För dig som aktiv patient | Diabetes typ 2 |

Typ 2-diabetes: 6 vanliga frågor om kost och diet

 För dig som lever med typ 2-diabetes är det bra att ha bra och sunda matvanor. Det kan bidra till att du går ner i vikt, får bättre blodsockervärde och bättre blodfetter. Men det kan vara svårt att veta hur man ska göra och vilken kost som passar en  bäst. Här svarar Ida Berge, legitimerad dietist, på sex vanliga frågor om kost som rör typ 2-diabetes.


Publicerad den: 2018-05-17
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Typ 2-diabetes: 6 vanliga frågor om kost och diet
Annons

Har du diabetesmakulaödem eller åldersförändringar i gula fläcken (våt AMD)? Nu söker vi dig till en fokusgrupp! Läs mer »

1. Jag har gått ner flera kilon, men nu står vikten stilla. Vad beror det på?

Ida Berge svarar:

Det är vanligtvis så att man minskar som mest i vikt de första veckorna efter en kost/livsstilsförändring, sedan kan vikten stå stilla en tag innan man återigen börjar gå ner i vikt. Det är helt normalt att viktnedgången sker i vågor så ha tålamod.

Om vikten fortsätter att vara densamma bör du fundera på om det ändå är så att kaloriintaget är för högt, det vill säga att intaget av mat och dryck är högre än det som förbrukas av kroppen.  Eftersom en viktnedgång är ett resultat av högre energiförbrukning är energiintag bör man också fundera på om det är så att man i denna period har minskat mängden fysisk aktivitet vilket gett lägre energiförbrukning.

Annons
Annons
 

2. Kan man slippa medicinering om man äter rätt kost?

Ida Berge svarar:

Det mycket du själv kan göra för att påverka dina blodsockervärden. Detta genom att äta bra och motionera regelbundet. Är du överviktig och går ned i vikt kommer viktnedgången att leda till bättre blodsockervärden. Så bra matvanor kan ge dig bättre blodsockervärden, bättre blodfetter, viktnedgång och detta kan i sin tur leda till att medicinering inte behövs eller till att du kan minska mängden blodsockersänkande läkemedel.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

3. Vilken diet ska man välja när man har typ 2-diabetes?

Ida Berge svarar:

Det finns vetenskapliga bevis för att olika koster kan ha bra effekt vid typ-2 diabetes, därför är det viktigt att tänka på att anpassa kosten efter vad just du mår bra av och gärna ta hjälp av en dietist när du ska förändra dina matvanor. Koster som har setts ge god effekt vid typ-2 diabetes är traditionell diabeteskost, måttlig lågkolhydratkost, ”medelhavskost” och traditionell diabeteskost med lågt GI*.

Traditionell diabeteskost är baserad på svenska livsmedelsverkets kostråd som även riktar sig till hela befolkningen. Många rekommenderar också att man i denna kost väljer kolhydratkällor med lägre GI.

Måttlig lågkolhydratkost innebär att kosten består av kött, fisk, ägg, skaldjur, grönsaker samt fett från olivolja och smör. Kosten innehåller mindre mängd kolhydratrika livsmedel såsom socker, bröd, potatis, pasta och ris än traditionell diabeteskost.

Medelhavskosten innehåller rikligt med frukt, baljväxter, grönsaker, fisk och enkelomättade fetter från olivolja och nötter. Kosten innehåller mindre rött kött och kolhydratrika livsmedel än den traditionella diabeteskosten.

Traditionell diabeteskost med lågt GI är mycket lik den traditionella diabeteskosten men innehåller mer bönor, linser och fiberrikare kolhydratkällor. Exempelvis så har brödet och frukterna lägre GI i denna kost.

Det finns vissa livsmedel som har setts ge positiva effekter vid typ-2 diabetes och dessa är frukt, grönsaker, baljväxter, fisk, fullkorn, nötter, jordnötter och olivolja.

Oavsett vilken kost du väljer ska du vara noga med att få i dig de näringsämnen just du behöver och detta gör man enklast genom att ha en variation i kosten. Viktigt är också att tänka över energinivån så att denna är anpassad efter just dig och dina behov.

* GI betyder glykemiskt index och betyder att man mäter hur snabbt och hur länge blodsockernivån påverkas efter att man ätit ett livsmedel jämfört med att man ätit vitt bröd eller vitt socker. Ju högre GI desto snabbare är kolhydraten vilket höjer blodsockret snabbare.

Annons
Annons

4. Vad kan man som typ 2-diabetespatient få hjälp med hos en dietist?

Ida Berge svarar:

En dietist är ”expert” på mat och kan hjälpa dig att se över dina matvanor och på ett individanpassat sätt komma med konkreta råd och tips för att förbättra blodsockervärden och måendet. Är du i behov av viktnedgång kan en dietist hjälpa dig med detta och motivera dig under behandlingen. Av en dietist kan du få konkreta och praktiska råd som du kan använda i din vardag.

5. Vad är skillnaden på en diabetessköterska och dietist?

Ida Berge svarar:

En diabetessköterska är specialiserad på just diabetessjukdom och kan hjälpa dig med det mesta kring din sjukdom såsom provtagning, rådgivning, läkemedelsdoser etcetera. En dietist är specialiserad på just mat och kan på ett individanpassat sätt utforma en kost så den passar just dig, dina önskemål och dina smaklökar.

6. Frukt innehåller ju fruktsocker, kan jag fortfarande äta det?

Ida Berge svarar:

Fruktsocker påverkar ditt blodsocker men du kan fortsätta äta frukt, tänk dock på hur stor portion frukt du äter. Välj därför mindre portioner av frukter och ät max två till tre frukter per dag fördelat på en frukt per tillfälle.

Om du märker att ditt blodsocker höjs mycket av frukt så dela frukten och kombinera med annat livsmedel exempelvis nötter som ger både fett och protein vilket minskar blodsockersvaret. Du kan också välja att äta frukten i anslutning till en måltid vilket ger lägre påverkan på ditt blodsocker.

Varför är det bättre att äta en frukt än att dricka juice?

Ida Berge svarar:

För att göra ett glas apelsinjuice går det åt cirka fyra apelsiner vilket gör att mängden frukt blir betydligt större än om du skulle äta en apelsin. Då du pressar frukten tappar du även de viktiga fibrerna som har en positiv inverkan på blodsockret. Och tänk på hur mycket mer mättnad en hel frukt ger än det du får i dig via dryck, det vill säga det är lätt att få i sig för många kalorier från juicen jämfört med att äta frukten.

Har du koll på typ 2-diabetes? 

Genom utbildningen på Diabetes-kollen lär du dig mer om typ 2-diabetes och dess behandling, vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen samt vad du kan göra för att minska risken för att utveckla sjukdomen. Gå till utbildningen!

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-10-25 00:05 (3 år sen)

    Jag läste idag efter flera månader att riskakor inte skulle vara bra att äta om man har Diabetes typ 2. Stämmer detta ? Jag är oftast hungrig på kvällen men vill inte äta för mycket och då äter jag riskakor ( ofta 5-10 stycken ) Är det farligt ? Det är Osaltade riskakor. Snälla svara mig !