”Man kan få lunginflammation av flera olika sorters infektioner”

”Man kan få lunginflammation av flera olika sorters infektioner”

Många av de riskgrupper som vaccinerar sig mot säsongsinfluensan bör också vaccinera sig mot lunginflammation - det rekommenderar Folkhälsomyndigheten. Men den senaste veckans rubriker har handlat om att årets influensavaccin är på väg att ta slut. Samtidigt som det inte är välkänt bland befolkningen att det finns vaccin mot lunginflammation orsakat av pneumokocker. 


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2018-11-30 Uppdaterad den: 2018-12-06
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Folkhälsomyndigheten meddelar att många av de riskgrupper som ska vaccinera sig mot säsongsinfluensan  också bör vaccinera sig mot lunginflammation

Men nu när det är brist på influensavaccin, bör man avvakta med pneumokockvaccin?

– Nej det finns ingen anledning att avvakta med pneumokockvaccin när det är brist på influensavaccin. Tvärtom så kan det ju vara extra bra att ha ett stärkt skydd mot pneumokocker, eftersom en pneumokockinfektion kan följa på en influensainfektion, säger Adam Roth, specialistläkare och enhetschef, enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons

– Vem som helst kan bli sjuk av pneumokocker (som bland annat orsakar lunginflammation, reds anm), men de som har störst risk att bli allvarligt sjuka av pneumokocker är barn och de som ingår i riskgrupperna, säger Adam Roth. 

Hur ofta man behöver vaccinera sig mot lunginflammation?

– Oftast bara en gång i vuxen ålder om man tillhör en riskgrupp. I barnvaccinationsprogrammet får man tre doser.

Om man tidigare vaccinerat sig mot lunginflammation, behöver man förnya vaccinationen?

– I vissa fall kan det övervägas om man är en högriskgrupp, men det rekommenderas inte generellt till alla riskgrupper.

Netdoktor har tidigare intervjuat personer som drabbats, inte bara en gång utan faktiskt flera gånger. Är det aktuellt för dem att vaccinera sig eller är det så att vaccinet inte har effekt på de som redan drabbats?

– Att man har haft lunginflammation är ingen orsak att inte vaccinera sig mot pneumokocker, vaccinet bör inte ha sämre effekt, säger Adam Roth. 

Barn vaccineras genom barnvaccinationsprogrammet

Sedan 1 januari 2009 erbjuds barn i hela landet gratis vaccination mot pneumokocker, vid tre, fem och tolv månaders ålder. 

– Alla barn ska erbjudas vaccination och sedan införandet av pneumokockvaccination i barnvaccinationsprogrammet har vi en täckningsgrad på runt 97 procent, säger Adam Roth. 

Annons
Annons

Lunginflammation orsakar stor sjukdomsbörda 

Bland äldre är lunginflammation orsakad av pneumokocker en av de större infektionssjukdomarna vi har. 

– Lunginflammation är en stor sjukdom, både i Sverige och i världen. Man kan få lunginflammation av flera olika sorters infektioner, både virus och bakterier. Virusinfektioner som influensainfektion kan också bädda vägen för lunginflammation med pneumokocker. 

Det finns strax över 90 sorter av pneumokocker och idag finns det två principiellt olika vaccin som skyddar mot olika många typer av pneumokocker. Det ena vaccinet ger ett smalare skydd, men ger bättre immunstimulering till de minsta barnen och till personer med nedsatt immunförsvar, medan det andra skyddar mot fler pneumokocktyper. 

Idag ingår inte pneumokockvaccination till riskgrupper i ett nationellt program, men i vissa landsting är vaccinet subventionerat. 

– Det finns ett underlag om att pneumkockvaccination kan komma att ingå i ett nationellt program för riskgrupper. Men det krävs ett regeringsbeslut för det och fram tills dess avgör varje enskilt landsting hur de erbjuder vaccin, förklarar Adam Roth. 

Till riskgrupper som rekommenderas pneumokockvaccin hör bland annat:

 • Personer som är 65 år eller äldre
 • Personer med alkoholmissbruk
 • Rökare
 • Personer med kronisk lungsjukdom så som astma eller KOL
 • Diabetes mellitus
 • Kronisk hjärtsjukdom
 • Kroniska leversjukdomar
 • Kronisk njursvikt

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Guje Tammer 2018-11-30 12:03 (12 månader sen)

  I USA Är det nästan en folkrörelse som är emot vaccin, då så många har blivit sjuka för livet och även dött. Många små barn har dött några dagar efter vaccinering!
  Läkemedelsindustrin tjänar miljoner på dessa gifter. Läkare som vet faran med vaccin och håller föredrag eller skriver om det blir av med sin legitimation! Det bästa President Trump har sagt är om vaccin, jag tar inte sådan "skit"1!!!

 • Avatar Håkan Sventelius 2018-11-30 14:44 (12 månader sen)

  Det erbjudes pneumokockvaccin gratis som skall tas en gång livsvarigt, men det erbjuds också en pneumokockvaccination som kostar ca 700 kr .Vad gäller med ledning av ovanstående förslag. Tacksam för förklaring,

 • Avatar Tore Bryneholt 2018-12-1 11:48 (12 månader sen)

  Mycket bra och informativ. Men...hur tusan kan vaccinet för säsonginfluensan ha tagit slut. Det måste vara en grov miss, som ingen vill erkänna,...men väl bortförklara. Det måste årsvis finnas statistik på hur många som liksom regelbundet vaccinerat sig. M h t till info om viktigheten att göra så...måste man ha kunnat ta höjd för att fler skulle vaccinera sig, F ö har det alltid varit många, många som väntat att vaccinera sig till närmre Julen, ty då "varar den länge" inpå våren. Dåligt .

 • Avatar Ylva Löfstrand 2018-12-7 20:54 (12 månader sen)

  Rekommendera vaccin mot bältros oxå.
  Det vill vi inte ha när vi blir svaga i immunförsvaret...

 • Avatar Lena Lundin-Vlavianos 2019-01-3 14:13 (11 månader sen)

  Smittar jag fortfarande andra efter avslutad mycoplasma pneumonier behandling?

 • Avatar Jessica Jensen 2019-08-5 14:08 (4 månader sen)

  Jag har haft extremt många lunginflammationer och har aldrig blivit erbjuden pneumokockvaccin och det spelar ingen roll i vilket län jag har bott i.
  Senaste lunginflammationen hostade jag upp blod och trodde på alvar att jag skulle dö. När jag vid flertals gånger sändes hem från vårdcentralen i Vetlanda med erbjudande om att ta alvedon, host medicin då dom bara hade lyssnat på mina lungor och struntat i slemmet med blod i.
  Jag åkte akut in till Eksjö sjukhus där dom röntgade mig och tog spot prover då kom det fram att jag hade mycoplasma en mycket aggressiv, smittsam organism som sprids via vatten och bland människor ett fal där detta hade inträffat var vi tvungna att koka vattnet innan vi fick dricka det tyvärr så glömde jag bort att göra det en natt när jag var törstig.
  Men eftersom tiden gick så märkte jag inget allvarligt mer än att jag fick svårare att andas och kände mig tröttare en vanligt sen började slemmet komma, hostandet , feber på natten, eviga hostandet med slem som inte försvann utan bara förvärrades. När jag låg på sjukhuset så kunde jag inte äta eller dricka jag tvingade i mig det . Sista dagen där så trodde jag att nu dör jag ändå sände dom hem mig fast jag inte var frisk jag var där i tre dagar. Jag låg sjuk i 4 månader efter hemkomsten och detta var år 2018 augusti.
  Och jag bär fortfarande på segt slem.
  Jag har två barn som behöver mig utan mig så överlever dom inte. Jag tycker att vården är under all kritisk för inte hjälper dom mig att få bort slemmet nä jag blir bara hemsänd med kol medicin trotts att jag inte är någon rökare!. Jag har extremt mycket T4 i kroppen och högt farligt kolesterol , på det så har jag molande smärta i ländryggen som vägrar gå över och jag har blivit kortare var 165 nu 163 så något är inte som det ska. Men detta vet vårdcentralens doktorn om och ändå blir jag nonchalant bemött. Jag tycker att läkarna idag leker med mitt liv och det är oacceptabelt !. Fins det vaccin låt mig ta det då fins det hjälp att få men ge mig det då.
  Ni svor en ed på att rädda liv gör det då eller sluta som läkare,doktor !.


Annons
Annons
Annons