Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Diabetiker kan känna mindre smärta vid hjärtinfarkt

Diabetiker kanske inte alltid känner de klassiska symptomen som man får vid en hjärtinfarkt, så som akut smärta i bröstet. Det kan i sin tur leda till att de inte söker vård i tid och att risken för död eller andra komplikationer ökar, menar forskare till en ny studie.


Publicerad den: 2017-10-23
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Forskarna undersökte data från detaljerade intervjuer som gjorts med 39 vuxna britter. Dessa personer hade diagnostiserats med diabetes och hade också upplevt en hjärtinfarkt.

De flesta hade i någon grad känt bröstsmärta eller obehag, men de uppgav också att de inte trodde att det var en hjärtattack det handlade om – eftersom de inte kände den smärta som de hade förväntat sig.

Och det här kan ha bidragit till att vissa dröjt med att söka vård, något som förknippat med lägre överlevnad och högre risk för komplikationer.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

LÄS MER: Glutenfri diet kan öka risken för typ 2 – diabetes

Diabetiker känner mindre smärta

– Långsiktig diabetes skadar hjärtat på många sätt, men det skadar också ens nerver, säger en av författaren till studien Dr. Melvyn Jones från University College London till Reuters.
 
– Det är lite som att diabetiker inte kanske känner så mycket smärta när de slår i en tå, de känner också mindre smärta från en skadad hjärtmuskel när blodtillförseln stryps, så de får inte den klassiska bröstsmärtan vid en hjärtattack, säger Jones via e-mail till Reuters.

Jones tillägger att diabetiker har tre gånger större risk att dö av hjärtsjukdomar än resten av populationen och de har cirka sex gånger större risk att drabbas av en hjärtattack.

Annons
Annons

Patienterna i studien vårdades på ett sjukhus i London. Åldersspannet på patienterna sträckte sig mellan 40 och 90 år och de flesta vara män. Majoriteten av deltagarna hade diabetes typ 2, ett fåtal hade diabetes typ 1, skriver Reuters.

LÄS MER: Minska aptiten och förebygg diabetes med korn

Inget bevis - men bekräftar

Studien var liten, vilket gör att man inte kan säga att detta är ett bevis på att diabetiker upplever en hjärtinfarkt annorlunda än andra. Men samtidigt bekräftar studien det man trott tidigare – att personer med diabetes inte behöver ha typiska symptom vid en hjärtattack, menar dr Deepak Bahatt, forskare vid Harvard Medical School i Boston, som inte var inte var involverad i studien, skriver Reuters. 
 

    Källor

  • Reuters - http://www.reuters.com/article/us-health-diabetes-heart-attacks/does-diabetes-make-a-heart-attack-feel-different-idUSKBN1CP2LT?feedType=RSS&feedName=healthNews

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-10-24 16:52 (5 år sen)

    Hej! Det stämmer in på mig till 100%. Fick ett flertal infarkter 2010, trodde att det var nacken som gormar. När jag så kommer in på akuten, så säger läkaren att om jag inte kommit in nu, så hade jag levt max en vecka till. Är d1 sedan 1989.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons