Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hörselnedsättning hos äldre, presbyakusis

Den gradvisa hörselnedsättning som kommer med åren (presbyakusis) är ett vanligt tillstånd. Man räknar med att hälften av alla över 75 har nedsatt hörsel.


Uppdaterad den: 2024-02-15

Annons

Vad är hörselnedsättning hos äldre, presbyakusis?

Med åldern blir hörseln ofta sämre. Hälften av alla som är äldre än 75 år och nästan alla över 90 år har hörselnedsättning. Den typiska hörselnedsättningen som drabbar äldre kallas även för presbyakusis.

Annons
Annons

Symtom

Typiskt för presbyakusis är att ljud uppfattas svagare och att det är svårt att höra och förstå vad som sägs, särskilt om det är mycket bakgrundsljud. Typiskt är också att man inte kan höra högfrekventa ljud, exempelvis syrsor eller fågelkvitter. Man kan behöva skruva upp volymen på tv och radion och be andra tala långsammare, tydligare och högre. Hörselnedsättningen kan leda till att man blir mindre social eftersom man drar sig undan samtal med andra.

Orsak

Ljud uppstår när ljudvågor träffar strukturerna i innerörat. Örat omvandlar ljudvågorna till vibrationer som i sin tur omvandlas till nervsignaler som hjärnan uppfattar som ljud. Örat består av tre huvuddelar: ytterörat, mellanörat och innerörat. Ljudvågorna passerar genom ytterörat och orsakar vibrationer i trumhinnan. Trumhinnan och tre små ben i mellanörat – hammaren, städet och stigbygeln – förstärker vibrationerna när de förflyttar sig till innerörat. Vibrationerna överförs till vätskan i koklea, en snäckformad struktur i innerörat. Tusentals minimala hår är fästa vid nervcellerna i koklea, vilka hjälper till att omsätta ljudvibrationerna till elektriska signaler som överförs till hjärnan. Vibrationerna för olika ljud påverkar håren på olika sätt, så att nervcellerna skickar olika signaler till hjärnan. Det gör att det går att skilja ett ljud från ett annat.

Vid presbyakusis finns ofta en skada på koklea. De små håren i koklea går av eller blir böjda, och nervcellerna dör. Om nervcellerna eller håren är skadade eller saknas överförs inte de elektriska signalerna lika effektivt till hörselcentrum i hjärnan, vilket resulterar i hörselnedsättning. Riskfaktorer för sådan skada är, utöver hög ålder, långvarig bullerbelastning och ärftlighet.

Annons
Annons

Diagnos 

På en hörselmottagning/hörcentral kan man få hjälp med utprovning av hörhjälpmedel. Det är bra att först ha fått öronen undersökta av en läkare innan man kontaktar en hörselmottagning/hörcentral. Då går det att utesluta vaxproppar eller behandlingskrävande sjukdomar i örat.

För att bedöma presbyakusis görs audiometri. Man får då på sig hörlurar och hör ljud direkt i ett öra åt gången. Under audiometrin testas hörseln på olika frekvenser (från högt till lågt) och man får ange när man hör ljudet. Alla toner upprepas med lägre volym tills den nivå när man inte hör ljudet längre hittas.

Behandling av hörselnedsättning hos äldre, presbyakusis 

En audionom diskuterar för- och nackdelar med olika typer av hörhjälpmedel, rekommenderar och anpassar utrustningen. En hörapparat kan inte hjälpa alla med hörselnedsättning, men den kan förbättra hörseln för många.

Hörapparaten har olika komponenter. En mikrofon fångar upp ljudet runt omkring. En förstärkare gör att ljudet som förflyttar sig in i örat blir starkare. Ett batteri förser apparaten med ström. Det starkare ljudet hjälper till att stimulera nervcellerna i koklea så att man kan höra bättre. Det tar tid att vänja sig vid en hörapparat. Ljudet man hör skiljer sig från det man är van vid, eftersom det är förstärkt. Man kan behöva pröva flera apparater innan man hittar den som passar en bäst. Hörapparater levereras i olika storlekar, former och utseenden. Vissa fästs bakom örat med ett litet rör som förstärker ljudet i hörselgången. Andra sitter i ytterörat och täpper igen hörselgången.

Prognos

En hörselnedsättning som beror på skador på innerörat blir aldrig bättre. Men man behöver inte leva i en värld utan ljud. Det finns många åtgärder som kan förbättra hörseln.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.