Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Diabetiker ska få effektivare behandling

Annons

Patienter som nyligen diagnostiserats med diabetes ska behandlas tidigare och kraftfullare än tidigare. Det föreslår Socialstyrelsen, som under torsdagen presenterade sina nya nationella riktlinjer för diabetesvården.
– Vi lyfter fram det eftersom det finns ett så starkt stöd för att ett lågt HbA1c har stor påverkan på såväl långsiktiga effekter på ögon som på risken för hjärt-kärlsjukdom och förtida död, säger överläkare Mats Eliasson, som har varit prioriteringsordförande i arbetet med de nya riktlinjerna.

Det är drygt tio år sedan Socialstyrelsen senast gav ut nationella riktlinjer för diabetesvården. Och det som ligger högt på önskelistan är att sätta in tidig och intensiv behandling av nydiagnostiserade diabetiker.
– Intensivbehandlingen kan bestå av läkemedel, gruppbehandling eller motion. Det spelar inte så stor roll, det viktiga är att HbA1c blir så lågt som möjligt. Men diabetiker som haft sin sjukdom en längre tid ska man inte pressa lika hårt, eftersom det finns studier som tyder på att det till och med kan vara farligt att försöka normalisera deras blodsocker, säger Mats Eliasson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-01-20 14:55 (7 år sen)

    Som vanligt skiljer ni inte på Typ1- och Typ2-diabetes i era artiklar. Det är två olika skjukdomar som även behandlas olika. Det borde ju NI veta??


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.