Nyhet | Diabetes typ 2

Högutbildade diabetiker får förtur till fetmakirurgi

Har du som diabetiker hög utbildning och inkomst, är gift och född i Sverige? Då har du goda chanser att få genomgå fetmakirurgi, visar en ny studie som Dagens Medicin presenterar.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-08-24
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Läkarutbildning fetmakirurgi
Annons

– Fetmakirurgi är en mycket effektiv metod vid typ 2-diabetes, så det är tråkigt att vi ser det här mönstret. Samtidigt är det inte överraskande då hög socioekonomisk status i andra sammanhang visat sig vara kopplat till högre benägenhet att få effektiva behandlingar, säger Magnus Sundbom, fetmakirurg och professor i kirurgi vid Uppsala universitet, till Dagens Medicin.

Studien omfattar över 5 300 diabetespatienter som har genomgått fetmakirurgi med gastric bypass. Med avseende på kön, ålder och BMI matchades deltagarna med 400 000 patienter i diabetesregistret som inte opererats.

Tar eget initiativ till fetmakirurgi

Resultatet visade att de med eftergymnasial utbildning hade 42 procents större chans att få fetmakirurgi, jämför med de som saknade vidareutbildning. Att vara gift ökade sannolikheten med 51 procent. Orsaken till skillnaderna är oklar men Magnus Sundbom menar att det kan bero på att de med hög socioekonomisk status i större utsträckning själva tar initiativet till att bli opererade.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagen Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/08/22/hogutbildade-diabetiker-far-oftare-fetmakirurgi/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu