Intensiv behandling med insulin vid hjärtinfarkt lönar sig
− Det här är väldigt positiva resultat. Medelöverlevnaden ökade med nästan 50 procent i den grupp som fick intensivbehandling. Det är få studier som visar sådana stora skillnader, säger Viveca Ritsinger, läkare och forskare i kardiologi vid Karolinska Institutet.
Olika typer av behandling med insulin testades
Forskningsgruppen hon ingår i har följt upp den svenska diabetesstudien DIGAMI 1 som gjordes i början på 90-talet. I den ingick 620 patienter med diabetes och hjärtinfarkt. Patienterna delades slumpmässigt in i två grupper där den ena gruppen fick standardbehandling med insulin vid behov. Den andra gruppen fick intensiv blodsockerbehandling med insulin och glukos-dropp direkt efter hjärtinfarkten och sedan behandling med insulin fyra gånger per dag i minst tre månader.
Studien följdes först upp efter drygt tre år och redan då sågs en bättre överlevnad i gruppen som fått intensivbehandling. När studien nu följdes upp igen visade det sig att en av tio patienter fortfarande var vid liv och det var lika oavsett vilken behandling de fått 20 år tidigare.
− Det är få studier där man följer patienterna ända till död. Här visar vi att patienter med intensiv glukoskontroll vann i snitt 2,3 år extra i överlevnad. Det var en effekt som höll i sig under åtminstone åtta år efter hjärtinfarkten.
Bättre behandling idag med bl a statiner
Resultaten här är alltså tydliga och visar att det är viktigt med god kontroll av blodsockret vid en hjärtinfarkt. Men om studien skulle göras idag skulle effekterna kanske inte bli lika stora. Det har skett många förbättringar i behandlingen av patienter med hjärtkärlsjukdom, bland annat har blodfettsänkande mediciner, statiner, introducerats i Sverige sedan dess. Dessutom fick bara en tredjedel av patienterna så kallade blodtryckssänkande ACE-hämmare då studien gjordes. Det är lite jämfört med hur det ser ut idag.
− Det är därför svårt att generalisera till dagens läge. Men detta är ett viktigt inlägg i den pågående debatten inom professionen kring vikten av normalisering av blodsockret vid hjärtinfarkt. Våra resultat visar att tidig god metabol kontroll ökar överlevnaden efter hjärtinfarkt hos patienter med diabetes och uttalat högt blodsocker, säger Viveca Ritsinger.
Studien publiceras i The Lancet Diabetes & Endocrinology.
-
Svensk diabetesvård - långt ifrån att vara personcentrerad
ALMEDALEN: Typ 2-diabetes är en av våra vanligaste folksjukdomar. I dag beräknas närmare en halv miljon svenskar ha sjukdomen. Många har typ 2-diabetes utan att veta om det och ytterligare ett okänt antal personer har ett förstadium till sjukdomen.
2 Kommentarer -
Allvarliga brister inom diabetesvården
Vården av personer med typ 2-diabetes har allvarliga brister som leder till lidande helt i onödan. Det visar den omfattande patientundersökningen Diabetes-kollen.se, som genomförts av Netdoktor i samarbete med patientorganisationerna Storstockholms Diabetesförening och ...
-
Kan man få typ 2-diabetes om man äter godis varje dag?
Hur mycket frukt och godis kan man äta när man har typ 2-diabetes? Och varför blir blodsockret högre när man tränar? Här svara Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning på läsarnas frågor om typ 2-diabetes.
2 Kommentarer -
Så fick Kim Larsson, 35, kontroll över sin diabetes
När Kim Larsson fick diagnosen diabetes typ 2, tackade han nej till medicinering. Kim ville istället se om han själv kunde vända de sjuka värdena till friska genom att bara ändra sin livsstil. Idag beskriver han sig själv som: Superstark, supersnygg och superglad.
10 Kommentarer -
Det gör sockret med din kropp
Socker tros leda till många av dagens allt vanligare sjukdomar och är en av orsakerna till diabetes och bukfetma. Men varför är det då så svårt att motstå och vad gör sockret med våra kroppar?
6 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu