Nyhet | Diabetes

Skilsmässor skadar hälsan

Annons

Enligt en ny amerikansk studie innebär en skilsmässa ökade risker för att drabbas av hjärtproblem och cancer. Det är forskare vid University of Chicago och Johns Hopkins University i USA som har sammanställt uppgifter om 8 652 personer i åldrarna 51 till 61 år, varav drygt hälften av dem var gifta när studien genomfördes. Omkring 40 procent av dem hade förlorat sin äkta hälft i en skilsmässa eller genom dödsfall. Och enligt studien var det 20 procent vanligare bland dem som blivit ensamma än dem som fortfarande var gifta att ha kroniska hälsoproblem som hjärtsjukdomar, cancer och diabetes.

Omkring hälften av de 40 procent som blivit ensamma hade gift om sig vid tidpunkten för studierna. Men studieresultatet visar att även de mådde sämre än dem som var kvar i sitt ursprungliga äktenskap. Forskarna menar att även om det finns andra faktorer som spelar in finns det ett samband mellan att bli ensam och att hälsan försämras.
– När din äkta hälft blir sjuk och är på väg att dö eller ditt äktenskap blir sjukt och är på väg att dö stiger stressnivån. Du sover inte bra, du äter sämre, du hinner inte träna eller träffa dina vänner. Det är ett helt paket av negativa effekter, säger Linda Waite, professor i sociologi vid University of Chicago, till New York Times.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons