Nyhet | Diabetes typ 2

Ny metod håller koll på blodsockret nattetid

Annons
Annons
Annons

Ett nytt system som både mäter blodsocker och ger insulin kan förbättra den nattliga blodsockerkontrollen hos unga typ 1-diabetiker, enligt en studie i Lancet. Det är en artificell pankreas som kombinerar en insulinpump med kontinuerlig blodglukosmätning, och på detta sätt kan insulinet ges som ett svar på den aktuella blodsockernivån i stället för enligt en förinställd dosering. Trots att utvecklingen av dessa så kallade ”closed loop” -system har stött på olika tekniska problem har nu forskare utvärderat metoden med avseende på hur väl den fungerar för att bland annat förebygga nattliga hypoglykemier.

Totalt har 17 barn och tonåringar med diabetes typ 1 medverkat i studien. De tillbringade 54 nätter på sjukhus varav de under 33 använde closed loop-system med kontinuerlig glukosmätning. När forskarna studerade resultaten kunde de se att den nyare behandlingsmetoden höll blodglukosen på en normal nivå 60 procent av tiden, jämfört med 40 procent av tiden då barnen använde vanlig pump. Forskarna bakom studien anser att det nya systemet är tilltalande eftersom de nattliga hypoglykemierna minskar, och menar att systemet ligger inom räckhåll.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons