Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lunginflammationerna satte stopp för Klaras aktiva livsstilen

Klara hade precis påbörjat en ny relation när en förkylning med en eländig hosta slog till. Inte visste hon då att hon skulle hosta under två månaders tid och att förkylningen skulle övergå i en lunginflammation. Inom loppet av två år har hon varit drabbad av lunginflammation tre gånger. ”Jag har haft otur. Det har alltid börjat på hösten och jag har varit sjuk i flera månader utan att få rätt behandling från första början” säger hon.

Annons

25-åriga Klara har varit aktiv större delen av sitt liv. Hon har dansat, spelat fotboll, tycker om att springa och har ett blått bälte i karate. Klara är astmatiker men har inte låtit besvären med känsliga luftvägar stoppa henne från att hålla igång. Men i början av hösten 2014 hände någonting som skulle komma att sätta käppar i hjulen för hennes aktiva livsstil.

– Jag hade precis påbörjat en ny relation och kände att jag ville ut och springa, vara aktiv och gå på promenader. Ja, jag ville vara stark som många känner att de vill vara när de går in i en ny relation. Men jag blev förkyld och fick en fruktansvärd rethosta. Jag kunde inte sova på nätterna eftersom hostan gav mig kvävningskänslor så fort jag slumrade till, säger Klara.

Blev rädd för att sova

Den jobbiga hostan verkade aldrig släppa taget och kom att hålla i sig under två månaders tid. Klaras mamma propsade på att hon skulle gå till läkaren och till slut gav hon med sig. Väl på plats hos läkaren fick hon höra att det var en vanlig förkylning och att hon skulle gå hem och bättra på sig. Samma sak fick hon höra av ytterligare fyra läkare. Man lyssnade på hennes lungor, konstaterade att de lät helt normala och sa till henne att hon såg frisk ut eftersom hon stod på benen. I perioder undvek Klara sociala sammanhang och hon hamnade efter i skolan eftersom hon kände sig så trött och sjuk. Det i sig gjorde att hon fick problem med CSN och att hon inte klarade av sina tentor.

Annons
Annons

– Jag fick sitta upp och sova på grund av hostan som aldrig släppte. Ja, jag var nästan rädd för att sova eftersom jag trodde att jag skulle kvävas av mitt eget slem i sömnen. Tillslut åkte jag in akut på sjukhus och där tog någon mig äntligen på allvar. De tog bakterieodling på mitt slem och det konstaterades att jag hade lunginflammation, berättar Klara.

Drabbad av lunginflammation många gånger

Behandling med antibiotika gjorde att Klara blev återställd inom en vecka men två år senare, på vintern 2015 när hon precis köpt ett kort på en kampsportsklubb och anmält sig till ett kampsportsprogram var det dags igen. Det började med förkylning och hög feber och övergick i en eländig hosta.

– Det var skumt men jag kunde känna hur det liksom kändes i lungorna, hur slemmet kliade och successivt kröp ner i lungorna, berättar Klara som den här gången fick en antibiotikakur mot lunginflammationen med en gång och blev frisk.

En vecka senare var det dock dags igen. Hostan kom tillbaka och en ny bakterie som orsakar lunginflammation hade satt sig på hennes lungor.

Annons
Annons

Inte tagen på allvar

Klara upplever att hon inte blivit tagen på allvar när hon uppsökt vård för sina besvär. Ibland har hon gripits av känslan av att sjukvårdspersonalen tror att hon ljuger när hon kommit till en mottagning. Det är heller inte alltid självklart var man ska vända sig med sina besvär. Inte ens när man ringer till sjukvårdsupplysningen berättar Klara.

- Ibland känns det som att du som patient måste känna någon, kanske en sjuksköterska, som kan tipsa dig om vart du ska söka vård. Om en av mina vänner inte hade varit sjuksköterska så hade jag kanske inte vetat än idag att det finns en infektionsakutmottagning på Karolinska i Huddinge dit jag har kunnat vända mig, säger Klara.

Är du orolig över för att få lunginflammation igen?

– Nej, egentligen inte men det är klart att det vore skönt att slippa. Jag försöker att köra på som vanligt, håller god handhygien och överanstränger mig inte. Som ung tar man inte alltid förkylningar och andra sjukdomssymtom på allvar. Man tänker att det går över men lunginflammationer är inte att leka med.


Klara som intervjuas i den här artikel heter egentligen något annat.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-06-27 23:33 (6 år sen)

  Puh jobbigt att inte bli tagen på allvar
  Har själv hafft problem med lunginflammation ock rethosta som suttit i flera månader har nu tagit sprutan å hoppas den ska hjälpa inte kul när man dessutom har astma å luften är full av pollen

 • Avatar Tidigare användare 2018-02-13 10:54 (6 år sen)

  Jag tycker att detta låter som mina bihåleinflammationer. En förkylning ger gult slem i bihålorna som rinner ner i halsen och ger hosta med gult slem så man måste sova sittandes nattetidi en månad. Om man inte får hjälp leder det till lunginflammation. Jag får detta pga luftburna allergier som täpper igen bihålorna lite extra när jag är förkyld så det är möjligt att pat är pollen och eller kvalster allergiker också (kan rekommendera Dymista i kombination med Ebastin som intas till natten förutom lakansbyte vare 7e dag och kuddtvätt mm var 6e -8evecka om pat har sömnproblem pga nästäppa när pat är frisk) om hon inte bara har trånga bihålor.

  Det absolut effektivaste sättet att stoppa lunginfammationen att bryta ut är att ta en tablett Rinexin varje kväll innan man lägger sig när man blir förkyld. Normalt sett behöver jag bara ta det 3-7 dagar och slipper också natthostan och lunginflamnationen pga det. Läkare skriver ut tabletten så be att få testa den. Tycker att förkylningsnässpray m fl sprayer inte fungerar lika effektivt och ger dessutom näsblod. Vidare äter jag en tablett D3 vitamin (låg dos) varje dag sep- maj och tar influensavaccin för att stärka immunförsvaret.

  Tyvärr får man inget gratis när man har sådana här problem men det går att hantera. Lycka till!

 • Avatar Tidigare användare 2016-10-11 13:08 (8 år sen)

  Jag är 78 år och har fått samma symptom som nasma. Det började med torrhosta som blev värre och värre. Det gör mycket ont i magen när jag hostar, känns som om magen skall spricka. Har haft det en vecka nu. Läkaren på vårdcentralen lyssnade på lungorna och tog många blodprover. Jag har inte fått svar ännu, men han ska ringa mig.

 • Avatar 2016-10-10 15:18 (8 år sen)

  Jag har varit i en snarlik situation för en del år sedan. Har Bechterews reumatism och då tidigare diverse skov av den.
  Sedan började jag äta ett kosttillskott på inrådan från en läkare i Tyskland jag träffade på en konferens där.
  NU 9 år senare har jag inte haft ett enda skov, lungproblem av den typen, eller ens mina tidigare återkommande iriter.
  För intresserade lämnar jag bipacksedeln här:

  http://www.aktivsyn.se/bp_klarinperfekt.html

  Mycket antiinflammatorisk verkan, antibakteriell.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.