Fråga doktorn

Fråga   Hjärt- & kärlsjukdom

Fråga: Statinallergiker - har testat Atorvastatin, Simvastatin och Crestor

Hej Mattias! Vad bra att jag äntligen kan ställa några frågor som jag inte lyckats få svar på tidigare. Kortfattat: Man, rök- och spritfri, vikt 80 kg, 75 år. 2012 bytte jag hjärtklaff och kärl. Sedan dess har jag haft elektriska krypningar i armar och ben och det sista året värk i muskelfästen i bäckenet ner till knävecken. De sista månaderna kunde jag knappt gå. Min nya husläkare misstänkte att Atorvastatin var orsaken så han bytte till Simvastatin och senare till Crestor. Det blev inte bättre så han beslutade att ta bort dessa statiner på mig. Tre veckor senare försvann samtliga problem ur kroppen. Problemet är att jag helt plötsligt blir blind på höger öga någon gång i månaden. Orsaken är, efter röntgen av huvudet, att halspulsådern på den sidan är igenslaggad till 80 procent. Det indikerar att jag behöver gå på statin. Ett rykte säger att det finns en bättre ny statin som är dyr och att myndigheterna därför har förbjudit läkarna att ge den till patienter. Är det så att snålhet förkortar livet på mig och många andra? Jag tänker att om jag fick den nya statinen skulle de resterande 20 procenten vara öppna för blodflöde en längre tid än nu när jag inte går på någon statin. Tacksam för svar. Kalle

Svar:
Med din bakgrund av genomgången operation med byte av något eller några av hjärtats kranskärl och nu dessutom en bekräftad åderförkalkningssjukdom i halskärlen delar jag bedömningen att du har nytta av blodfettsänkande behandling. Du har nu provat flera preparat men tyvärr fått en relativt vanlig biverkan i form av trötthet och värk i muskler. Det finns däremot ingen ny statin på marknaden som stämmer överens med din beskrivning. Vad du kanske hört talas om är ett nytt preparat, en så kallad PCSK9-hämmare som hittills beskrivits som en potent blodfettsänkare, men preparatet är fortfarande under forskning och utveckling och läkemedelsprövningar pågår. Mitt råd till dig är att ännu en gång diskutera med din läkare och kanske än en gång prova till exempel Crestor men i en låg dos om 10 mg en tablett varannan dag och utvärdera hur det fungerar för dig.

Besvarade frågor under chatten

Denna fråga blev besvarad under expertchatten Frågor och svar om kolesterol 2015. Nedan listas andra frågor besvarade vid samma tillfälle.

Fråga Besvarad
Simvastatin

2015-01-26 | 13:15

av Mattias Ekström

Äggula och kolesterol

2015-01-23 | 00:11

av Mattias Ekström

LCHF-kost och kolesterol

2015-01-22 | 08:55

av Mattias Ekström

Var finns information om kolesterolhalter?

2015-01-21 | 17:14

av Mattias Ekström

Vad anses vara normalt kolesterolvärde?

2015-01-21 | 16:25

av Mattias Ekström

Biverkningar av statiner

2015-01-21 | 14:09

av Mattias Ekström

Statinallergiker - har testat Atorvastatin, Simvastatin och Crestor

2015-01-21 | 13:45

av Mattias Ekström

Triglycerider

2015-01-21 | 11:18

av Mattias Ekström


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.