Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sprucken trumhinna

Mer än 95 % av alla revor eller hål på trumhinnan läker av sig själva inom loppet av några få dagar till veckor. Hörseln blir därefter normal.

Uppdaterad den: 2019-05-21
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Öra
Annons

Vad innebär en sprucken trumhinna?

Skadad trumhinna

En spricka (ruptur) eller ett hål kan uppkomma i trumhinnan i samband med mellanöreinflammation eller som resultat av en yttre skada.

Symtom

Utmärkande symtom är akut öronvärk i samband med skadan. Som regel kan man också få känslan av att ha lock för öronen, nedsatt hörsel och öronsus.

Det motsatta sker när trumhinnan spricker vid akut mellanöreinflammation. Den starka smärtan vid inflammationen försvinner snabbt när trumhinnan brister. Det kan jämföras med en böld som det går hål på.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Orsak

Orsaken till yttre skada kan vara:

  • En plötslig tryckstegring som vid explosioner eller till exempel dykning på för stora djup.
  • Trumhinnan kan också spricka vid slag eller skador på eller runt örat, eller på grund av att man petar sig i örat.
  • Det vanligaste är dock problem som uppstår när man reser med flyg, ett så kallat barotrauma.
  • Dessutom kan trumhinnan skadas om man får in främmande föremål i örongången.

Diagnos

Det är vanligtvis enkelt att konstatera skadan genom att undersöka öronen med en öronkikare (otoskop). Ibland görs enklare hörseltester. 

I allvarligare fall, till exempel vid misstanke om skador av ansikte, skalle eller nerver i ansikte, behövs ytterligare utredning. 

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Behandling

Under perioden innan skadan är läkt, är det viktigt att man undviker att få in vatten i hörselgången när man badar eftersom kallt vatten i örat kan utlösa kraftig yrsel. Dessutom är infektionsrisken ökad när det finns en öppning in till mellanörat. Man bör inte spola öronen. 

För att förebygga inflammationer kan man ibland få använda örondroppar med antibiotika och kortison.

Vanligen går man på kontroller hos läkaren tills trumhinnan är hel. I sällsynta fall då skadan inte läker av sig själv erbjuds man operation.

Prognos

De allra flesta fall av alla revor eller hål på trumhinnan läker av sig själva inom loppet av några få dagar till veckor. Hörseln blir därefter normal. Hos barn som har haft en öroninflammation är det mycket ovanligt att en sprucken trumhinna inte läker.  Hos personer med en mer allvarlig skada i örat kan hörselnedsättningen bli permanent nedsatt.


Annons