Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

6 frågor om hjärtsvikt – experten svarar

Kan hjärtsvikt försvinna? Hur vet man att andfåddhet beror på hjärtsvikt och inte bara dålig kondition? Och kan flimmer övergå till hjärtsvikt? Här svarar Nasser Ahmadi, specialist i allmänmedicin och kardiologi vid Aleris specialistvård i Göteborg, på läsarnas frågor.


Publicerad den: 2018-02-27

6 frågor om hjärtsvikt – experten svarar
Annons

1. Kan hjärtsvikt försvinna?

Läsarfråga:

Kan hjärtsvikt "försvinna" eller ligger det latent kvar i kroppen? Fick diagnosen hjärtsvikt, högt blodtryck och diabetes två för 9 år sedan efter att jag blivit akut inlagd för behandling av samtliga symptom som beskrivits för nämnda sjukdomar.  Efter ca 8 månader och lade sig mina världen på "normala" nivåer efter medicinering och kontroller på sjukhusets hjärtmedicinska klinik.

Nasser Ahmadi svarar:

Svar på din fråga: nej, hjärtsvikt kan inte försvinna. Det finns enligt American heart association fyra steg i hjärtsviktutvecklingen.

Steg A där man har riskfaktorer för hjärtsvikt (högt blodtryck, diabetes, höga kolesteroler etc).

Steg B där patienten har hjärtsjukdomen, men inte utvecklat symtomen.

Annons
Annons

I steg C,  symtom på hjärtsvikt dyker upp och i steg D har man en avancerad hjärtsvikt.

Hur lång tid det tar att avancera från steg A till D går det inte att säga, men det tar många år. Processen kan påverkas med hjälp av förändringar i livsstilen, medicinering etc.

2. Kan flimmer övergå till hjärtsvikt?

Läsarfråga:

Har envist återkommande förmaksflimmer. Kan det gå över till hjärtsvikt?

Nasser Ahmadi svarar:

Förmaksflimmer orsakar dels en störning i hjärtats relaxationsmönster och dels en förstoring i hjärtats förmak på sikt. Bägge faktorerna kan bidra till att hjärtat försvagar hjärtats pumpförmåga.

Annons
Annons

3. Hjärtsvikt efter hjärtinfarkt – hur kan man förebygga?

Läsarfråga:

Har hört att det är rätt vanligt att få hjärtsvikt efter en hjärtinfarkt... Finns det inte något mer att förebygga sånt än motion, bra kost och ta sina mediciner? Något vitamin, mineral eller något som kan förebygga? 

Nasser Ahmadi svarar:

Cirka 60 % av patienterna med hjärtinfarkt får svikt och det har du rätt i att man vill förebygga det. Att hålla nere blodtrycket, gå ner i vikt, behandla ev. höga kolesteroler eller diabetes, undvika rökning och alkohol och ha ett aktivt liv gör väldigt mycket i förebyggande sammanhang. Vi lever i en spännande tidsålder med dagliga medicinska upptäckter och nyheter. Kardiologin har gjort stora framsteg de senaste decennierna och dagens hjärtpatienter har helt andra förutsättningar än tidigare.

Att ha en positiv livssyn och försöka vara glad och lycklig i den mån det går gör också mycket för hälsan. Vi från medicinskt håll har enorma möjligheter att hjälpa våra patienter med dagens medicinska teknologi,  men samhället i stort bör också vara medveten om vikten av förebyggande åtgärder och investeringar åt det hållet.  Alla gör vi tillsammans stor skillnad!

Lycka till !

4. Vem håller koll på mitt hjärta?

Läsarfråga:

Jag är färdigbehandlad hjärtsviktspatient. Medicinen fungerar idag. Är utskriven från hjärtsviktsavdelningen på Östra Sjukhuset. Journalerna är skickade till min vårdcentral på Tjörn. Min fråga är vem har koll på mitt hjärta ? Att medicinen fungerar. Ingen har sagt vad som händer i fortsättningen. Kommer man på någon kontroll av hjärtats funktion i framtiden ? Med vänlig hälsning, Claes Rygaard

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Nasser Ahmadi svarar:

Hej Claes !

Du tar upp en viktig fråga som egentligen avslöjar ett stort problem som vi just nu har inom sjukvården, det vill säga: Vem tar hand om patienten i fortsättningen?  Och varför ges inte klara besked till patienterna i samband med utskrivningen? Varför görs inte en klar planläggning för fortsatta kontroller?

Den doktor som skrivet ut dig har ansvaret tills du har etablerat en ny läkarkontakt, om detta inte är gjort vid utskrivningstillfället.

Kontaktar din läkare på hemortens vårdcentral, de borde kunna ge dig besked. Årliga kontroller bör göras. Med din fråga visar du att en uppryckning behövs.

Lycka till!

5. Bästa medicinen för hjärtsvikt?

Läsarfråga:

Vilket är bästa medicin för hjärtsvikt? Tack på förväg!

Nasser Ahmadi svarar:

Man väljer oftast medicinen utifrån bakomliggande orsak till hjärtsvikt. Men ACE-hämmarna (Enalapril, Ramipril etc) är oftast förstahandsval mot hjärtsvikt. Det finns dock andra mediciner som bör brukas och kombineras med det förstnämnda.

6. Hur vet man skillnaden på dålig kondis och hjärtsvikt?

Läsarfråga:

Hur kan man veta skillnaden mellan dålig kondition och hjärtsvikt? När ska man söka vård?

Nasser Ahmadi svarar:

I det initiala skedet kan hjärtsvikt påminna om dålig kondition, men skillnaden uppenbarar sig ganska fort. Bästa sättet att skilja dem åt är fråga sin doktor. Det finns tester som kan beställas som visar tecken på hjärtsvikt.

Läs fler frågor och svar om hjärtsvikt här » 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Birgitta 2022-02-21 10:50 (2 år sen)

    Min man behandlas med Bisoprolol 2.5 mg morgon och kväll. Kan han ta Efalex, DHA och EPA.

  • Avatar Cecilia 2021-03-13 08:00 (3 år sen)

    Hej!
    Min mor född 1932 har hjärtsvikt. Behandlas bl.a. med Furix 80 mg. Har även haft Spironolakton tidigare, men den sattes ut då kalium var förhöjt i samband med sjukhusvistelse Jan -21. Då sattes även behandling med natrium ut
    Min fråga är; Bör man följa upp med kontroll av t.ex elektrolyter? Min mor hade behov av extra natrium innan hon blev ordinerad Furix.
    Mvh Cecilia

  • Avatar Tidigare användare 2019-04-30 22:49 (5 år sen)

    Hej,jag har hjärtsvikt,är all alkohol absolut förbjudet,jag har blivit behandlad och blivit typ 90 procent förbättrad i hjärt och pumpförmåga sen det var värst. mvh Kristian A

  • Avatar Tidigare användare 2019-04-20 17:49 (5 år sen)

    jag har så ont i kroppen. det känns som om alla mina inre organ är helt slut. jag har har en svår hjärtsvikt. kan även detta komma av hjärtsvikten

  • Avatar Tidigare användare 2018-09-27 15:50 (5 år sen)

    Det är ju helt hopplöst att få tid hos någon läkare. Blev en gång så svårt andfådd att jag trodde det var mitt sista. Tryckte för första gången på knappen i halsen och om några få minuter var både ambulans och personal som tog hand om mig. Trodde det var första och sista gången, men jag sitter ju här.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons