Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | PMS

Mensvärk, primär dysmenorré

Mensvärk, primär dysmenorré, är vanligt i tonåren, men ofta minskar symtomen från 20-årsåldern och efter förlossning. Det finns bra behandlingsalternativ.


Uppdaterad den: 2023-10-06

Annons

Vad är primär dysmenorré?

Mensvärk är smärta i nedre delen av magen som kommer i samband med menstruation. Ibland används ordet dysmenorré för mensvärk. Primär dysmenorré betyder att man har mensvärk utan att det finns någon annan bakomliggande orsak än menstruationen. Primär dysmenorré är mycket vanligt, framförallt bland unga kvinnor. Ofta börjar symtomen något halvår till år efter att man har fått sin första menstruation.

Om mensvärk börjar senare i livet eller om man har sett att det finns någon bakomliggande orsak, exempelvis endometrios, kallas det sekundär dysmenorré. 

Annons
Annons

Symtom

Smärtorna börjar några timmar innan eller samtidigt som blödningen startar. De sitter i nedre delen av magen och kan stråla ut i ryggen och insidan av låren. Symtomen varar oftast i en till två dagar, men vissa kan ha besvär i flera dagar. Ibland finns också huvudvärk, illamående och diarré. En del har så mycket besvär att de inte kan arbeta eller vara i skolan.

Orsak

Efter ägglossningen bildas ämnen som kallas prostaglandiner i livmoderslemhinnan. Prostaglandiner kan ge smärtsamma sammandragningar och kramper i livmodermuskulaturen.

Det finns flera faktorer som ökar risken för primär dysmenorré:

  • Ärftlighet
  • Ung ålder
  • Lågt BMI
  • Att inte ha fött barn
  • Rikliga menstruationsblödningar
  • Rökning
  • Depression och ångest
Annons
Annons

Diagnos

Mensvärk utan andra symtom, framörallt i tonåren, är så välkänt och vanligt att man själv ställer diagnosen. Det är inte nödvändigt att göra en gynekologisk undersökning när man har de typiska besvären. Andra prover behövs inte heller.

Behandling

Lokal värme som värmedyna, vetekudde eller varmvattenflaska kan lindra besvären. Man kan också prova behandling med TENS (plattor som sätts på huden och som skickar svag ström). Att vara fysiskt aktiv har i studier visat sig minska både smärtans intensitet och varaktighet vid primär dysmenorré. 

Receptfria inflammationsdämpande medel, så kallade NSAID-preparat, till exempel ibuprofen och naproxen, hämmar prostaglandinproduktionen och dämpar därmed smärtorna. Samtidigt ger NSAID mindre rikliga blödningar. Ett NSAID-preparat ska tas vid första tecken på smärta. Ibland räcker det med en dos, andra gånger måste man kanske ta tabletter två till tre gånger dagligen.

Kombinerade p-piller hindrar ägglossningen och därmed bildandet av prostaglandiner, och lindrar smärtan betydligt. Om man har behov av preventivmedel är detta förstås särskilt lämpligt. Hormonspiral som minskar blödningsmängden kan också minska smärtan. 

Prognos

Dysmenorré är vanligast i tonåren. Besvären avtar i regel från 20-årsåldern och framför allt efter barnafödande.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.