Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svält kan bota viss diabetes

För första gången har forskare lyckats visa att fasta eller att äta väldigt lite i perioder skulle kunna bota viss typ av diabetes. Att reglera mängden föda till det mindre leder enligt en studien till att nya celler börjar producera insulin.

Lovisa
Publicerad den: 2017-03-08
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Att det vi äter påverkar hur vi mår - det är känt sedan innan. Men att kosthållning till och med skulle kunna bota våra sjukdomar är något annat. Allt mer forskning tyder dock på det.

 I det här fallet är det främst de med typ 2-diabetes som det gäller. Samtidigt menar forskarna bakom studien att svält förhoppningsvis även kan komma att ge resultat hos vissa diabetiker med typ 1.

Strikt diet för mus-diabetiker gav reslutat 

Enligt de amerikanske forskare som gjort studier på möss med diabetes, resulterade en strikt diet att djuren själva började producera nytt eget insulin igen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Skulle en metod eller en medicin där kroppen själv tillverkar nya celler som producerar insulin tas fram vore det en revolutionerande lösning på ett av världens i dag största hälsoproblem.

– På sikt ger det här hopp om att diabetes i framtiden ska kunna botas, säger professor Kerstin Brismar vid Karolinska institutet, en av Sveriges främsta forskare på mat och hälsa.

Samtidigt varnar hon diabetiker för att själva börja fasta på egen hand

Annons
Annons

– Det kan vara direkt farligt, betonar hon.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2017-03-27 16:19 (6 år sen)

  Exakt äpplen & päron. typ 1 kan inte botas, men det går mycket bättre att sköta sig med LCHF kost. Vilket jag själv praktiserar sedan 4år tillbaka. Fungerar utmärkt & insulininjektionerna är minimala.

 • Avatar Tidigare användare 2017-03-27 16:15 (6 år sen)

  Exakt äpplen & päron. typ 1 kan inte botas, men det går mycket bättre att sköta sig med LCHF kost. Vilket jag själv praktiserar sedan 4år tillbaka. Fungerar utmärkt & insulininjektionerna är minimala.

 • Avatar Tidigare användare 2017-03-9 11:26 (6 år sen)

  Jag har svårt att hänga med i texten. Studierna är gjorda på typ 2 diabetiker, som vi vet producerar tillräckligt/mycket insulin. Där har effekten av mer celler som producerar insulin liten eller ingen inverkan, på vilket sätt hjälpte den restriktiva dieten där? Däremot är det intressant för de som producerar för lite/inget insulin alls.
  Känns som äpplen och päron blandas i texten utan någon klar separation, om du frågar mig :)


Annons