Gluten kan öka risken för diabetes

Svenska barn drabbas oftare av diabetes typ 1 tillsammans med glutenintolerans. En bakomliggande orsak kan vara välling och gröt, menar forskare vid Lunds universitet.

Publicerad den: 2014-12-08
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Ungefär vart tionde barn i Sverige med diabetes typ 1 diagnostiseras även med glutenintolerans senare i livet. Forskare har länge trott att genetiska förändringar ligger bakom sjukdomsutvecklingen, men det kan snarare vara att barnen får i sig för mycket vete.

Om barn under ett år äter mycket gluten ökar inte bara risken för glutenintolerans, utan även andra sjukdomar som diabetes typ 1, astma och inflammatoriska tarmsjukdomar.

En ny studie från Lunds universitet visar att svenska barn har högre antikroppsnivåer mot gluten, jämfört med danska barn. Detta tyder på att kosten spelar in, menar barnläkaren Emma Adlercreutz.

Annons
Annons

– Jag tror att det beror på att vi äter mycket mer vete i Sverige, framför allt i form av välling och gröt till våra småbarn och dessutom äter vi mycket mer vitt bröd som äldre, än vad man gör i Danmark. Mycket tyder på att kosten har stor betydelse för att utveckla diabetes typ 1 och andra autoimmuna sjukdomar, säger hon till SVT.

Hon påpekar att svenska spädbarn vanligtvis får en kost som är mycket rik på gluten. Inget annat land i världen ger småbarn så mycket välling och gröt som svenskarna gör.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Cecilia 2014-12-8 16:19 (5 år sen)

    Hej !
    Redan när min son föddes testades han i Teddy-studien och provet visade att han låg i högrisk för att utveckla diabetes. Vilket han också gjorde 5 år senare.
    Jag tror att barnen föds med det.
    Men er teori är intressant.


Annons
Annons
Annons