Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Könet avgjorde inte kvalitet på hjärtvården

Annons

Kvinnor får inte sämre hjärtsjukvård än män, visar en ny svensk avhandling. Det är överläkare och doktoranden Joakim Alfredsson vid Linköpings universitet som har granskat data om 53 000 patienter som lades in på hjärtintensivavdelningar under åren 1998 till 2002. Samtliga hade drabbats av instabil kärlkramp eller lindrig hjärtinfarkt.

Männens genomsnitt var 73 år och de kvinnliga patienterna var i genomsnitt 78 år gamla.
– Skillnaden i ålder är viktig, eftersom den påverkar hur vi behandlar patienten. När vi justerar materialet statistiskt och sorterar bort åldersfaktorn är skillnaden i dödlighet bortsopad. Då ser vi att kvinnorna till och med klarar sig bättre på sikt, säger Joakim Alfredsson i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Vad gäller behandlingen fick männen mer läkemedel än kvinnorna, men när patienternas ålder tagits i beräkning fanns ingen skillnad. Av de 570 patienterna som ingick i undersökningen hamnade 69 procent av männen och 56 procent av kvinnorna på en hjärtintensivavdelning. Skillnaden mellan könen försvann alltså när patienternas ålder räknades in.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.