Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Diabetes typ 2

Jag lever inte som jag ska

För cirka fyra år sedan fick Paul Ståhl diagnosen typ 2 diabetes. Trots detta lever han inte som han bör förutom att han tar sina insulinsprutor varje dag. Motionen och maten är det värre med.

Annons

Paul Ståhl, 62 år, är norrlänningen som i unga dar flyttade ner till Ljungby för att satsa på en hockeykarriär i Troja Hockey. Men trots att han för länge sedan lagt skridskorna på hyllan har han stannat kvar i Småland där han bor med sin sambo Birgitta och jobbar i verkstaden på kommunikationsföretaget Strålfors.

Diagnos under allmän kontroll

Det var under en allmän kontroll för cirka fyra år sedan som diabetesen upptäcktes. Paul hade själv inte upplevt några tecken på sjukdomen såsom ökad törst, klåda, viktminskning eller dålig aptit, vilket annars är vanliga tecken på diabetes.

– Jag gick på en vanlig kontroll och kom hem med beskedet om diabetes. Så snabbt kan det gå, säger Paul.

Annons
Annons

Sprutorna är största skillnaden

Trots diagnosen lever Paul i stort sett som innan han blev sjuk. Den enda skillnaden är insulinsprutorna som han tar varje dag och som nu har blivit en rutin. Dessutom går han på kontroll hos distriktssköterskan tre till fyra gånger om året. Men han är väl medveten om vad han borde göra för att hålla blodsockret på en bra nivå.

– Jag borde nog äta mindre och oftare, säger Paul. Men jag gör det inte. Jag lever inte som jag ska eftersom jag inte orkar ta tag i det.

Idag är Paul inte längre lika sportsligt aktiv som förr. Istället går mycket av fritiden åt till motorcykeln, segelbåten och sommarstället. För tre år sedan skadade han dessutom knäet ordentligt när han skulle väja med hojen för ett rådjur vilket gör möjligheterna till motion mindre. Sjukgymnastik är ingenting han har funderat över.

Diabetes finns i släkten

Paul var i riskzonen för att få typ 2 diabetes eftersom det finns i hans släkt. Hans mor, Gunhild, hade också sjukdomen och en av hans systrar, Gun-Marie, har nu också drabbats. Dessutom hjälper det inte att Paul röker, struntar i att motionera och inte anpassar sina matvanor för ett sunt liv. Många faktorer som till slut gjorde att Paul måste ta sprutor varje dag.

Annons
Annons

Det går att må bättre

Typ 2 diabetes växer i Sverige eftersom vi i samma takt som vi äter mer tränar mindre. Men det går att förhindra, eller i alla fall fördröja sjukdomen genom en sund och balanserad kost, regelbunden motion och att hålla sig ifrån cigaretter. Dessutom går det att må bra även om man har sjukdomen, det gäller bara att man blir mer medveten och gör bra val.

På Netdoktor finns många bra råd att följa både för den som är i riskzonen och för den som har fått diagnosen diabetes. Följ bara länkarna nedan.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons