Nyhet | Kvinnlig hälsa

Mer grönsaker i kosten minskar risken för bröstcancer

En ny studie visar att kvinnor som äter mer grönsaker löper mindre risk att drabbas av bröstcancer än de som inte får i sig ett högt intag av grönsaker.
Annons

I den aktuella studien, som publicerats i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition, har forskarna följt 335 054 kvinnor under 11,5 års tid.

Resultatet visar att de kvinnor som åt mest grönsaker löpte 13 procent mindre risk att drabbas av bröstcancer än de kvinnor som åt minst. För icke-hormonkänslig bröstcancer var riskminskningen 26 procent och för hormonkänslig 9 procent, skriver Läkare för framtiden i en artikel.

Forskarna drar slutsatsen att studien stödjer tidigare evidens för att ett högt intag av grönsaker är kopplad till en lägre risk för bröstcancer.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

De kvinnor som deltog i studien befann sig inom ramen för EPIC-studien (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition)

Länk till studien

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu