Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Kvinnlig hälsa

Få söker hjälp för pinsamma kissbesvär

Nokturi är ett relativt underdiagnostiserad tillstånd trots att över hälften av alla över 50 år är drabbade. De nattliga turerna fram och tillbaka till toaletten behöver inte innebära några större problem. Men samtidigt lider många i tystnad.


Lovisa
Publicerad den: 2017-02-23
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Få söker hjälp för pinsamma kissbesvär
Annons

Utifrån resultat från Netdoktors upplysningskampanj HarDuNokturi.se har det visat sig att personer som lider av nattkissning generellt är dåliga på att söka vård för sina besvär. Och varför många idag väljer att leva med onormalt nattkissande kan ha många olika förklaringar.

Genant att söka hjälp?

Å ena sidan kan det vara svårt att träffa rätt läkare med rätt kunskap. Å andra sidan upplever många det som genant eller jobbigt att söka hjälp. Eller så vet man inte ens om att hjälp finns att få.

Många har visat sig söka vård för sömnproblem snarare än sina nokturinbesvär och möjligen hoppats på att toalettbesvären skulle tagits upp av läkaren själv. Eller så tänker man helt enkelt inte på att det är just kissandet som stör sömnen och orsakar uppvaknandet.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Sömn A och O

Hur mycket sömn vi behöver är många gånger individuellt men att den är viktig för vårt psykiska och fysiska välbefinnande och involverar flera viktiga metabola och endokrina funktioner råder det ingen tvekan om. Och eftersom de första uppvaknandena oftast sker redan efter ett par timmars sömn – det vill säga under den viktiga djupsömnen - så har sjukdomen större negativ påverkan på oss än vad många kanske anar.

Följderna av sömnbrist kan vara både påtagliga och allvarliga och orsakar allt ifrån sänkt livskvalitet med trötthet och nedstämdhet till sämre hälsa i generella drag.

Har du Nokturi? Testa dig här! 

Annons
Annons

Ökad dödlighet hos drabbade

Nokturi kan dessutom försämra prestationsförmågan och leda till skador genom olycksfall – både i arbetet, i trafiken och i hemmet. Fallolyckorna gäller framför allt äldre personer.

Bland äldre men såväl yngre individer finns en ökad dödlighet hos dem som under två eller fler tillfällen per natt tvingas gå på toaletten. Det kan förklaras med hjälp av sambandet mellan nokturi och sömnapné, dåligt reglerad diabetes, hjärtsvikt och kronisk njur¬sjukdom.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons