Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Astma

”Är min hosta symtom på astma?” Här svarar experten

Är obehandlad ansträngningsastma farligt? Varför svider det i munnen av KOL- och astmamedicinen? Kan hosta vara tecken på astma? Här svarar astmaexperten Christer Janson på läsarnas frågor om astma.


Publicerad den: 2021-05-10

Annons

Den 7 maj 2021 kunde Netdoktors läsare chatt med Christer Janson professor och överläkare i lung- och allergisjukdomar på Akademiska sjukhuset och ställa frågor om astma. Här nedan är ett axplock av de frågor och svar som kom in under chatten. För att läsa alla frågor och svar. Klicka här!

Är det farligt att träna utan medicin vid ansträngningsastma?

Fråga från anonym:

Min son har ansträngningsastma, och har fått medicin. Den använder han inte - är det farligt att träna utan medicinen (inhalator med pulver, minns just nu inte namnet) eller är det bara det att det blir jobbigare för honom?

Christer Janson svarar:

Det är inte farligt men onödigt. Din som kommer att orka mer om han använder sin astmamedicin. Men som sagt farligt är det inte.

Annons
Annons

Är min hosta symtom på astma?

Fråga från Anna:

Hej! Jag har under längre tid fått hosta när jag är utomhus. Det gäller både sommar som vinter och allt däremellan. Ofta är hostan värst när jag promenerar och ibland är det som om jag inte kan sluta hosta.Det irriterar i halsen och det känns både som torrt och slemmigt emellanåt.

Om jag springer går det oftast bra först i början, men efter ett tag blir jag väldigt slemmig i halsen och hostig. Ibland får jag även hosta inomhus, även om jag inte anstränger mig. Jag har inga allergier men har familjemedlemmar som är känsliga mot pollen av olika slag, såsom hägg och gräs. Däremot har ingen astma. Vad tror du, kan jag ha astma? Hur testar man i så fall det? Tack för svar! Anna

Christer Janson svarar:

Hosta är knepigt. Det kan beror på många saker. Det som talar för att det ändock skulle kunna vara kopplat till astma är att du får hosta när du anstränger dig.

Det finns en sorts astma som kallas hostvariantastma. Där är hosta ofta det enda symtomet. Föreslår att du beställer en tid på din vårdcentral och diskuterar detta med en läkare. Är det hostvariantastma, så brukar det snabbt bli bättre om man behandlas med astmaläkemedel som innehåller inhalationskortison.

Annons
Annons

Urinprov när man misstänker astma?

Fråga från Margaretha:

Varför tas inte urinprov när man misstänker astma. Då vet man ju om det är astma och vilken sort.

Christer Janson svarar:

Det finns en del forskning som talar för att detta kan vara något som vi kommer att göra i framtiden. Men än så länge  har vi inte riktigt hittat vad vi skall titta på urinen vid astma.

Det vi istället  kan göra redan nu, är att titta i blod- där mäter vi antalet eosinofila granulocyter (en sorts vit blodkropp). Samt i utandningsluften. Där mäter vi koncentrationen av kväveoxid (NO). Båda de här måtten ger en uppfattning om vilken sorts inflammation man har i luftvägarna. Det här måtten används på astma- och allergimottagningar på sjukhus, men än så länge inte så mycket på vårdcentraler.

Slemhosta, astma och kol – tips och råd?

Fråga från anonym:

Har slemhosta varje morgon, har haft det i flera år. Hostar slem så jag nästan kräks. Har konstaterats med kronisk luftrörskatarr, astma och KOL. Vid lungröntgen såg dom att jag även har lätt hjärtsvikt. Har fått Bufomix inhalator. Något annat men kan göra?

Christer Janson svarar:

Det finns några saker man kan pröva. Dels att som tillägg till Bufomix även använda långverkande antikolienergika det som även kallas LAMA. Det kan antingen ges som ett tillägg i en egen inhalator, men det finns även inhalatorer som både innehåller de läkemedel som finns i Bufomix och LAMA i en och samma inhalator

Man kan pröva med Acetylcystein som brustabletter. Men brukar ta dem 3 ggr dagligen

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Du kan via vårdcentralen få en sk PEP-pipa utskriven. En PEP-pipa ser ut som ett plaströr. När man andas i den så känner man ett motstånd vid utandningen. Detta kan hjälpa till att få upp slemmet lättare t ex på morgonen.

Hur skiljer man astma och KOL åt?

Fråga från anonym:

Har diagnos astma och även col .men vilket är det när jag får andnöd? Kan inte skilja symtomen åt.

Christer Janson svarar:

Nej det är nästan omöjligt  eftersom astma och KOL ger samma symtom. Andnöd, pip i bröstet och hosta, Det viktiga är att man behandlar båda sjukdomarna så bra som det går för att minska besvären.

Rökning och koppling till astma

Fråga från anonym

Har astma nån koppling till själva rökning?

Christer Janson svarar:

Ja men den är inte lika tydlig som vid KOL. Men om man har astma och röker så har man dels en större risk att få KOL än en person som röker och inte har astma.  Dels så fungerar de läkemedel som man använder vid astma inte lika bra hos en rökare som en icke-rökare med astma.

Astma och kol – behandling svider som eld

Fråga från anonym

Jag kan inte fortsätta med mina mediciner för att min tunga och munslemhinnor i munnen svider som eld. Vad ska jag göra?

Christer Janson svarar:

Du måste beställa en tid på vårdcentralen och be dem undersöka dig. Ibland så kan den här sortens besvär beror på svamp i munslemhinnan och då bör detta behandlas. Sen kan man även behöva ändra lite på din astma-kol medicinering.

Hes av astmamedicinen

Fråga från anonym:

Jag blir så hes av min astmamedicin - är det normalt?

Christer Janson svarar:

Ja, det är vanligt om man behandlas med astmaläkemedel som innehåller inhalationskortison /inhalationssteroider. Samtidigt så är den här sortens läkemedel nödvändiga att använda vid astma. Prata med en läkare och se om man kan justera dosen eller byta läkemedel eller inhalator, så brukar det bli bättre.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons