Öron näsa hals
Senast publicerade artiklarna
-
Smittskyddsläkarens 4 goda råd inför ”vabruari”
Här ger Anders Lindblom, smittskyddsläkare vid Falu lasarett, några nyttiga råd inför sjukmånaden "vabruari"
3 Kommentarer -
Undvik förkylning med god hygien
Förkylningsvirus sprider sig lätt och det kan vara svårt att helt undvika att bli smittad. Men med god hygien går det att minska risken för en förkylning, detsamma gäller under influensasäsongen. Här ger också Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor, några ...
1 Kommentarer -
Träning vid luftvägsinfektion – är det okej?
Övre luftvägsinfektioner är de vanligaste infektionerna och de flesta drabbas någon gång per år. Barn i förskoleåldern insjuknar ännu oftare. Allmäntillståndet kan vara mer eller mindre påverkat och vissa får endast snuva. En vanlig fråga är om det är okej att träna med...
Här får du nya kunskaper!
Ny kunskap på ett enkelt sätt genom gratis webbutbildningar, kunskapsbrev, webbinarium och quiz - både för dig som lever med en diagnos, är anhörig eller allmänt intresserad.
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Akut näs- och bihåleinflammation
Förkylningsvirus ger ofta en inflammation av slemhinnan som finns i näsa och bihålor. Inflammationen kan, förutom snuva och nästäppa, leda till besvär i form av smärta över bihålorna och huvudvärk. Symtomatisk behandling brukar räcka som behandling.
-
Halsont, symtomguide
Ont i halsen är ett mycket vanligt symtom. I de flesta fall behöver man inte söka vård, men vissa infektioner och symtom kan göra att en bedömning rekommenderas.
-
Sialoadenit (spottkörtelinflammation)
En akut inflammation av spottkörteln beror oftast på en infektion med bakterier.
-
Sprucken trumhinna
Mer än 95 % av alla revor eller hål på trumhinnan läker av sig själva inom loppet av några få dagar till veckor. Hörseln blir därefter normal.
-
Vätska i mellanörat
Vätska i mellanörat kan leda till nedsatt hörsel. Det är ett vanligt fenomen i småbarnsåldern.
-
Dysfagi (svårt att svälja)
Dysfagi är ett samlingsbegrepp för symtom på ät- och sväljsvårigheter. Det är ett delproblem vid flera olika sjukdomar, bland annat en del cancerformer och vissa neurologiska sjukdomar. Bristande kunskaper om dysfagi inom sjukvården kan leda till att patienter blir felbedömda och går miste om behandling och stöd.
-
Halsfluss med streptokocker
Det är inte alltid lätt att skilja mellan ont i halsen på grund av virusinfektion och halsfluss som beror på streptokocker. Till hjälp används de så kallade Centorkriterierna.
-
Hörselnedsättning hos äldre, presbyakusis
Den gradvisa hörselnedsättning som kommer med åren (presbyakusis) är ett vanligt tillstånd. Man räknar med att hälften av alla över 75 har nedsatt hörsel.
-
Snarkning
Snarkning är vanligt. För att minska snarkning kan man försöka sova på sidan eller på magen istället för på ryggen. Dessutom kan viktnedgång och rökstopp hjälpa.
-
Munsår med herpes
Munherpes, som ibland kallas förkylningsmunsår, är vanligt. I en svensk studie rapporterade en av fem att de hade haft sådana munsår de senaste två åren.