Sprucken trumhinna


Uppdaterad den: 2012-10-03
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad innebär en sprucken trumhinna?

Skadad trumhinna

En spricka (ruptur) eller ett hål kan uppkomma i trumhinnan i samband med mellanöreinflammation eller som resultat av en yttre skada.

Orsaken till yttre skada är antingen en plötslig tryckstegring som vid explosioner eller till exempel dykning på för stora djup. Trumhinnan kan också spricka vid slag eller skador i öronregionen, eller på grund av petning i örat Det vanligaste är dock problem som uppstår när du reser med flyg, ett så kallat barotrauma. Dessutom kan trumhinnan skadas om du får in främmande föremål i örongången.

Hur diagnostiseras tillståndet?

Utmärkande besvär är akut öronvärk i kombination med skada. Som regel kan du också få känslan av att du har lock för öronen, nedsatt hörsel och öronsus.

Annons
Annons

Det motsatta sker när trumhinnan spricker vid akut mellanöreinflammation. Den starka smärtan vid inflammationen försvinner snabbt när trumhinnan brister. Det kan jämföras med en böld som det går hål på.

Det är vanligtvis enkelt att fastslå skadan genom att undersöka öronen med en öronkikare (otoskop).

Hur behandlas tillståndet?

Mer än 95 % av alla revor eller hål på trumhinnan läker av sig själva inom loppet av några få dagar till veckor. Hörseln blir därefter normal. Under perioden innan skadan repareras, är det viktigt att du undviker att få in vatten i hörselgången när du badar eftersom kallt vatten i örat kan utlösa kraftig svindel. Dessutom är infektionsrisken ökad när det finns en öppning in till mellanörat. Öronspolning bör inte användas.

Annons
Annons

För att förebygga inflammationer kan du ibland få använda örondroppar med antibiotika och kortison.

Vanligen går du på kontroller hos läkaren tills trumhinnan är hel. I sällsynta fall då skadan inte läker av sig själv kommer du emellertid att erbjudas operation.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons