lunginflammation

”Man kan få lunginflammation av flera olika sorters infektioner”

Många av de riskgrupper som vaccinerar sig mot säsongsinfluensan bör också vaccinera sig mot lunginflammation - det rekommenderar Folkhälsomyndigheten. Samtidigt är det inte välkänt bland befolkningen att det finns vaccin mot lunginflammation orsakat av pneumokocker. 


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2018-11-30 Uppdaterad den: 2019-12-11
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Folkhälsomyndigheten meddelar att många av de riskgrupper som ska vaccinera sig mot säsongsinfluensan  också bör vaccinera sig mot lunginflammation

Annons
Annons

– Vem som helst kan bli sjuk av pneumokocker (som bland annat orsakar lunginflammation, reds anm), men de som har störst risk att bli allvarligt sjuka av pneumokocker är barn och de som ingår i riskgrupperna, säger Adam Roth, specialistläkare och enhetschef, enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.. 

Hur ofta man behöver vaccinera sig mot lunginflammation?

– Oftast bara en gång i vuxen ålder om man tillhör en riskgrupp. I barnvaccinationsprogrammet får man tre doser.

Om man tidigare vaccinerat sig mot lunginflammation, behöver man förnya vaccinationen?

– I vissa fall kan det övervägas om man är en högriskgrupp, men det rekommenderas inte generellt till alla riskgrupper.

Netdoktor har tidigare intervjuat personer som drabbats, inte bara en gång utan faktiskt flera gånger. Är det aktuellt för dem att vaccinera sig eller är det så att vaccinet inte har effekt på de som redan drabbats?

– Att man har haft lunginflammation är ingen orsak att inte vaccinera sig mot pneumokocker, vaccinet bör inte ha sämre effekt, säger Adam Roth. 

Barn vaccineras genom barnvaccinationsprogrammet

Sedan 1 januari 2009 erbjuds barn i hela landet gratis vaccination mot pneumokocker, vid tre, fem och tolv månaders ålder. 

– Alla barn ska erbjudas vaccination och sedan införandet av pneumokockvaccination i barnvaccinationsprogrammet har vi en täckningsgrad på runt 97 procent, säger Adam Roth. 

Annons
Annons
 

Lunginflammation orsakar stor sjukdomsbörda 

Bland äldre är lunginflammation orsakad av pneumokocker en av de större infektionssjukdomarna vi har. 

– Lunginflammation är en stor sjukdom, både i Sverige och i världen. Man kan få lunginflammation av flera olika sorters infektioner, både virus och bakterier. Virusinfektioner som influensainfektion kan också bädda vägen för lunginflammation med pneumokocker. 

Det finns strax över 90 sorter av pneumokocker och idag finns det två principiellt olika vaccin som skyddar mot olika många typer av pneumokocker. Det ena vaccinet ger ett smalare skydd, men ger bättre immunstimulering till de minsta barnen och till personer med nedsatt immunförsvar, medan det andra skyddar mot fler pneumokocktyper. 

Idag ingår inte pneumokockvaccination till riskgrupper i ett nationellt program, men i vissa landsting är vaccinet subventionerat. 

– Det finns ett underlag om att pneumkockvaccination kan komma att ingå i ett nationellt program för riskgrupper. Men det krävs ett regeringsbeslut för det och fram tills dess avgör varje enskilt landsting hur de erbjuder vaccin, förklarar Adam Roth. 

Till riskgrupper som rekommenderas pneumokockvaccin hör bland annat:

 • Personer som är 65 år eller äldre
 • Personer med alkoholmissbruk
 • Rökare
 • Personer med kronisk lungsjukdom så som astma eller KOL
 • Diabetes mellitus
 • Kronisk hjärtsjukdom
 • Kroniska leversjukdomar
 • Kronisk njursvikt

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Guje Tammer 2018-11-30 12:03 (16 månader sen)

  I USA Är det nästan en folkrörelse som är emot vaccin, då så många har blivit sjuka för livet och även dött. Många små barn har dött några dagar efter vaccinering!
  Läkemedelsindustrin tjänar miljoner på dessa gifter. Läkare som vet faran med vaccin och håller föredrag eller skriver om det blir av med sin legitimation! Det bästa President Trump har sagt är om vaccin, jag tar inte sådan "skit"1!!!

 • Avatar Håkan Sventelius 2018-11-30 14:44 (16 månader sen)

  Det erbjudes pneumokockvaccin gratis som skall tas en gång livsvarigt, men det erbjuds också en pneumokockvaccination som kostar ca 700 kr .Vad gäller med ledning av ovanstående förslag. Tacksam för förklaring,

 • Avatar Tore Bryneholt 2018-12-1 11:48 (16 månader sen)

  Mycket bra och informativ. Men...hur tusan kan vaccinet för säsonginfluensan ha tagit slut. Det måste vara en grov miss, som ingen vill erkänna,...men väl bortförklara. Det måste årsvis finnas statistik på hur många som liksom regelbundet vaccinerat sig. M h t till info om viktigheten att göra så...måste man ha kunnat ta höjd för att fler skulle vaccinera sig, F ö har det alltid varit många, många som väntat att vaccinera sig till närmre Julen, ty då "varar den länge" inpå våren. Dåligt .

 • Avatar Ylva Löfstrand 2018-12-7 20:54 (16 månader sen)

  Rekommendera vaccin mot bältros oxå.
  Det vill vi inte ha när vi blir svaga i immunförsvaret...

 • Avatar Lena Lundin-Vlavianos 2019-01-3 14:13 (15 månader sen)

  Smittar jag fortfarande andra efter avslutad mycoplasma pneumonier behandling?

 • Avatar Jessica Jensen 2019-08-5 14:08 (8 månader sen)

  Jag har haft extremt många lunginflammationer och har aldrig blivit erbjuden pneumokockvaccin och det spelar ingen roll i vilket län jag har bott i.
  Senaste lunginflammationen hostade jag upp blod och trodde på alvar att jag skulle dö. När jag vid flertals gånger sändes hem från vårdcentralen i Vetlanda med erbjudande om att ta alvedon, host medicin då dom bara hade lyssnat på mina lungor och struntat i slemmet med blod i.
  Jag åkte akut in till Eksjö sjukhus där dom röntgade mig och tog spot prover då kom det fram att jag hade mycoplasma en mycket aggressiv, smittsam organism som sprids via vatten och bland människor ett fal där detta hade inträffat var vi tvungna att koka vattnet innan vi fick dricka det tyvärr så glömde jag bort att göra det en natt när jag var törstig.
  Men eftersom tiden gick så märkte jag inget allvarligt mer än att jag fick svårare att andas och kände mig tröttare en vanligt sen började slemmet komma, hostandet , feber på natten, eviga hostandet med slem som inte försvann utan bara förvärrades. När jag låg på sjukhuset så kunde jag inte äta eller dricka jag tvingade i mig det . Sista dagen där så trodde jag att nu dör jag ändå sände dom hem mig fast jag inte var frisk jag var där i tre dagar. Jag låg sjuk i 4 månader efter hemkomsten och detta var år 2018 augusti.
  Och jag bär fortfarande på segt slem.
  Jag har två barn som behöver mig utan mig så överlever dom inte. Jag tycker att vården är under all kritisk för inte hjälper dom mig att få bort slemmet nä jag blir bara hemsänd med kol medicin trotts att jag inte är någon rökare!. Jag har extremt mycket T4 i kroppen och högt farligt kolesterol , på det så har jag molande smärta i ländryggen som vägrar gå över och jag har blivit kortare var 165 nu 163 så något är inte som det ska. Men detta vet vårdcentralens doktorn om och ändå blir jag nonchalant bemött. Jag tycker att läkarna idag leker med mitt liv och det är oacceptabelt !. Fins det vaccin låt mig ta det då fins det hjälp att få men ge mig det då.
  Ni svor en ed på att rädda liv gör det då eller sluta som läkare,doktor !.

 • Avatar Marianne Karlsson 2019-11-19 13:25 (4 månader sen)

  Hej! Känner mig osäker på om jag har fått lunginflammationsvaccin i samband med influensavaccin. Ringde då vårdcentralen och frågade. De kunde inte upplysa mig om detta heller. Nu undrar jag om det är farligt om man skulle vaccinera sig en 2:a gång mot lunginflammation i samband med influensavaccinet.? Vore tacksam för svar. Vänliga hälsningar Marianne Karlsson

 • Avatar eva_granstrom@hotmail.com 2019-12-5 22:41 (4 månader sen)

  Har varit sjuk i över ett år och det har visat sig vara stafylokocker arius varje gång .gjort alla undersökningar inkl bronkoskopi, åter igen stafylokocker arius. Blivit illa behandlad av vårdcentral, ingen hjälp, fel medicinering, gissningar från läkare.. nu har jag lyckats få 20 dgr pencillinkur trots de inte tyckte jag behövde . Arius sätter sig i hela kroppen ,mår så dåligt så jag får krypa till jobb... har slem och skum som väller upp trots pencillinkur. ..vad gör jag mot det? Tål inte omeprasol, kräker och blir som maginfluensa... Har morbus Crohns en inga besvär av det.
  Vågar man ta vaccin mot lunginflammation, ska ta vaccin mot influensa. Orkar inte vara sjuk mer. Har haft under året lunginflammation orsakat av arius enl journal. Känner mig bra förutom slemmet men slutade med pencillin et idag.
  Eva

 • Avatar eva_granstrom@hotmail.com 2019-12-28 00:41 (3 månader sen)

  Nu är jag sjuk igen efter 21 dgr pencillinkur riktat mot stafylokocker. Jag blev sjuk igen efter 13 dgr. Alla symtom tillbaka. Finns det någon som vet eller kan ge ett tips
  Vad JAG lider av. Stel rygg o nacke. Drar ner i lungan. Tjockt slem väller upp ( ingen hosta eller feber) allmänn sjukdomskänsla, utmattad , tryck över bröstet, huvudvärk. Efter över ett år med denna hemska sjuka känns det som jag aldrig blir frisk. Vill läggas in . Orkar inte göra något. De hittade staffilicoccer arius I lungan ändå säger vårdcentralen att jag kanske är utbränd!! Isåfall av att vara sjuk ständigt och inte kunna planera sin födelsedag ens för man är säkert sjuk ändå.
  Mitt liv blir förstört av detta hemska i min kropp. Kan inte träffa mina barnbarn, träna, medverka i fysiska aktiviteter på mitt arbete. Jag har inget liv längre.
  Gjort alla undersökningar som finns tror jag. Någon som har ett tips? Hjälp! // Eva

 • Avatar Anna 2020-01-3 09:20 (3 månader sen)

  Har astma och haft en hjärtinfarkt + diabetes 2.
  Har efter 2 olika vaccinationer mot lunginflammation: en vanlig och en dyr som jag betalade själv: ÄNDÅ fått lunginflammation TVÅ gånger!


Annons
Annons
Annons