Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Torr och kall luft - så påverkar det dig med astma

 Under hösten och vintern blir luften kallare och luftfuktigheten sjunker. Det betyder att luften blir torrare än på sommaren, vilket kan leda till besvär för personer med astma. Här kan du ta del av konkreta råd och tips.


Publicerad den: 2018-10-11 Uppdaterad den: 2023-05-05

Torr och kall luft - så påverkar det dig med astma
Annons

Många personer med astma får besvär när luften är torr. När det är vinter och minusgrader är det luftfuktigheten i princip 0 procent. När vi andas kan torr luft därför göra att slemhinnorna torkas ut och det här påverkar personer med astma extra mycket.

Den kalla luften kan vara extra jobbig om man ska vara fysiskt aktiv, exempelvis när man springer och blir andfådd. 

Alla astmatiker reagerar inte likadant. Vissa personer med astma är mer känsliga för kyla än andra. Hos vissa räcker det bara med att man blåser kall luft i ansiktet på dem för att de ska börja reagera med en bronkospasm (en tillfällig förträngning av luftrören).

Annons
Annons

Under hösten och vintern är det dessutom vanligt att man drabbas av förkylningar eller andra luftvägsinfektioner, vilket kan öka astmasymtomen ytterligare.

Snabba byten mellan kallt och varmt kan ge besvär vid astma

Stora temperaturväxlingar mellan ute och inne kan också påverka astman. På samma sätt som att man börjar kippa efter andan och hyperventilera när man hoppar ner i en isvak, kan samma reflex utlösas hos en person med astma när de går ut i kall luft. 

För att undvika en sådan här ”köldchock” kan man ta till olika knep och redskap. 

Man kan till exempel ha som vana att använda en halskrage eller halsduk som man kan dra upp över munnen och näsan. Man kan också ta hjälp av en andningsmask som värmer upp luften man andas in. Det finns också munburen fukt- och värmeväxlare som man kan använda sig av om man ska motionera och vara fysiskt aktiv i kall luft. 

Annons
Annons

Torr luft inne kan också ge problem med astma

Under vintertid sjunker luftfuktigheten även inomhus. 

För att underlätta andningen inomhus kan man använda sig av en luftfuktare. 

Det är dock viktigt att man kommer ihåg att rengöra luftfuktaren regelbundet och noga. Annars kan bakterier och mögel börja gro i själva luftfuktaren. Då kan vattenångan ge (förutom astma- och allergibesvär) förkylningssymtom och lunginfektioner även hos friska personer.

Man ska också ha koll på luftfuktigheten. Blir luftfuktigheten för hög finns det risk att det gynnar kvalster, bakterier och mögel i bostaden. Det kan i sin tur också förvärra astman.

    Källor

  • Medibas: - https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/lungor/patientinformation/astma/hur-kan-astmaanfall-undvikas

    https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/lungor/patientinformation/astma/astma-en-oversikt

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Anders 2021-11-22 02:14 (2 år sen)

    Den absoluta luftfuktigheten är däremot som lägst under vintern och är lägre ju kallare det är. När den värms upp (inne i hus eller inne i kropp) blir den relativa luftfuktigheten (inne i hus eller inne i kropp) låg och luften 'vill' då stjäla/absorbera fukt från t ex husets träväggar/möbler eller kroppens slemhinnor.

  • Avatar Anders 2021-11-22 00:36 (2 år sen)

    Fel.

    Relativ luftfuktighet är låg inomhus under vintern men HÖG UTOMHUS under vintern.

    Det innebär att hud och slemhinnor lätt torkas ut inomhus, men ej utomhus under vintern!

    T ex besväras många av torra läppar inomhus, men ej utomhus, under kalla vinterdagar.

  • Avatar Yvonne 2021-07-3 14:57 (3 år sen)

    Hej!
    Har både astma och kol.Jag mår inte alls bra av tung fuktig luft.Är det 28 grader och luftfutigheten är hög då får jag problem,eftersom fuktig luft är tyngre än torr.
    Kan gå långpromenader vid -17 om luften är torr.Får problem om det är ca + 1 grad ,fuktig luft.

  • Avatar Tidigare användare 2020-01-14 11:09 (4 år sen)

    Jag har KOL och har stora besvär emellanåt, jag får pressa ut luften för att få in någon ny, jag är också mycket yr och besväras av trötthet, sover alltid en stund mitt på dagen. Det enda som hjälper mej är kortison i 5-dagarsdos, 30 mg om dagen, då håller jag mig pigg ett tag. Mina mediciner är Innovair och Spiriva, Ventoline vid behov men min astmasköterska har varnat mej för Ventoline, inte bra för varken hjärta eller lungor säjer han. Upplever det som att det finns inget mera att göra, det är bara att vänta på döden. Har alltid varit mycket aktiv i mitt liv, dans, gymnastik, bridge som jag fortfarande spelar på datorn, det är mycket KUL!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons