kontrastvätska, då det finns en liten risk för allergi mot de ämnen som finns i denna kontrastvätska.

  • Man bör vara uppmärksam på att kontrastvätska vid graviditet kan skada fostret.
  • Man bör, om man lider av någon svår lever-, hjärt- eller njursjukdom, vara extra uppmärksam.
  • Risken för att det skall uppstå skador på grund av röntgenbilderna är mycket liten. Modern röntgenapparatur tar bilder med mycket hög kvalitet och med låg stråldos.

Du bör söka vård direkt om du kommit hem och fått ont i magen, feber, illamående eller kräkningar. Det är viktigt att du då berättar att du genomgått en ERCP-undersökning.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons