Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Billiga läkemedel till diabetiker

Annons

Enligt nya riktlinjer för diabetesvården kan sjukvården spara 45 miljoner kronor om året genom att använda billiga diabetesläkemedel i stället för dyra. De nya riktlinjerna för diabetesvård, som presenterats av Socialstyrelsen, innehåller 185 rekommendationer som landstingen bör uppfylla för att uppnå en god och effektiv vård. Bland annat framgår det att patienter med typ-2 diabetes, som behöver läkemedel, i första hand ska få de äldre, beprövade och billiga preparaten.

Det är först när man har konstaterat att äldre mediciner eller insulin inte hjälper som de nya och dyrare läkemedlen bör ordineras. Socialstyrelsen bedömer att om detta genomförs konsekvent i samtliga landsting kan samhället frigöra 45 miljoner kronor om året.

Annons
Annons

I riktlinjerna läggs det stor vikt vid att diabetiker måste få hjälp med att leva ett sunt liv, utan rökning, stillasittande och dålig kost. Riktlinjerna förordar även regelbundna kontroller av diabetikers fötter. Med enkla undersökningar av bland annat blodkärlens funktion kan man undvika de allvarliga fotproblem med sår och infektioner som diabetiker kan drabbas av.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.