Rökningen i världen har minskat – men det räcker inte
Undrar du också vad som faktiskt står i din journal?
Vi vet, det är inte alltid helt lätt att förstå journaltexter och undersökningssvar. Vi på journalhjälpen hjälper dig genom att översätta och förklara det du vill veta.
Det är WHO:s ramkonvention för tobakskontroll (FCTC) vilken undertecknades 2005 som framför allt bidragit till den globala minskningen – i genomsnitt 2,5 procent sedan 10 år tillbaka.
FCTC undertecknades av 180 länder och innebar att de skulle införa höga tobaksskatter, rökfria offentliga miljöer, varningsskyltar, omfattande reklamförbud och stöd för rökare som vill sluta. Forskarna såg den största minskningen av rökning i de länder som helt genomfört kraven i konventionen.
Läs också: Allt fler dör av rökning
Men trots nedgången skriver forskarna från University of Waterloo i Kanada och Världshälsoorganisationen (WHO) som ligger bakom studien att målen med tobakskontrollen som inte uppnåtts. Mer behöver göras.
Orsakar åtskilliga sjukdomar
Rökning är den främsta orsaken till åderförkalkning. De stela, förkalkade ådrorna leder till blodproppar i hjärtat och hjärnan (stroke). De som överlever blir ofta beroende av medicin och vård under resten av livet.
Rökare drabbas oftare av ledgångsreumatism, KOL, synnervsskada (”gula fläcken”), multipel skleros (ms), hörselbortfall, impotens och barnlöshet. Risken att drabbas av diabetes är 30-40 procent högre hos rökare. Rökning påverkar immunförsvaret och ökar risken att få lunginflammation, influensa och tuberkulos.
Ökad risk för bältros för personer med kol och astma
Personer med KOL och astma löper ökad risk att drabbas av både bältros och postherpetisk neuralgi (långvarig smärta), särskilt de som står på kortisonbehandling.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu