Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Torr och kall luft - så påverkar det dig med astma

Under höst och vinter blir den inte bara kallare i luften, även luftfuktigheten sjunker. Och det här är något som kan bli besvärligt för personer med astma. Här förklarar Leif Bjermer, professor i lungmedicin och allergisjukdomar vid Lunds universitet, varför det är så.


Publicerad den: 2018-10-11
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Torr och kall luft - så påverkar det dig med astma
Annons

Vad är astma?

 • Astma är en kronisk inflammationssjukdom i slemhinnorna i luftrören. Inflammationen gör bland annat att luftrören blir extra känsliga och lätt irriterade, vilket kan leda till att luftrören drar ihop sig i varierande omfattning och gör att man får svårt att andas.
 • Tobaksrök, starka dofter och kall luft samt stress, fysisk ansträngning och infektioner i luftvägarna kan göra att man får mer astmabesvär.
 – Den viktigaste komponenten är att kyla innebär att man exponeras för torr luft. Vid temperaturer under 10-15 minusgrader är den relativa fuktigheten i luften väldigt torr, i princip 0 procent. Per definition så innebär det att man får ett ökat krav på slemhinnorna att befukta inandningsluften .

– Och om man då till exempel springer snabbt och hyperventilerar i kall luft kommer den torra luften att torka ut slemhinnorna vilket i sin tur kan utlösa en astmaattack, säger Leif Bjermer.

Alla astmatiker reagerar dock inte likadant. Vissa personer med astma är mer känsliga för kyla än andra. Hos vissa räcker det bara med att man blåser kall luft i ansiktet på dem för att de ska börja reagera med en bronkospasm (en tillfällig förträngning av luftrören), berättar Leif Bjermer.

Annons
Annons
 

Snabba byten mellan kallt och varmt kan ge besvär

Stora temperaturväxlingar mellan ute och inne kan också ge problem för personer med astma. På samma sätt som att man börjar kippa efter andan och hyperventilera när man hoppar ner i en isvak, så kan samma reflex utlösas hos en person med astma när de får kall luft i ansiktet och i näsan.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Likadant kan snabba skiften mellan värme och kyla leda till att blodkärlen i slemhinnorna vidgas. Detta leder till att slemhinnorna i luftvägarna sväller och bidrar till att det blir svårt att andas

 

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Så tacklar du kylan

Har man astma och får problem vid kyla kanske man hellre väljer att stanna inomhus en stor del av vintern. Detta är dock en dålig lösning.

Dagsljus är viktigt för att reglera dygnsrytmen och för att vi ska må bra. Så om man känner sig extra trött och kanske sover dåligt så kan det vara bra att åtminstone komma ut en liten stund i dagsljuset. Tänk bara på att skydda ansiktet mot kylan.

– Framförallt är näsan väldigt känslig. Som katterna har morrhår så har vi näsan som vårt känsligaste instrument. Det låter lite dumt men det är alltså vårat känselspröt utåt. Vi luktar och känner temperatur, säger Leif Bjermer.

Undvik köldchocken

Man kan till exempel ha som vana att använda en halskrage som man kan dra upp över munnen och näsan. Man kan också försöka vänja sig vid den kalla luften, så att undviker köldchocken när man går från varmt till kallt.

– Det finns värmeväxlare som man kan använda sig utav, som till exempel Jonas-mask och lungplus. Och de fungerar helt enkelt genom att inandningsluften värms upp av utandningsluften genom ett lamellfilter.

– Man kan använda värmeväxlaren i början en stund, tills dess att luftvägarna har vant sig. Sedan kan man lägga den i fickan, säger Leif Bjermer.

– De som håller på med vinteridrott till exempel, de vet ju om det här, att det är jätteviktigt att man inte provocerar fram en reaktion innan man ska tävla. Därför värmer de upp med en Lungplus eller värmemask. Sedan när det är dags att tävla så har luftvägarna kommit i balans och då lägger de bara den åt sidan och kör.

 

Annons
Annons

Torr luft inne kan också ge problem

Under vintertid sjunker luftfuktigheten generellt, även inomhus. Det kan göra att får mer astmabesvär som håller i sig dygnet runt.

För att underlätta andningen kan man använda sig av en luftfuktare, och kanske särskilt om man har en pågående förkylning eller en annan luftvägsinfektion.

Viktigt är dock att man rengör luftfuktaren regelbundet och noga. Annars kan bakterier och mögel börja gro i själva luftfuktaren. Då kan vattenångan ge, förutom astma- och allergibesvär, förkylningssymtom och lunginfektioner även hos friska personer.

– Det har ju hänt att man fått till exempel legionella i luftfuktare. Men om man har det sterilt och se till att sköta det ordentligt så är det klart att det fungerar med luftfuktare, säger Leif Bjermer.

Man ska också ha koll på luftfuktigheten. Blir luftfuktigheten för hög finns det risk att det gynnar kvalster, bakterier och mögel bostaden. Detta kan i sin tur också förvärrar symtomen.

QUIZ: Vad vet du om astma?

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Anders 2021-11-22 02:14 (10 månader sen)

  Den absoluta luftfuktigheten är däremot som lägst under vintern och är lägre ju kallare det är. När den värms upp (inne i hus eller inne i kropp) blir den relativa luftfuktigheten (inne i hus eller inne i kropp) låg och luften 'vill' då stjäla/absorbera fukt från t ex husets träväggar/möbler eller kroppens slemhinnor.

 • Avatar Anders 2021-11-22 00:36 (10 månader sen)

  Fel.

  Relativ luftfuktighet är låg inomhus under vintern men HÖG UTOMHUS under vintern.

  Det innebär att hud och slemhinnor lätt torkas ut inomhus, men ej utomhus under vintern!

  T ex besväras många av torra läppar inomhus, men ej utomhus, under kalla vinterdagar.

 • Avatar Yvonne 2021-07-3 14:57 (15 månader sen)

  Hej!
  Har både astma och kol.Jag mår inte alls bra av tung fuktig luft.Är det 28 grader och luftfutigheten är hög då får jag problem,eftersom fuktig luft är tyngre än torr.
  Kan gå långpromenader vid -17 om luften är torr.Får problem om det är ca + 1 grad ,fuktig luft.

 • Avatar Tidigare användare 2020-01-14 11:09 (3 år sen)

  Jag har KOL och har stora besvär emellanåt, jag får pressa ut luften för att få in någon ny, jag är också mycket yr och besväras av trötthet, sover alltid en stund mitt på dagen. Det enda som hjälper mej är kortison i 5-dagarsdos, 30 mg om dagen, då håller jag mig pigg ett tag. Mina mediciner är Innovair och Spiriva, Ventoline vid behov men min astmasköterska har varnat mej för Ventoline, inte bra för varken hjärta eller lungor säjer han. Upplever det som att det finns inget mera att göra, det är bara att vänta på döden. Har alltid varit mycket aktiv i mitt liv, dans, gymnastik, bridge som jag fortfarande spelar på datorn, det är mycket KUL!


Annons